Indrukwekkende natuurverschijnselen in Utah

Een roadtrip door de Verenigde Staten staat op menig bucketlist. Welbekend zijn de staten Californië, Texas, Arizona, Florida en New York. Maar heb je weleens aan Utah gedacht? Een prachtige staat die je prima kunt toevoegen aan je rondreis door West-Amerika. Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden vond ik de rode rotsformaties in Arches National Park. Ook ligt dit park gelegen nabij Moab, één van de meest fijne plaatsen waar ik ooit ben geweest.

Arches National Park

Een intensief bezoekje aan het nationaal park is het wel, de rotsbogen zijn namelijk niet te bereiken met de auto. Sterker nog, je mag een flinke wandeling maken om dit fantastische natuurschoon te kunnen bewonderen. Nergens in de wereld kun je zoveel natuurlijke rotsbogen vinden als binnen het Arches National Park. Er zijn meer dan 2.000 bogen gedocumenteerd, variërend van flinterdunne scheuren tot bogen van meer dan 97 meter breed.

Hoe zijn deze bogen in Utah ontstaan? Nou, dat gaat dus miljoenen jaren terug, toen het gebied zich boven de zee bevond. Het water droogde op, een dikke laag zout bleef over en dit zout werd later bedekt met diverse lagen zand. Deze zandlaag versteenden, het zout kwam hierdoor onder druk te staan waardoor het zout door de scheuren van stenen wegvloeien. Hierdoor zijn er minuscule holtes en scheuren ontstaan. Dit geeft vrij spel voor de elementen water en lucht, die door temperatuurverschillen de holtes creëren en steeds groter maken.

Verschillende trails

In het Arches National Park zijn er verschillende trails te lopen om de meest prachtige bogen (arches) te zien. De Delicate Arch Trail is er niet zomaar één. Naast dat je via deze route de bekendste boog kan bekijken, is dit ook een zware wandeling van bijna vijf kilometer. Door het hoogteverschil van 146 meter, hoge temperaturen en het feit dat er geen schaduw is, is de wandeling een redelijke uitdaging. Neem er dan ook gerust de tijd voor (3 uur) en neem genoeg water mee. Misschien een zware trail, maar wat je ervoor terugkrijgt is adembenemend. De grootste boog van het park met een hoogte van 16 meter, voel je je voor even ontzettend klein. Onder het motto, één beeld zegt meer dan duizend woorden:

Arches National Park

Delicate Arch, de 16 meter hoge vrijstaande natuurlijke boog van zandsteen

Later op de dag kan je het beste de Devils Garden Trail lopen, die je onder andere naar de Landscape Arch leidt. Deze route is met 2,6 kilometer heen en terug lang niet zo intensief als de Delicate Arch Trail, mede omdat het een vrij vlak pad is. Maar, ook hier krijg je een uitzicht van jewelste voor terug. Ondanks het feit dat je een paar uur eerder de Delicate Arch heb mogen bewonderen, blijft ook dit fenomeen mij verbazen. De blauwe lucht maakt het natuurlijk ook allemaal nóg mooier.

Landscape Arch

Landscape Arch, de langste van de vele natuurlijke rotsbruggen

De Double Arch trail en de Windows trail zijn twee fijne trails om na je lunchpauze in Moab te doen. Een heerlijke wandeling van een halfuur naar twee aan elkaar vastzittende bogen. Vervolgens zijn we de Windows trail gaan doen waarbij je moet rekenen op een wandeling van een uur. Deze trail bevindt zich langs drie grote bogen, waaronder de ‘North and South Window’. Ongelofelijk hoe groot deze natuurverschijnselen zijn. Tijdens deze trail mochten wij ook nog kennis maken met het wildlife in de arches, zoals kleine slangen en salamanders.

Reishonger Arch Utah

Links: North and South Window. Rechts: deze vriendelijke slang kwam even gedag zeggen tijdens onze wandeling

Denise

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>