Wat je echt in Seattle moet doen

Al jarenlang is Seattle één van de snel groeiende steden van de Verenigde Staten. En mag de stad die in de uiterste noord westelijke hoek van de Verenigde Staten is gelegen zich in toenemende populariteit verheugen. Seattle heeft de reputatie nogal regenachtig zijn. Dat valt in vergelijking met andere grote steden nogal mee. Maar wat moet je nu eigenlijk doen en zien in deze vijftiende stad van het land?

Rondje draaien in de Space Needle

Het is het icoon van de stad. Beeldbepalend in de fraaie skyline. En als herkenningspunt vanuit vele hoeken in de stad zichtbaar. De Space Needle is een markante toren met een hoogte van 184 meter. Zesenveertig seconden doet de lift erover om op die hoogte te geraken. Afgeschermd met glazen platen kun je buiten om de toren heen lopen. Een schitterend uitzicht over de stad. Op een heldere dag is de imposante Mount Rainier zichtbaar. De verrassing bevindt zich een etage lager. Zowel glass bottom als roterend, dat is the Loupe. Je draait vanzelf een rondje Seattle. Een mooie toevoeging na de renovatie van vorig jaar. Echt goedkoop is het niet. Een bezoekje kost je $37,50. De Space Needle maakt wel onderdeel uit van de Seattle Citypass. Voor $99 kun je dan drie attracties of musea bezoeken.

Space Needle Seattle
Uitzicht vanaf de Space Needle
Zowel glass bottom als roterend, dat is the Loupe
Space Needle The Loupe

Musea bezoeken in Seattle Center

Het gebied rondom de Space Needle staat bekend als het Seattle Center. Eigenlijk is dit het terrein van de wereldtentoonstelling van 1962 waarvan de toren een erfenis is. Vanaf het Westblake Center op 5th Street in Downtown brengt de Monorail je naar Seattle Center. Een enkeltje kost $2. Voor een leuk ritje dat iedere tien minuten vertrekt. Eigenlijk kun je prima een hele dag vullen in Seattle Center. Onder meer een aantal populaire musea bevinden zich hier. Mopop is het Museum of Pop Culture. In de breedste zin. Wisselende exposities over artiesten maar ook over films en strips. Huisband Pearl Jam heeft er bijvoorbeeld momenteel een expositie. Aan het andere eind van het spectrum ook een expositie over de meeste bloedige filmpersonages. Ook het Chihuly Garden & Glass vormt onderdeel van het terrein van Seattle Center. Glazige kunst in allerlei vormen en kleuren wordt hier tentoongesteld. Voor de kleintjes is er ook het nodige vertier. Het Children’s Museum staat garant voor zeker een halve dag pret.

Vanaf het Westblake Center op 5th Street in Downtown brengt de Monorail je naar Seattle Center
Mopop is het Museum of Pop Culture
Museum of Pop Culture
Een grote speeltuin bij het Museum of Pop Culture
Mopop Seattle
Museum of Pop Culture Seattle Center

Genieten in Kerry Park

Om de imposante skyline van de stad te bewonderen is het beter om met beide benen op de grond te blijven. Je moet net even de plekjes weten. Kerry Park is zo’n plek. Middenin een woonwijk heuvelop. Op nog geen twee kilometer van de Space Needle. Het parkje zelf stelt weinig voor. Het uitzicht maakt dit parkje zo enorm populair. De skyline met daarin natuurlijk de Space Needle. En helemaal gratis.

Skyline Seattle vanaf Kerry Park
Skyline Seattle vanaf Kerry Park
Skyline Seattle met Space Needle

Cruisen over Lake Union

Diezelfde skyline is vanuit nog een andere invalshoek dan van boven of de zijkant te bekijken. Argosy Cruises vaart met haar Locks Cruise vanaf Lake Union, via de sluizen en door Puget Sound naar Seattle Waterfront. Lake Union is een groot meer binnen de stadsgrenzen. Watervliegtuigen vlieg af en aan. Overal bootjes. Het is een prachtige boottocht langs het hippe Gasworks Park en wijken zoals Fremont, Ballard en Magnolia. Op hun sluizen zijn de Amerikanen erg trots. Het proces wordt uitgebreid toegelicht. Er staat zelfs een handjevol mensen aan weerszijden van de oever aandachtig het hele gebeuren te volgen. Via de Puget Sound zetten we koers naar het Waterfront. En dat levert mooie plaatjes van de skyline op. Bij Pier 55 meert het keurige schip van Argosy aan na een mooie cruise van dik tweeënhalf uur.

