Vijf dagen in het hart van de Colombiaanse Amazone

De meeste mensen denken bij de Amazone aan Brazilië, maar s ’werelds bekendste regenwoud reikt tot ver buiten de landsgrenzen. Meer dan een derde van Colombia bestaat zelfs uit de Amazone. Naast dat dit deel van de Amazone veel minder toeristisch is, is het ook nog eens een stuk goedkoper dan in Brazilië.

De wilde zonsondergang in de Colombiaanse Amazone

De wilde zonsondergang

In dit artikel vertel ik over onze vijf dagen in het hart van de Colombiaanse Amazone. We zagen roze dolfijnen, zwommen tussen de piranha’s, hoorden brulapen, spotten tarantula’s, gingen vissen tussen de krokodillen, wandelen langs eeuwenoude bomen en speelden voetbal met de inheemse bevolking. Het was, by far, de meest intense natuurbeleving die ik ooit heb ervaren en ik zou iedereen die hier ook naar verlangt, aanraden om ervoor te gaan.

In het hart van de jungle

In het hart van de jungle

Leticia

De grootste stad in de Colombiaanse Amazone is Leticia, met zo’n 30.000 inwoners. Het moment dat je vanuit het koele Bogota daar landt, blaast de warme tropenlucht je tegenmoet. Je kunt ervoor kiezen om in Leticia te slapen en vanuit daar verschillende tochten te doen, maar ik zou je adviseren toch wat dieper de jungle in te gaan. Vanuit Leticia vertrekken er ieder uur boten die je in de verste uithoeken van de Amazone brengen en vanuit daar beleef je de wildernis toch net anders dan wanneer je in een stad slaapt.

De Amazone

De Amazone is 6400 km lang

Tijdens het regenseizoen kleurt de Amazone bruin

Tijdens het regenseizoen kleurt de Amazone bruin

Veilige haven

Casa Gregorio

Casa Gregorio

Wij verbleven in Casa Gregorio, een prachtig huis dat wordt gerund door een Nederlands stel dat hier lange tijd geleden is gestrand. Het mooie van Casa Gregorio is dat het echt een onderdeel is van de inheemse gemeenschap waardoor je een goed beeld krijgt van hoe ze daar leven. Het is een fijne, comfortabele plek met goed eten en betrokken personeel. Om een beetje een idee te geven hoe ‘van de wereld’ deze plek is: om er te komen moet je vanuit Leticia twee verschillende boten nemen, die je in drie uur tijd diep de Amazone in varen. Casa Gregorio voelt, in de spanning van de jungle, een beetje als je veilige haven.

Wat kun je doen in het hart van de Colombiaanse Amazone?

Vanuit Casa Gregorio kun je iedere dag meerdere excursies doen. Van tevoren nemen ze uitgebreid de tijd om samen met jou samen te kijken welk programma goed bij je past. Hieronder een paar van de vetste dingen die je hier kunt doen.

 • Agricultural walk: hierbij wandel je in drie uur tijd rondom Casa Gregorio waar je alles leert over hoe de inheemse bevolking hier leeft en gewassen verbouwd.
 • Tijdens de Agricultural Walk leer je hoe de lokale bevolking leeft

  Tijdens de Agricultural Walk leer je hoe de lokale bevolking leeft

 • Jungle hike: hierbij vaar je in een klein bootje in een uur tijd nog dieper de jungle in, vanuit daar volg je de gids diep het bos in. Overal om je heen hoor je dierengeluiden, er zijn brulapen, slangen, luiaards, kikkers en spinnen, maar misschien zijn de eeuwenoude, torenhoge bomen nog wel het meest indrukwekkend.
 • de bewoners van de jungle

  De bewoners van de jungle

  Luiaard Colombiaanse Amazone

  Wanneer het regenseizoen voorbij is, komt de luiaard te voorschijn

 • Nachthike: wanneer de zon onder gaat, ontwaken de krokodillen en de tarantula’s. Tijdens de nachtwandeling ga je, na het avondeten, in het pikkedonker het bos in. Veruit de spannendste ervaring, maar misschien ook wel juist daarom, de vetste.
 • De donkere Amazone

  De donkere Amazone

 • Puerto Nariño: dit dorpje, op een uur varen van Casa Gregorio, wordt ook wel het Zwitserland van de Amazone genoemd. Het is een kleurrijk, vrolijk en vooral brandschone gemeenschap midden in de jungle. Een hele aparte ervaring die je niet wilt missen.
 • Bootsafari Colombiaanse Amazone

  Bootsafari Colombiaanse Amazone

 • Piranha’s en roze dolfijnen: onderweg naar Puerto Nariño stopten we bij een meertje dat vol zat met roze dolfijnen. Ademloos hebben we gekeken hoe ze stuk voor stuk omhoog sprongen. Vervolgens hebben we gezwommen tussen de duizenden vissen en (onsuccesvol) gevist tussen de piranha’s.
 • In de Colombiaanse Amazone leven 1300 soorten vogels

  In de Colombiaanse Amazone leven 1300 soorten vogels

  Goed om te weten

  • Er komt maar weinig malaria voor in dit gebied, daarom hebben wij ervoor gekozen om, bepakt met liters deet, het risico te nemen en geen malariapillen te slikken. We hadden wel een noodkuur bij ons voor het geval we toch ziek zouden worden.
  • Casa Gregorio regelt regenjassen en regenlaarzen voor je, dus die hoef je niet zelf mee te nemen. Wel adviseren ze je om een zaklamp en lange kleren in te pakken.
  • Casa Gregorio is ‘inclusief alles’, wat betekent dat ze van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat voor je zorgen in de Amazone. Ze regelen alle excursies en verzorgen ook alle maaltijden.
  • Wij betaalden per persoon 300 euro voor 5 dagen in de jungle en dat was inclusief overnachtingen, alle activiteiten, eten en workshops.
  • Op Rondreis.nl vind je meer tips en reizen naar Colombia.
  Het waterleven van de Amazone in Colombia

  Het waterleven

  Bron foto’s: Casa Gregorio

  Eveline
  Laatste berichten van Eveline (alles zien)

  Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>