In 2009 reisden we naar Alaska voor onze grote wens: bruine beren te zien vissen op zalm!

Etende beren in Alaska

De mooiste plek om dat te kunnen zien is Brooks Falls, een watervalletje in Katmai National Park in Alaska. Hier verzamelen zich aan de Brooks River grote aantallen bruine beren, aangetrokken door de trek stroomopwaarts van de zalmen. Veel bekende reclames zijn hier opgenomen, onder andere de reclame van John West.

‘s Ochtends om zes uur vertrokken we vanuit Anchorage met een klein zeven-persoonsvliegtuigje richting Katmai National Park. Na een uurtje stapten we bij King Salmon over op een watervliegtuigje, de enige manier om bij Brooks Falls te komen.

Moeder beer met jongen op strand

Direct bij het landen zagen we al een moederbeer met drie van die kleine schattige beertjes. Iedereen moest ruim baan maken want een moederbeer met jongen is hartstikke gevaarlijk. We werden dan ook eerst meegenomen naar een soort instructieruimte waar ons geleerd werd wat we moesten doen als we een “close encounter” met een beer hadden, of te wel als we “oog in oog” met een beer zouden komen te staan. Pfff beter van niet, dus goed luisteren hoe we dit konden voorkomen: we werden geïnstrueerd luid pratend en zingend door het bos te lopen, zodat de beren niet verrast zouden worden door onze aanwezigheid. In eerste instantie leek dat wat raar, maar toen we eenmaal op weg waren door een dicht bos naar de waterval en we ook nog eens samen liepen, hebben we een aardig repertoire liedjes ten gehore gegeven.

Vissende beer

Na twee kilometer bos kwamen we bij het watervalletje aan waar we werkelijk niet uitgekeken kwamen. Zoveel beren en zoveel zalm! De zalmen moesten omhoog springen om verder de rivier op te zwemmen en de beren stonden met open bek te wachten, de zalm sprong er bijna direct in.

Platform Brooks Falls

Er zijn twee platforms bij Brooks Falls waar vandaan je veilig naar de beren kunt kijken. Het verveelt geen seconde. We zijn alleen even terug gegaan naar de lodge voor een lunch. Het is namelijk streng verboden buiten de lodge etenswaren bij je te hebben.

Overzicht Brooks Falls

We hebben genoten van alle beren, op het hoogtepunt zagen we dertien beren tegelijk. Het was heel de dag een komen en gaan van beren. Als ze genoeg gegeten hadden gingen ze weer weg. Af en toe was er een kleine ruzie om het beste visplekje.

Vechtende beren

Ook kwam er een moeder met drie jongen (weer iets groter dan die we ‘s morgen hadden gezien). Toen zij eindelijk een zalm had gevangen liet één van de kleintjes ruim de helft vallen. Dit leverde een welgemeende tik van moeder beer op met als gevolg dat het kleintje van de waterval naar beneden tuimelde. Dat was schrikken en moederbeer dook er meteen achteraan… Wat een geweldige belevenis om dat allemaal van zo dichtbij mee te maken.

Moeder beer met jongen waterval

‘s Avonds om elf uur waren we na een lange dag weer in onze B&B. Het kostte moeite om de slaap te vatten na zoveel moois gezien te hebben.

Tekst van en © foto’s: Jeanette Visser

Wil je met behulp van een local jouw eigen droomreis naar Alaska samenstellen? Lokale reisexpert Bridget helpt je!

Martijn
 1. Josepha zegt:

  We zijn hier in 1996 geweest. Het was toen een 3-daagse trip en ondanks dat we al heel wat mooie reizen achter de rug hebben was dit een topper! Gaan zeker nog eens terug.

 2. Hanneke zegt:

  Hoi Dionne,

  Dankjewel voor je verhaal. Wij gaan komende zomer naar Alaska en willen voor ‘n bearviewing excursie gaan. Er zijn diverse aanbieders. Via welke organisatie ben jij er geweest?

 3. g van leeuwen zegt:

  hallo wat een geweldig verhaal. ik ben me een beetje aan het zoeken voor de reis die ik de volgende zomer wil maken en ik kwam zodoende op jou site heb er van genoten gr gradus

 4. Martine Vervaet zegt:

  Prachtig.In welke periode zijn jullie geweest? Wij zouden graag volgend jaar voor 1,5 maand met de camper rondtrekken in Alaska. Wij zij nog op zoek naar koppels( tussen 55 en 65 jaar) die ons willen vergezellen. Vrees dat dit niet eenvoudig zal zijn.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>