Onverstaanbare knauwende cowboys, constant die barbecue lucht en een Smith en Wesson bungelend aan de broekriem. Aan vooroordelen over Texas geen gebrek. Is dat echt Texas?

De vooroordelen van Texas

Texas is de tweede grootste staat van de Verenigde Staten, zowel qua oppervlakte als bevolking. Een ritje van oost naar west of van noord naar zuid binnen de staat kost je minstens tien uur. Dezelfde afstand als van Amsterdam naar Milaan. Een ontzettend groot gebied merkten we, met vanzelfsprekend veel variëteit. Bij onze verkenning van Houston en San Antonio vroegen we ons af wat je merkt van de beeldvorming van ‘het echte Texas’ als je in de stad blijft?

Paard in Texas

Een paard in het stadse straatbeeld is niet gebruikelijk

Geweer op zak

Het is in Texas niet ongebruikelijk om een wapen in huis te hebben. Texas staat bekend als een schietgrage staat. Voor een paar honderd dollar koop je als inwoner een exemplaar. Voor kinderen zijn er speciale cursussen hoe om te gaan met een wapen en bovendien schiettrainingen. Op straat zie je hier niets van terug. Afgezien van aantal bijzondere bordjes die je tegen kunt komen. Alsof het gebruikelijk is dat je een wapen op zak hebt als je een pak suiker bij de supermarkt haalt.


Wapenbezit Texas

Als je maar een vergunning hebt dan mag alles

Texanen zijn vleeseters

Dol zijn ze erop. En ze eten er veel van. Vlees staat onomstotelijk op het menu. Het liefst van de barbecue. De Texas BBQ is populair en kent verschillende stijlen. Zelf achter het vuur staan is niet nodig. Er zijn genoeg BBQ restaurants waar uitgebreid kan worden gedineerd. Ook populair zijn de Tex Mex restaurants. Doordat Texas in het zuiden grenst aan Mexico zijn de Mexicaanse invloeden volop zichtbaar. De restaurants zijn vaak rijkelijk versierd en geheel in Mexicaanse stijl. Voor vegetariërs hoeft Texas overigens geen culinaire hel te zijn. Het is misschien even wat zoeken, maar met name in een wat minder conservatieve stad zoals Austin zijn restaurants met menukaarten zonder vlees.

Kilo's vlees bereid op de barbecue

Kilo’s vlees bereid op de barbecue

Tex-Mex restaurants

Vaak zijn Tex-Mex restaurants erg sfeervol

Cowboys

Bareback riding, steer wrestling, team roping. Waar we beland zijn? Het walhalla van de moderne cowboy, een waar volksfeest. De Houston Live Stock Show and Rodeo is de grootste indoor rodeo ter wereld en wordt ieder jaar in maart georganiseerd. Het NRG stadium, waar onlangs de Super Bowl nog plaatsvond, is drie weken lang gevuld met hooi en koeienvlaaien. Op het terrein rondom het stadium staat een enorme kermis. Gezellig druk is het. De ongeschreven dresscode wordt door de meeste bezoekers opgevolgd. Of het nu glimmende laarzen, een rood geblokte blouse of een stoere hoed is. Cowboy stijl is de standaard.

Cowboyhoeden

Op elk hoofd past een hoed

Verbaasd kijken we naar hem. ‘Take a turkey leg’, schreeuwde hij. Een grill van twee bij twee ligt vol met vleeshompen. Voor acht dollar kluif je een poot af tot op het bot. Gezond eten is er niet bij. Hier eet je niet, hier vreet je. Het hoort erbij. De sfeer is uitgelaten, ontspannen. Een kabelbaan, reuzenrad, talloze schiettentjes. En kamelen. Overal is wat doen.

turkey legs texas

Als warme broodjes gaan de ‘turkey legs’ over de toonbank

kermis texas

Het kermisterrein heeft meer weer weg van een attractiepark

big game big prizes

Big prizes zijn overal te winnen

Waar de meeste cowboys voor komen is de rodeo. In de stampvolle arena wordt een intense strijd gevoerd voor het kampioenschap. Eerst worden de lichten gedoofd. Hoed af, hand op de borst. Een ruiter op een bruin paard betreedt de arena. Met de voeten in de stijgbeugels richt de ruiter zich op en gaat staan. In de hand de Amerikaanse vlag. Luid gejoel klinkt. Het is een Amerikaans feestje.

rodeo texas

De opening van de rodeo geheel in Amerikaanse stijl

Vakkundig wordt de lasso om de poten van een kalfje gegooid en strak getrokken. Het nerveuze beestje stort ter aarde. Acht seconden geeft het scorebord aan. Gezien het overweldigende applaus is het blijkbaar een scherpe tijd. De cowboy springt van zijn paard en bevrijdt het kalf. Geschrokken rent het naar de uitgang van arena. Het zo lang mogelijk volhouden op de rug van een furieus paard, zonder zadel wel te verstaan, is de tweede titel die wordt vergeven. Blind van woede is het paard, dat de achterpoten omhoog zweept in een vruchteloze poging de cowboy af te werpen. Met lasso’s of soms met de blote vuisten vindt de strijd tussen man en vee plaats. Ook aan de jeugdige cowboys is gedacht. Bij het sheep riding moeten de kleintjes hangend onder een schaap zoveel meters afleggen. Onderweg naar de rodeo kwamen we twee demonstranten tegen. ‘Rodeo is animal cruelty’, stond er met dikke letters op het spandoek dat ze omhoog hielden. Helemaal ongelijk hebben ze niet.

Steer roping Texas

Hebbes! De kampioen aan het werk

Vooroordelen van Texas is Bareback riding Texas

Het paard doet verwoede poging de cowboy in het stof te laten bijten

Rodeo team roping

Met z’n tweeën nemen ze het onschuldige kalf te grazen

vooroordelen van Texas

De helden van de rodeo

Bijna vier ton heeft de mooiste stier opgebracht. De Livestock show is ook een onderdeel van het evenement. Vele beesten worden hier verhandeld. De opbrengst van de handel komt in een fonds terecht waarmee studiebeurzen worden verstrekt aan studenten die een agrarische opleiding willen doen. Onder meer op die manier probeert men de agriculture in stand te houden. Niet alleen vee wordt er op de Houston Rodeo verkocht. Hét is ook de plek om een paar boots, mooie hoed of paardentrailer aan te schaffen. ‘Excitement is around every corner’, voorspelde de flyer. Dat blijkt niet gelogen.

Livestock show

Runderen worden voor de verkoop nog even vertroeteld

De steden voorbij

Ook in de stad kun je het traditionele Texas een beetje beleven. Houston, San Antonio, Dallas of Austin; het zijn met name interessante en moderne Amerikaanse steden. Over het algemeen lopen hier geen cowboys op straat en is iedereen prima verstaanbaar. Juist bij evenementen zoals de Houston Rodeo is de echte cultuur een beetje te proeven. Voor de echte Texaanse beleving moet toch echt een aantal uurtjes het binnenland van Texas in worden gereden.

Een echte cowboy heeft glanzende laarzen

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>