Mijn Colombiaanse vrienden over hun lockdown

Toeristen komen het land niet meer binnen: het is simpelweg onmogelijk om naar of binnen Colombia te reizen. De president heeft een lockdown voor het hele land ingesteld tot minstens 12 april. Hooguit één persoon binnen een familie mag de straat op om boodschappen te doen.

Het aantal besmettingen lijkt tot nu toe mee te vallen. In Bogotá zijn de meeste zieken. Van mijn vrienden in Colombia krijg ik geregeld berichten hoe zij de huidige quarantaine ervaren. Behalve een stroom van bidprentjes zitten er veel audioberichten en ludieke video’s tussen.

Mijn Colombiaanse vrienden over hun lockdown

Blanca, een oma uit Bogotá, zit nu met haar zoon en kleinkinderen in een tweekamer appartement opgesloten. Verwoed is ze aan het borduren geslagen. Ze is begonnen met een grote vlinder. Die symboliseert haar dochter, die in de oorlog is vermoord. Door de vlinder te borduren, wordt ze weer even levend. De week erop heeft ze een grote mier geborduurd. Dat is zijzelf: een strijdster. Zoals zoveel vrouwen in Colombia. Want mieren dragen grote gewichten. Net als de vrouwen die ondanks alles solidair met elkaar blijven strijden. ‘Nu ik noodgedwongen thuis zit, geeft het borduren me rust.’ Blanca is Wayuú inheemse: zij weet dat verschillende inheemse groeperingen al eerder deze maand hun gebieden voor buitenstaanders hebben afgesloten – als eerste voor toeristen. De inheemsen zijn naarstig op zoek naar een werkend traditioneel medicijn tegen corona.

Wayuú tassen - colombia lockdown: binnen wachten tot het buiten weer veilig is

Wayuú tassen die Blanca haakt

Van Laura, een serieuze eind-twintiger, krijg ik dit bericht: ‘Van jongs af aan zorgen we er in de Colombiaanse vijandige wereld er voor om ons dapper en sterk te tonen. Daarom lukt het ons om positief te blijven.’ Blij vertelt ze dat de guerrilla ELN, die tot nu toe de vrede weigerde, een staakt het vuren heeft afgekondigd nu de humanitaire corona-crisis woedt.

Ireny die in het zeer afgelegen La Macarena woont, stuurt me vele religieuze boodschappen of stellingen als ‘Als dit voorbij is, zullen we misschien menselijker worden. Dan zullen we begrijpen wat er echt toe doet, dat iedere zonsopkomst een wonder is, dat we liefde niet voor morgen mogen bewaren. Als alles voorbij is, zal ik naar je toe rennen om je te omarmen.’

Kortom, iedereen is op zijn eigen manier vol goede moed.

Maar, of je nu in Colombia of in Nederland woont, iedereen kan wel wat afleiding gebruiken. Net als Blanca met borduren doet. Geef je over aan het lees- en luistervirus, al was het maar om even te ontsnappen aan de niet-aflatende stroom coronaberichten. Op Reishonger schreven we al veel over Colombia, niet voor niets uitgeroepen als ‘the place to be in 2020’. Met het boek ‘De wet van de stilte – reis door Colombia’ en de gelijknamige podcast op soundcloud haal je gewoon Colombia je huis binnen!

reis mee met

Karin

reisjournalist en fotograaf at Karin Anema
Karin Anema verbindt je met de plekken waar je nog niet geweest bent. Ze heeft een voorliefde voor reizen naar uithoeken van de wereld en om vreemde culturen te doorgronden. Tegelijkertijd reist ze met veel plezier naar Europese bestemmingen om ook daar verhalen over te schrijven.
Karin
reis mee met

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>