Klaar met de kou? De Costa de la Luz

Het is misschien lastig voor te stellen wanneer je door het raam naar de tikkende regen kijkt, maar ergens op nog geen 3,5 uur vliegen drinkt men bier in de zon. Ik heb het over de Spaanse Costa de la Luz, dat met 3000 zonuren per jaar niet voor niets de naam 'kust van het licht' draagt. Zelfs in de donkerste decembermaanden (waarin je in Nederland soms vergeet dat er überhaupt zoiets bestaat als een zon) schijnt die daar nog volop.

De gouden tip voor iedereen die klaar is met regen, kou en wind: de Costa de la Luz!

Na een aantal weken hier te hebben doorgebracht, kan ik maar één ding concluderen: niet de Costa Brava, Costa Blanca of Costa del Sol, maar de Costa de la Luz is by far de heerlijkste kuststrook van Spanje. Het is me een raadsel waarom we ieder jaar massaal naar Marbella, Barcelona en Alicante trekken, wanneer de Costa de la Luz daar een paar kilometer verderop prachtig ligt te wezen. Want naast een prettig aantal zonuren vind je er ook adembenemende, eeuwenoude, witte dorpjes, knettergroene heuvels en perfecte golven. Ergens ingeklemd tussen Malaga en de Portugese Algarve, ligt daar, pal aan de Atlantische Oceaan, de kust van het licht op jou te wachten.

de oude Moorse stadsmuur

De oude Moorse stadsmuur

Nog niet overtuigd? Lees hier dan mijn tips voor een van vitamine C doorspekte vakantie aan de ‘kust van het licht’.

De mooiste Pueblos Blanco: ‘Vejer de la Frontera’

Dit was onze thuishonk waarvan uit we de Costa de la Luz hebben verkend. Vejer (spreek uit als bee-gèr) is een eeuwenoud, wit, Zorro-tesk vestigingsstadje op een tweehonderd meter hoge rots. Vejer wordt niet voor niets beschouwd als het mooiste dorp van Spanje: vanuit de Moorse stadspoort kijk je tot aan de Atlantische Oceaan uit over bossen, heuvels en moerassen. Je kunt er waanzinnig lekker eten en ondanks dat het er in de zomer ongetwijfeld toeristisch is, kenmerkt het oude centrum zich door zijn kleinschaligheid. Je vindt er mooie winkels, met goede spullen en met aandacht verzorgde restaurants en barren.

Eten: het lekkerste restaurant van Vejer is La Juderia, vanaf het dak geniet je hier van bijzondere tapas terwijl je weids uitkijkt over de stad en de vallei daarachter.

La Juderia

La Juderia

Slapen

Wij verbleven in het prachtige Casa de la Hoya, middenin het oude centrum van Vejer. Een teken van hoe lekker het daar is: we waren van plan een nacht te blijven, maar waren een week later nog steeds niet vertrokken. Dit komt allemaal door Pedro en zijn prachtige Casa. Hij heeft het ruime huis, waar hij zelf geboren is, omgebouwd tot verschillende, ruime appartementen. Ondanks de comfortabele moderne voorzieningen, zoals steengoede WiFi, een spiksplinternieuwe keuken en televisie met Netflix, heeft hij ook de klassieke elementen knap weten te waarborgen. Van de potjes tegen de buitenmuur tot de Andalusische tegels in de badkamer. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het gigantische dakterras van Casa de la Hoya…

Slaapkamer Casa de la Hoya

Slaapkamer Casa de la Hoya

Ontbijten op het dak van Casa de la Hoya

Ontbijten op het dak van Casa de la Hoya

Doen: mountainbiken in de omgeving

Wanneer je bij Bicicletas Francisco een mountainbike huurt, krijg je hier gratis route advies bij. In de omgeving lopen prachtige paden, dwars door de heuvels en bossen. Bergaf is een genot, maar mocht je niet topfit zijn, dan kun je ook een elektrische mountainbike huren om een hijgerige slijtageslag terug omhoog te voorkomen.

Het leukste surfstrand: El Palmar

Op nog geen tien minuten rijden van Vejer de la Frontera ligt El Palmar, een sfeervol surfstadje waar de golven vrijwel het hele jaar door goed zijn. Rondom het vijf kilometer lange strand stikt het van de fijne koffietentjes en bruisende strandtenten.

zelfs in november staat de stad in bloei

Zelfs in november staat de stad in bloei

Zonsondergang

Voor de mooiste sunset moet je naar V Boutique Hotel, waar je onder het genot van steengoede cocktails de zon vaarwel kunt zwaaien.

Yoga

Renata is een van origine Argentijnse die anderhalf jaar geleden met haar man in Vejer is neergestreken. Ze geeft zowel in El Palmar als in Vejer meerdere keren per week een fantastische holistische yogalessen. Daarnaast biedt ze ook retreats aan waarbij je yoga kunt afwisselen met surfen.

Surfen en lunchen

Bij Homies hebben ze zowel de lekkerste lunch als de beste surfleraren. Je kunt er ook alleen een wetsuit en surfboard huren als je zonder professionele hulp de golven trotseert.

Het beste kitestrand: Tarifa

Tarifa is met zijn ideale ligging tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan misschien wel de beste kitespot ter wereld. Maar de stad heeft meer te bieden dan een perfecte wind: je vindt er ook de verrukkelijke tapas en de beste feesten. Daarnaast is de stad omgeven door prachtige natuurparken waar je uren door kunt hiken. Voor meer Tarifa tips, kijk hier.

tarifa kitehoofdstad europa - bron: Atlas Beach Tarifa

Het beste kitestrand: Tarifa (bron: Atlas Beach Tarifa)

De wow-factor: Setenil de las Bodegas

In dit dorpje, gelegen bij de Sierra Nevada lopen de rotsen en de huizen dwars door elkaar heen. Onder de kap van de rotswand vind je eeuwenoude witte huisjes en restaurants. Iets wat je waarschijnlijk niet eerder hebt gezien. Daarnaast is het er een stuk rustiger dan in het veel bekendere Ronda verderop.

Eten: bij Restaurante El Mirador is het eten net zo goed als het uitzicht, en dat zegt veel. Niet vaak hebben we op zo’n bijzondere plek gedineerd.

Oudste stad van Europa: Cadiz

De grootste stad van deze kuststreek is Cadiz. Een vissershaven die in 1100 voor Christus werd gesticht. Van de Feniciërs tot de Romeinen en de Moren: vele volken hebben hier hun sporen nagelaten en dat voel je wanneer je door de eeuwenoude straatjes loopt. Ook is Cadiz een studentenstad, wat voor een levendig dag- en vooral nachtleven zorgt.

Een van de vele prachtige pleintjes

Een van de vele prachtige pleintjes

Eveline
Laatste berichten van Eveline (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>