De Colombiaanse Cariben

Eerder schreef ik over het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, ditmaal een artikel over zo ongeveer het meest noordelijke puntje van datzelfde continent. Ergens tussen Jamaica en Nicaragua ligt, samen met zijn grote broer San Andrés, het eilandje Providencia. Een koraaleiland, twee bij vier kilometer groot en zo’n 800 kilometer ten noorden van het vasteland van Colombia.

Op papier hoort deze eilandengroep bij Colombia, maar in de praktijk is er weinig Colombiaans, of Zuid-Amerikaans aan te ontdekken. Het is een Caraïbisch eiland in al zijn facetten en volgens de inwoners zien zij alleen aan hun paspoort dat ze Colombiaan zijn.

Ikzelf had nog nooit van deze eilandjes gehoord, totdat ik er toevalligerwijs (ook in letterlijke zin) strandde. Want witte strandjes en een azuurblauwe zee is zo ongeveer alles wat je hier ziet en dat maakt Providencia bij uitstek de ideale plek om tot rust te komen na een rondreis door Colombia of Zuid-Amerika. Providencia is zo’n plek waar je onrustig kan worden van de rust. Er is een aantal kleinschalige accommodaties op het eiland. De meeste daarvan zijn vrij luxe opgezet. Er is welgeteld één (prima!) hostel en daarnaast heeft een aantal bewoners van Providencia gastverblijven in hun huizen gebouwd.


Providencia: de Colombiaanse Cariben

Er zijn, verdeeld over het eiland, zo’n zes schitterende strandjes die allemaal staan aangegeven met wegwijzers vanaf de enige weg die het eiland rijk is, de main road. Op het grootste strand van het eiland, Southwest Bay, bevindt zich El Divino Niño; een klein restaurantje wat zeker het bezoeken waard is! Laat je hier vooral niet tegenhouden door hoe het eruitziet. Er staan overal plastic stoeltjes voor vrij gebruik. En maak hier ook vooral gebruik van, want zandvliegjes zijn niet zo paradijselijk. Tegen het middaguur komt de lokale visser aan wal met zijn catch of the day: kratten vol met verschillende soorten snappers en langostas. Schuif aan op je plastic stoeltje en geniet van een koningsmaal, geserveerd op een blad omhuld door aluminiumfolie. Nogmaals, het gaat hier niet om hoe het eruitziet!

maaltijd-providencia

Het vervoer over het eiland gaat per (motor)taxi: eigenlijk is het niet zo moeilijk. Je wilt linksom of rechtsom en gezien er maar één weg is, hou je iemand aan die dezelfde kant op gaat. Een enkele keer hield ik mijn hart vast. Een man meer of minder op de motortaxi maakt ze hier niet zoveel uit en ook op snelheid lijken er niet zoveel restricties te gelden. Goed, zo’n minimalistisch wegennet zorgt er natuurlijk voor dat iedere inwoner met z’n ogen dicht nog thuiskomt. Hoewel, in april en mei is het oppassen geblazen want dan wordt een deel van de weg afgesloten vanwege de krab migratie.

Providencia

Providencia

Crab Cay

Het mooiste stukje van het eiland is Crab Cay. Dit is een kleine rots vlak naast het eiland Providencia. Ernaartoe zwemmen is net iets te ver, maar je kunt er wel komen door een kano te huren vanaf het punt Deep Blue. Als de golven te hoog zijn om te kanoën, zijn er altijd wel mensen met bootjes in de buurt die je erheen willen varen. Omdat Crab Cay een wettelijk beschermd natuurgebied is, betaal je een paar dollar aan entreegeld, maar daar staat tegenover dat je in de wateren rondom deze rots vrij mag snorkelen. Dit is geen straf, omdat de rots midden in een koraalrif staat. Je spot er allerlei tropische vissen en met een beetje geluk ook zeeschildpadden of kleine rifhaaien.

Het zicht is geweldig want in dit blauwe water kun je meters diep en ver om je heen kijken. De uitdrukking ‘witte stranden en een azuurblauwe zee’ is vanaf Crab Cay een understatement. Je hebt het gevoel dat je hele omgeving is gefotoshopt. Vanaf het uitkijkpunt bovenop de rots spot je het water van de Caraïbische zee in zeven kleuren blauw! Vanaf Crab Cay kun je nog verder kanoën, over zee, naar het enige stuk mangrove dat Providencia rijk is.

Uitzicht vanaf top Crab Cay

Uitzicht vanaf top Crab Cay

Verder is er op dit eiland een duikschool te vinden, je kunt er je Padi halen en vervolgens kun je met een instructeur gaan duiken met haaien. Er is een Yoga Class met uitzicht op zee en de zon die daarin ondergaat, er is een barretje met live muziek, en in Old Town (Pueblo Viejo) is er wifi. Naast dit alles kun je nog een wandeltocht maken naar het hoogste punt van het eiland of met een lokale visser mee de zee op. Maar alleen al het feit dat je zo afgelegen bent, maakt het verblijf op Providencia al uniek.

Yoga at sunset

Yoga at sunset

Ook naar Providencia?

Omdat het wordt gezien als een binnenlandse vlucht vlieg je vanaf bijvoorbeeld Bogotá relatief goedkoop naar het eiland San Andrés. Echter betaal je nog wel zo’n honderd euro aan belasting om voet aan land te mogen zetten op San Andrés. Dit eiland zou overigens ook prima door kunnen gaan als paradijs, als het niet zo overbevolkt was geraakt. Aarzel daarom niet en pak de eerstvolgende catamaran naar Providencia. Deze catamaran heeft een capaciteit voor zo’n zeventig mensen. Hij gaat maar vijf keer per week en het is noodzakelijk van te voren je boottickets te kopen. Mocht je nou last hebben van zeeziekte, geen nood, er gaat twee keer per week ook een klein vliegtuigje.

Tekst en foto’s: Berber de Vries

Wil jij ook op reis naar Colombia?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Colombia in de reisshop.

 1. marilijne zegt:

  Beste Dionne,
  Wij wonen op Bonaire en willen in februari een week of 2 op vakantie met ons zoontje van dan 9 a 10 maanden. Nou staan San Andres en Providencia al lang op ons lijstje, maar is dat ook met een baby te doen? Of heb je misschien andere suggesties/tips?
  Alvast bedankt!
  Groetjes Marilijne

  • Hoi Marilijne,

   Mijns inziens kun je er prima heen met een baby. Je zult niet overal alle gemakken van thuis hebben (babystoel, commode met aankleedkussen), maar de mensen zijn er erg lief voor kleine kinderen en er zijn mooie stranden waar het water lang ondiep blijft. Op Engelstalige sites kun je er meer over vinden, in Nederland is het niet erg bekend. Wij reizen op dit moment met de kinderen (2 en 4) door Belize; ook niet het eerste land dat in je opkomt 😉

   Fijne vakantie gewenst en laat vooral even weten hoe het er was!
   Groetjes Dionne

 2. Daniella zegt:

  Hi,

  Leuke blog! Ik ben afgelopen maand geweest en ik betaalde iets minder dan 30,- dollar tax voor de entry en geen 100,- euro. Foutje misschien?

  Groetjes!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>