Be Irish for a day – vier St. Patrick’s Day in Dublin

Een feest dat draait om de kleur groen, muziek, gezelligheid en rijkelijke hoeveelheden Guinness: dat is St. Patrick's Day. Voor Nederlanders is deze dag misschien wel het beste te omschrijven als 'Koningsdag meets carnaval'. De nationale feestdag is overal in Ierland (en zelfs wereldwijd) een uiting van Ierse trots. De vrolijkheid van de Ieren werkt zo aanstekelijk, dat iedereen op 17 maart even Iers wil zijn. Dit een keer meemaken, is bucketlist material.

St. Patrick's Day vieren in Dublin in het bekende Temple Bar district

St. Patrick’s Day in Dublin: sfeer proeven in het Temple Bar district

Bucketlist material: vier St. Patrick’s Day in Dublin

Tijdens het St. Patrick’s Day festival is Dublin vrolijk versierd in groen en oranje. Dit zie je vooral goed terug in het Temple Bar district, het uitgaansgebied van de stad. Ook zonder het festival is het de moeite om hier rond te wandelen. Het is een prachtige buurt met een middeleeuws stratenpatroon en mooie gebouwen.

Ierse trots: op St. Patrick's Day wappert overal de Ierse vlag

Op St. Patrick’s Day wappert overal de Ierse vlag

Op geen enkele andere dag in het jaar is de Ierse trots zó goed merkbaar als op St. Patrick’s Day. Het is een perfecte gelegenheid om Dublin (voor de eerste keer) te bezoeken. De vrolijkheid van de Ieren werkt aanstekelijk, waardoor je je snel welkom voelt.

Vier St. Patrick's Day in Dublin

Muziek, gezelligheid en vrolijke optredens: het bekijken van de parade is een goede manier om St. Patrick’s Day in Dublin af te trappen.

De St. Patrick's Day parade bestaat vooral uit marching bands

De route van de optocht is bijna 3 kilometer lang. Deze start bij Parnell Square en loopt door tot aan St. Patrick’s cathedral. Toeschouwers verzamelen zich al uren vooraf langs de route

Het bekijken van de parade is voor de Ieren een echte familie-aangelegenheid

Het bekijken van de parade is voor de Ieren een echte familie-aangelegenheid

Ieder jaar viert zo’n half miljoen mensen St. Patrick’s Day in Dublin. Ongeveer 100.000 daarvan komt uit het buitenland. Het is dus niet alleen een feest voor toeristen, maar echt een (familie)-aangelegenheid voor de Ieren zelf.

De Ieren bekijken de St. Patrick's Day parade vol trots

Weer of geen weer, de Ieren kijken vol trots naar de parade. Tijdens de optocht, die zo’n twee uur duurt, lijkt alles in de stad hierom te draaien.

Marching bands in Dublin op St. Patrick's day

Een groot deel van de St. Patrick’s Day parade bestaat uit marching bands (muziekkorpsen). Het wordt door deze bands als een grote eer gezien om mee te mogen lopen. Er doen ook veel (high school) bands uit de Verenigde Staten mee. Zij beginnen vaak al jaren vooraf met sparen voor de reis naar Ierland.

Vrolijk verklede mensen in Dublin, Ierland

De rode leprechaun-baard is een veel geziene accessoire op St. Patrick’s Day, net als shamrocks (klavertjes).

Zelfs dieren zetten hun beste beentje voor tijdens de parade

Zelfs dieren zetten hun beste beentje voor tijdens de parade

Eén van de muziekbands had een Ierse wolfshond die als mascotte voorop liep.

St. Patrick's Day in Dublin: Koningsdag meets Carnaval

De vele bands worden afgewisseld met carnavalesque acts, met paradewagens en dansende mensen in kostuum.

Vier St. Patrick's Day met de Ieren in Dublin

Aangezien St. Patrick’s Day op 17 maart valt, moet je wel een beetje geluk hebben met het weer.

Temple Bar district is het uitgaansgebied van Dublin in Ierland

Na afloop van de parade stroomt de menigte terug naar de zuidkant van de rivier de Liffey. Als je één van de bruggen over de rivier oversteekt, kom je bijna vanzelf in het Temple Bar district terecht. De pubs zitten met St. Patrick’s Day stampvol. Op veel plaatsen vind je live muziek of zelfs jamsessies met een doedelzak.

St .Patrick's Day vieren in Dublin, Ierland: bucketlist material!

Op St. Patrick’s Day doen de Ieren hun best op hun outfit. Niets is te gek, zolang het maar groen, oranje, of anderzijds Iers is! Doe hier vooral aan mee, dat wordt door de Ieren zeker gewaardeerd. Zo kreeg ik gedurende de dag van random strangers meerdere complimentjes over mijn shamrocks (klavertjes) oorbellen.

