In het hart van Centraal-Amerika ligt Costa Rica. Een bijzonder land met uniek wildlife, prachtig regenwoud, imposante vulkanen en parelwitte stranden. Daarnaast kan je veel activiteiten ondernemen, zoals surfen en ziplijnen. Nieuwsgierig? Wij nemen je mee in ons korte bezoek.

Voordat we aankwamen in Costa Rica, hebben we eerst een paar dagen in Guatemala vertoefd. Vanuit Guatemala City kom je na anderhalf uur in de lucht aan in de hoofdstad San José. In heel Centraal-Amerika reis je gemakkelijk van/naar verschillende landen in de regio. Zo combineren meerdere reizigers hun reis naar Costa Rica met Panama of Nicaragua. Zo, gratis tip van ons.

costa rica tarcoles

Krokodillen onder de brug

Tijdens ons korte bezoek aan Costa Rica zetten wij koers naar het kleinste nationale park van het land, Manuel Antonio National Park. Op weg naar dit park worden we getrakteerd op de mooiste vergezichten en maken we een stop bij Tarcoles. Hier kan je naast een koffie drinken of een plaspauze houden ook even richting de rivier lopen. Vanaf de brug die over de Rio Grande de Tárcoles hangt, kun je de grootste krokodillen van het land spotten. Je ziet ze hier rustig rondzwemmen of op de oevers te zonnen. Ook is het mogelijk om in de havens van het dorpje een boot op te gaan voor een twee uur durende krokodillensafari, waarbij je ook veel verschillende vogels kunt spotten.

Later rijden we door naar ons resort dichtbij het nationaal park. Het Parador Resort & Spa is een echte aanrader. Niet alleen wordt het omgeven door 4,9 hectare aan tropisch regenwoud, ook biedt het een fantastisch panoramisch uitzicht op de Stille Oceaan en Manuel Antonio. De volgende dag staat laatstgenoemde op de planning.

Krokodillen bij de Rio Grande de Tárcoles

Manuel Antonio

Na wakker te zijn geworden in paradijs, rijden we in no time naar het populaire park. Want dat is het. Klein, maar zeer geliefd. Niet alleen door de toeristen, maar ook de lokale bevolking komt hier heel graag. Dat komt voornamelijk omdat je in Manuel Antonio heerlijk kunt wandelen door de vele nieuwe wandelpaden die zijn aangelegd. Daarnaast vind je midden in het park een idyllisch strand waar je direct je billen op wilt parkeren en een verfrissende duik in het water wilt nemen.

Costa Rica Parador Resort

Een ding is zeker, een bezoek aan Manuel Antonia is je tijd waard. Je vindt hier de meest indrukwekkende landschappen, van parelwitte zandstranden tot tropische bossen en prachtige baaien die uitmonden in de Stille Oceaan. Kom je aan in het park, dan loop je eigenlijk direct het regenwoud in dat het thuis is van wasberen, verschillende apen en leguanen. Ook leeft de luiaard hier met veel plezier en wat een bijzonder dier om te zien! Daarnaast leven er in het park tientallen kleurrijke vogels, maar ook spinnen en slangen komen hier voor.

Een luiaard in Manuel Antonio

Na het bewonderen van het dierenrijk, komen we aan op het paradijselijke strand. Waar het azuurblauwe water prachtig in contrast is met het witte zand en de felgroene bossen op de achtergrond vol met wuivende palmbomen.

Costa Ricaanse golven

Net buiten het park ligt Playa Espadilla. Een strand dat zeer geliefd is onder de surfers en laat ik nou eerder dat jaar op een surfboard heb leren staan in Tenerife. Dus ik pak graag dat board en ga met plezier het water op. Tijdens de instructie van onze héle fijne instructeur van MASS blijkt al dat de golven die hier aan land komen een stuk hoger zijn dan op Tenerife, maar ook dan andere stranden hier in de buurt. Kom maar op!

Samen met de instructeur ga ik het water in en zie ik de twee meter hoge golven al op mij afkomen. Deze zijn inderdaad een stuk hoger, maar al doende leert men. Dus ik duik met mijn board door de golven en word onwijs goed gecoacht. De ene na de andere golf kon ik pakken met behulp van zijn aanwijzingen. Mooiste gedeelte? Dat je op je board staat en naar het witte strand kijkt met de wuivende palmbomen op de achtergrond. Wat een plaatje!

costa rica manuel antonio

Canopy tour

Naast surfen, is er nog een populaire activiteit in Costa Rica. Namelijk ziplijnen! Wat het is? Je bent op grote hoogte en gaat via lange kabels naar beneden. Bij het ziplijnen wordt een lange kabel tussen twee bomen gespannen, de persoon wordt gezekerd aan de kabel en glijdt van platform naar platform. Een unieke manier om de omgeving te bewonderen.

Bij Adventure Park (Vista Los Sueños) in Jaco heb je de keuze uit veel verschillende tours, waaronder ook een tarzan swing, ziplijnen over watervallen en paardrijden. Wij gingen voor de tour die bestond uit 10 ziplines van in totaal 3,5 kilometer waarbij de langste bijna 750 meter lang is. Een ervaring, dat zeker!

costa rica canopy

Terug naar de hoofdstad

Ben je aan het begin of einde van je rondreis Costa Rica in de hoofdstad, dan ontdek je meestal op eigen houtje de bekende highlights zoals het prachtige Teatro Nacional, gelegen aan het Plaza de la Cultura. Wist je dat elke buurt in San Jose vroeger een koffieplantage was? Nu heeft het veel meer diversiteit. Zo boekten wij een tour bij Carpe Chepe. Zij organiseren tours op een leuke en interactieve manier, zoals een pub craft tour. Je bezoekt dan verschillende lokale pubs op de meest bijzondere plekken, maar belangrijk: waar de locals hun lekkere biertje drinken. Naast dat je leuke plekken in de stad leert kennen, leer je ook veel over de verschillende soorten bier en lokale hapjes. De plekken waar je zeker een biertje moet doen? Dat zijn Wilf en Lolita’s Garden.

Denise

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>