‘Great job’! ‘Well done’! Met complimentjes zijn ze niet zuinig. Of het nu de besnorde motoragent die trots naast zijn glimmende tweewieler staat is of het gezin van zes dat in dekens gewikkeld op tuinstoelen in het midden van hun oprit zit. Iedereen is enthousiast.

Running is big

Het beeld van zwaarlijvige Amerikanen die niets te maken willen hebben met alles kleiner dan een XL formaat lijkt haaks te staan op de toenemende populariteit van hardlopen in de VS. Ieder weekend worden er veel wedstrijden georganiseerd. Zo ook in het doorgaans zonnige Florida, waar de winterperiode het hoogseizoen voor hardloopactiviteiten is.

Kippenvel

“Oh say can you see, by the dawn’s early light”. De stars en stripes wapperen vol in de wind. De bald eagle zweeft in ieders gedachten door de grijze hemel. Melbourne Beach, zeven uur ’s ochtends. Windkracht acht. Temperatuur van nog geen acht graden. Zoals bij iedere sportwedstrijd in de VS geen startsignaal voordat het volkslied heeft geklonken, bij voorkeur middels een live uitvoering. De start van de halve marathon van Florida is geen uitzondering. Luidkeels zet een kleine, goed ingepakte, blonde dame het national anthem in. Meteen wordt het stil en staan de deelnemers met de hand op hart emotioneel te luisteren. Het verkleumde lichaam krijgt kippenvel.

Zoals bij iedere sportwedstrijd in de VS geen startsignaal voordat het volkslied heeft geklonken

Meedoen is belangrijker dan winnen

Melbourne Beach, niet te verwarren met haar Australische tegenpool, ligt op zo’n 100 kilometer van Orlando. Het is een slaperig stadje dat door de Indian River is gescheiden van Melbourne dat op het vasteland ligt. Meerdere bruggen verbinden beide delen met elkaar.

hardlopen in de VS

Het deelnemersveld is gevarieerd. De eindoverwinning levert uitsluitend eeuwige roem op. Rustig en ongedwongen schuift het bonte gezelschap richting de start. Twee rijstroken van de Highway 1, de immens lange weg langs de oceaan die vanaf het noorden van de VS tot aan Key West loopt, zijn afgezet. De sfeer is gemoedelijk en ontspannen, het zicht op de rivier een fijne afleiding van de inspanning. Voorin het veld wordt onder het complimenteuze gejuich van de toeschouwers voor een goede eindtijd gestreden. Passerende oversized auto’s rijden stapvoets om de deelnemers aan te moedigen.

Florida Marathon

Sfeervol

Ondanks de barre weersomstandigheden blijft het enthousiasme van de Amerikanen aanstekelijk. Na het passeren van de finish ligt, zoals mag worden verwacht, een medaille van forse afmetingen klaar. De pizza is warm en het bier staat koud. Hardlopen in de VS is een hele belevenis.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>