Ben je na de parade van plan om het Temple Bar district in te gaan? Dan ben je zeker niet de enige!

Ben je na de parade van plan om het Temple Bar district in te gaan? Dan ben je zeker niet de enige!

Combineer een stedentrip Dublin met het vieren van St. Patrick's Day in Ierland

Proud to be Irish! (for a day 😉 )

Zo haal je het meeste uit St. Patrick’s Day in Dublin:

 • Start de dag met een stevig ontbijt in je hotel, bijvoorbeeld een traditional full Irish breakfast (vergelijkbaar met een English breakfast).
 • Je St. Patrick’s ervaring is niet compleet zonder het bekijken van de parade. Wil je een goede plek langs de populairste delen van de route (zoals O’Connell Street)? Probeer er dan rond 10:00 uur te zijn. De optocht begint echter pas rond 12:00 uur. Mijn tip: ga naar het beginpunt van de route (Parnell Square). Hier is het rustiger en dus makkelijker om een goede plek te bemachtigen. Als je hier een halfuur vooraf bent, heb je nog prima plaatsen.
 • Na de parade is het lunchtijd. Tip: restaurant The Woollen Mills ligt precies tussen het startpunt van de parade en het Temple Bar District. Vraag om een plekje met uitzicht op de bekende Ha’penny Bridge. Haasten hoeft niet, want je kunt vanavond nog tot laat doorgaan.
 • Loop na de lunch zeker door het Temple Bar District om de sfeer te proeven. Het is leuk om te zien hoe de Ieren zich vandaag hebben uitgedost. Het is hier erg druk, dus als je een pub binnen wilt, dan zul je een tijdje in de rij moeten staan. De prijzen liggen ook wat hoger dan elders in de stad. Wat mij betreft moet je zeker even door de buurt lopen om te genieten van de sfeer en alle versieringen. Neem daarna een drankje in een rustiger deel van de stad. Ik vond 37 Dawson Street bijvoorbeeld heel leuk: een bar met een unieke inrichting en veel relaxte zitjes.
 • Trakteer jezelf op een goed diner, bijvoorbeeld bij Beef & Lobster (mijn favoriet: de lobster roll) of Brasserie Sixty6 (waar ze heerlijke dessertcocktails hebben). Wel op tijd reserveren, want vandaag is het overal druk.
 • Na het diner is het tijd om met de voetjes van de vloer te gaan in één van de pubs. Ik vond de uitgaansscene op St. Patrick’s Day erg leuk. Mensen staan volop versierd in de pubs te dansen, het liefst nog met de Ierse vlag erbij. Ondanks dat er een half miljoen mensen op de been was, vond ik de sfeer heel vrolijk en gemoedelijk. Sláinte!

Vier St. Patrick's Day in Dublin, Ierland

Praktische tips voor een bezoek aan Dublin op St. Patrick’s Day

 • Kledingadvies: go green! Heb je geen (volledig) groene outfit of wil je dat niet? Een leuk accessoire is ook prima. Als het niet lukt om voor vertrek naar Ierland iets te scoren, dan kan dit ook prima de dag vooraf in Dublin. Goede plaatsen hiervoor zijn Grafton Street en O’Connell Street.
 • Op St. Patrick’s Day kun je Dublin het beste te voet verkennen. Door de drukte is het lastiger om taxi’s aan te houden. Bovendien zijn veel wegen rond het centrum vanwege de parade afgesloten.
 • Plan je sightseeing in Dublin liever op de dagen vóór of na St. Patrick’s Day. Niet alles is open en als het wel open is, is het erg druk. Het bekende Guinness Storehouse heeft op 17 maart bijvoorbeeld de drukste dag van het jaar.
 • Bereid je op allerlei soorten weer voor als je de parade gaat bekijken. Vooral langs de langgerekte O’Connell Street kan het flink waaien. De 2018 editie van St. Patrick’s Day was ijzig koud (de volgende dag was er zelfs een sneeuwstorm).
 • Kies een hotel in het centrum, zodat je tussendoor kunt opfrissen op je kamer. Ik sliep in Buswell’s hotel: centraal gelegen en met een stijlvolle, historische inrichting.
 • Boek zowel je vliegtickets als je hotel in Dublin ruim op tijd! Hoe dichter bij St. Patrick’s Day, hoe hoger de prijzen oplopen.

Combineer een citytrip Dublin met St. Patrick's Day

Meer weten over St. Patrick’s Day in Dublin?

Ik bezocht Dublin op uitnodiging van Tourism Ireland. Kijk voor meer informatie over St. Patrick’s Day in Dublin op http://www.stpatricksfestival.ie/

Zou jij St. Patrick’s Day in Dublin willen vieren?

Sascha
 1. Brigitte zegt:

  Wow, wat een toffe foto’s Sascha! Heel mooi, krijg meteen alweer zin in de volgende 17 maart 🙂

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>