Meerdere steden vervullen een hub functie in de Verenigde Staten. Het zijn grote luchthavens waar veel internationale vluchten landen en passagiers vervolgens overstappen op de volgende vlucht naar uiteenlopende bestemmingen. Vanaf Amsterdam kom je bijvoorbeeld vaak uit op Atlanta, Minneapolis of Houston. Op het eerste oog misschien niet de meest interessante steden. Tenminste, dat dachten we. In Houston stapten we uit het vliegtuig en bleven twee nachtjes.

Downtown swingt

Met haar twee miljoen inwoners is Houston de grootste stad van Texas. Het is een uitgestrekte stad. De skyline van Houston wordt gevormd door Downtown. Het middelpunt van de stad. Veel hoogbouw en glas. Maar ook veel groen en levendigheid. Avenida Houston is de meest recente ontwikkeling om Downtown ook na kantoortijd levendig te houden. Rondom dit voetgangersgebied zijn hotels, restaurants en winkels gevestigd. Ook vind je in de directe omgeving de stadiums van de drie sportploegen die Houston rijk is.

Downtown Houston

De skyline van downtown vanuit een verrassende hoek

Avenida Houston

Avenida Houston is ook ‘s avonds een kleurrijke plek

Houston

Het Minute Maid honkbalstadium bevindt zich in downtown Houston

 

Kunst en wetenschap op een kluitje

Handig voor liefhebbers van musea; deze zijn geconcentreerd in het Museum district. De meest bezochte van de in totaal 19 musea zijn the museum of fine arts en the museum of natural science. De wijk ademt historie met zijn klassiek ogende bebouwing en hoge bomen langs de weg. Grenzend aan het Museum district, ten zuiden van Downtown, ligt Hermann Park. Dit drukbezochte stadspark is geliefd onder de inwoners voor haar recreatiemogelijkheden. Naast een golfbaan is ook de Houston Zoo onderdeel van het park.


Hermann Park

Hermann Park is de groene long van Houston

Museum District en Hermann Park

Het Museum District met tal van musea grenst aan Hermann Park

Rollende dollars

Naast Downtown heeft Houston nog een wijk met een kluitje hoogbouw. Uptown is tevens een zakendistrict met de nodige glimmende torens. Het is niet alleen de wijk waar geld wordt verdiend. The Galleria is de grootste mall van Texas en daarmee dé plek in Houston om de dollars te laten rollen. Naast een aantal hotels beschikt het winkelcentrum tevens over een ijsbaan.

Houston

Uptown is toch meer een zaken- en winkeldistrict dan Downtown

Houston

Buiten bakt de zon, in the Galleria bind je schaatsen onder

Outer space

Nog steeds legendarisch zijn de woorden; ‘Houston, we have a problem’. Alweer bijna 50 jaar geleden was dit de boodschap van astronaut Lovell toen, op weg naar de maan, er zich een explosie voordeed in de Apollo 13. Lovell richtte de woorden aan de mission control, dat in Houston was gevestigd.

Die mission control ruimte kun je tegenwoordig bezoeken, weliswaar van het achter glas, maar toch. Dit is de plek waar de bemanning van de Apollo 13 veilig terug naar de aarde werd genavigeerd. En waar nu het contact met de astronauten van het International Space Station plaatsvindt. Op grote schermen is real time de bemanning te zien. Ook wordt weergegeven waar in de ruimte de ISS zich bevindt. Je ziet het stipje zich verplaatsen over de wereldkaart. Het mission control center is van buiten niets meer dan een grauw blok beton. Binnen de dikke muren worden ruimtereizen mogelijk gemaakt.

Houston

Het Mission Control Center is op een vroege zaterdagochtend niet heel druk

Houston

Veel daglicht komt er in het gebouw niet binnen

Het Johnson Space Center beslaat een groot terrein net ten zuiden van Houston. Naast het mission control center omvat het spacecenter allerlei onderzoekfaciliteiten en trainingsfaciliteiten voor astronauten. Vanuit het bezoekerscentrum kun je vanuit een rijdend treintje een klein deel van het immense terrein te zien krijgen. Hierbij stop je onder meer bij het Rocket Park. De grootste raket ter wereld, de kolossale Saturn V raket die werd gebruikt voor het Apollo programma, wordt hier geëxposeerd. Het kost je een wandeling van zeker vijf minuten om om het gevaarte heen te lopen. Overigens bevinden zich op het terrein geen lanceringsplatformen. Het wegschieten van raketten gebeurt alleen vanaf het Kennedy Space Center in Cape Canaveral.

Reusachtig is de Saturn V raket

Vanuit een treintje kun je het terrein verkennen

Als we weer naar de maan willen, dan brengt deze raket ons daar zeker weer heen

 

Educatief is het karakter van het bezoekerscentrum. Op interactieve wijze wordt veel informatie verstrekt over de ruimtevaart. Zo kun je onder meer door een replica van het huidige ISS lopen en leren hoe het leven aan boord is. Of het ontbreken van zwaartekracht ervaren. De grootste bezienswaardigheid van het spacecenter staat echter naast de ingang. Een compleet en origineel vliegtuig, een zogenaamde shuttle carrier, met daar bovenop een replica spaceshuttle. En deze acht etages hoge constructie is voor bezoekers toegankelijk. Zeer indrukwekkend.

Zowel de shuttle als het vliegtuig zijn van binnen te bezichtigen.

Houston – meer dan een hub

Houston mag zeker als verrassende bestemming voor een steden bezoek voor bijvoorbeeld een stopover worden aangemerkt. Daarnaast is het ook een handige toegangspoort voor een rondreis in Texas. Andere steden zoals San Antonio en Austin liggen op respectievelijk 3 en 2,5 uur rijden. Binnen een uurtje ben je aan de kust van de Golf van Mexico. Een uitstekende ligging dus. Een gemiste kans als je niet meer van Houston ziet dan het George Bush Intercontinental Airport. Trek gerust drie dagen uit om de stad te beleven.

Meer informatie over Houston en Texas vind je op travel.texas.com

Jos

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>