Seattle Waterfront
Gasworks Park Seattle
Op hun sluizen zijn de Amerikanen erg trots
Cruisen over Lake Union
Puget Sound
Argosy Cruises
Cruisen over Lake Union
Seattle Waterfront
Cruisen over Lake Union

Wandelen langs het Waterfront en eten bij Pike Place

De komende jaren wordt hard gewerkt om Seattle Waterfront beter te verbinden met Downtown. Of eigenlijk in elkaar over te laten lopen. Het is een mooi uitgaansgebied waar je over een houten boulevard langs tal van restaurants, bars en winkels loopt. De Seattle Great Wheel is één van de attracties. Ook het Seattle Aquarium ligt aan de boulevard. Met name op de gouden uurtjes van de dag is het uitzicht aan het Waterfront prachtig. Tussen Waterfront en 1th Street ligt een stukje verderop een ander icoon van Seattle. Pike Place Market is van oorsprong een zogenaamde farmers market. Tegenwoordig wordt er veel meer verkocht dan alleen voedsel. Het zijn veel kleine, bijzondere winkeltjes. Veel publiek trekt altijd de Pike Place Fish Market. Iedere verkochte vis vliegt letterlijk over de toonbank om te worden ingepakt. De mannen in hun oranje tuinbroeken maken er een mooie show van. Pike Place Market is zeker geen toeristenmarkt. Locals shoppen er graag voor vers fruit, vlees of bloemen. Vrij luguber is de muur in het steegje aan de zijkant van Pike Place Market. Deze gumm wall is over een lengte van bijna vijftien meter volgeplakt met de meest kleurrijke stukken kauwgom.

Pike Place Market Seattle
Pike Place Fish Market
Pike Place Fish Market
Pike Place Gifts
gumm wall
gumm wall
Seattle Great Wheel - Pier 57 Miners Landing
Seattle Aquarium

IJsje eten bij Salt and Straw

Tyler Mylek begon zijn carrière in het ijs met een foodtruck in Portland. Al snel opende hij in Seattle en California meerdere vestigingen van Salt and Straw. Razend populair inmiddels. Regelmatig staan er rijen op de stoep tot ver buiten de voordeur. Exotische smaken zijn het handelsmerk van Salt and Straw. Tyler experimenteert er rustig op los. Dat leidt tot een dynamische menukaart die regelmatig wijzigt. Tussen de hippe bars en restaurants van Capitol Hill bevindt zich één van de twee vestigingen in Seattle. Zoveel keuze op de kaart. Tennisbal of golfbal formaat. Of een plankje met vier bolletjes van verschillende smaken. Campfire S’mores, Rachels Rasperry Ginger Beer of de Buttermilk Pancakes. Het klinkt en smaakt allemaal erg goed.

Salt and Straw
Exotische smaken zijn het handelsmerk van Salt and Straw

Wedstrijd meepakken van de Mariners

Sportminded mag je Seattle zeker noemen. Twee major teams heeft de stad in haar gelederen. De Mariners gaan voor de homeruns op het honkbalveld en de Seahawks buffelen met een ovale bal. Naar verwachting heeft Seattle over twee jaar ook een ijshockeyteam dat in de NHL zal uitkomen. Het vertrek van de Sonics uit Seattle, nu alweer tien jaar, is nog steeds een open wond in de stad. De club die best succesvol in de NBA was werd verkocht en verhuisde. Hun voormalige thuishaven Key Arena wordt compleet gerenoveerd in de hoop om weer een team te mogen verwelkomen. Het bijwonen van een thuiswedstrijd van één van de teams staat garant voor een mooie ervaring. Eigenlijk ongeacht de sport of uitslag. Met ongeveer 80 thuiswedstrijden per seizoen is de kans het grootst dat de Seattle Mariners een balletje slaan in het T-Mobile Park tijdens je verblijf in de stad. Het stadion ligt vlakbij Pioneer Square, aan de rand van Downtown. Na zonsondergang niet de meest florissante buurt. Pak een taxi of Uber. Een wedstrijd duurt gemiddeld ongeveer drie uur. Geen tijdsklok, teams spelen negen innings om de winnaar te bepalen. En dat gaat vaak in een vlot tempo met het nodige spektakel. Een leuk avondje uit.

De Seattle Mariners gaan voor de homeruns op het honkbalveld
De Seattle Mariners spelen in het T-Mobile Park

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>