Birthplace of the Amazone

Door een panoramaruit over de gehele lengte en hoogte van je suite kijk je vanuit je bed rechtstreeks de jungle langs de oever van de Amazone in. Wauw wat een onwerkelijk plaatje! Alle flora en fauna is vanuit je suite van dichtbij te bewonderen. De reis naar de “Birthplace of the Amazone” met de M/V Aria kan beginnen…

MV Aria Amazone

Iquitos

De reis naar de “Birthplace of the Amazone” begint in Iquitos. Vanuit de haven van deze “junglestad” vaar je uit over de Amazone. Iquitos stamt uit 1757 en vormt de toegangspoort tot de Noordelijke Peruaanse jungle en de Amazone. De stad is alleen te bereiken per boot of vliegtuig en de naam betekend letterlijk “omgeven door water”. De stad wordt omgeven door drie rivieren, de Nanay, de Itaya en de Amazone. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Amazone, maar ook zeker zelf een bezoek waard. Het is een levendige stad waar kleurrijke motortaxi’s het straatbeeld bepalen. Deze motortaxi’s vormen het voornaamste vervoersmiddel. In de negentiende eeuw voornamelijk bekend om zijn rubberproductie, handelt de stad vandaag de dag in aquariumvissen, tabak, aardolie, hout etc. Door zijn centrale ligging aan de Amazone, zal deze stad altijd een belangrijke positie blijven innemen.

Motortaxi Iquitos

Aqua Expeditions

Aqua Expeditions heeft twee bijzondere cruise schepen die het mogelijk maken om dichtbij bijzondere plekken langs de Peruaanse Amazone te komen, de M/V Aria en de M/V Aqua.
De M/V Aria is een Cruise schip ontworpen door de Peruaanse architect Jordi Puig. Sinds april 2011 vaart dit vijfsterren schip voor Aqua Expeditions over de Amazone door Peru. Met 16 suites, elektriciteit, warm water, 8 gangen diners, sportruimte, jacuzzi, bar en nog meer mogelijkheden is dit schip een waar drijvend hotel. De M/V Aqua is in 2007 ontworpen. Op dit cruiseschip waan je jezelf in dezelfde luxe als op de M/V Aria.

Vanuit de Enapu steiger in de haven van Iquitos vertrekken de M/V Aria en de M/V Aqua richting de “Birthplace of the Amazone” en kan de reis beginnen…

Luxe suite Amazone cruise, fotocredits: PromPeru

De Amazone

De Peruaanse Amazone is een bijzondere plek op aarde waarvan de hoeveelheid flora en fauna je het hoofd op hol doet slaan. In deze rivier komen alleen al 700 verschillende soorten meervallen voor! Van de 2070 vissoorten die in Peru voorkomen, leven er 2000 in de Amazone. Veel vissen die in Nederland alleen in aquariums te zien zijn, fleuren hier het water op in hun natuurlijke habitat.

Langs de waterkant word je begroet door verschillende aapsoorten (in totaal 12 soorten!) als de Rode brulaap, de Spinaap en verschillende Kapucijnapen. Luiaards hangen te chillen in de bomen en dieren als Opossums en Rolstaartberen (de Kinkajoe) struinen de jungle af op zoek naar voedsel. Zelf Jaguars worden hier nog gespot!

Aapje Amazone

Op het water wordt je tijdens je vaart vergezeld door de Grijze rivierdolfijn en ineens spot je hier ook de zeldzame Roze rivierdolfijn! Traag bewegen deze roze gevaartes zich door het water en duiken zo nu en dan op aan de oppervlakte.

Ook de hoeveelheid vogels die je hier kunt spotten is oneindig. Verschillende soorten ibissen, gieren, papegaaien, haviken, parkieten, duiven, kolibries, ijsvogels, spechten, zwaluwen, spotlijsters, wevervogels, adelaars en oneindig veel andere vogelsoorten kleuren hier de lucht. Zelfs de zeldzame harpij-arend is hier van tijd tot tijd te bewonderen! Verder maken dieren als kaaimannen, pijlgifkikkers, leguanen, slangen, vlinders en de roze-teen vogelspin het plaatje compleet.

Pinktoe Tarantula

In de jungle leven 59 stammen die allemaal te herkennen zijn aan hun eigen klederdracht en taal. Een groot deel van deze stammen leeft in vrijwillige isolatie om hun pure leefwijze te behouden. Zij onderhouden zichzelf met alles wat de Amazone en jungle hen te bieden hebben. Hun medicijnkennis is enorm en het is bijzonder om te zien hoe zij hierbij op een ontzagwekkende manier gebruik maken van wat de natuur hen te bieden heeft.

Houten huisjes vormen een vertrouwd beeld langs de oever van de Amazone en de bevolking vaart lachend per kano voorbij terwijl je het gebied verkent. Ondanks de vele tegenslagen in de geschiedenis, hangt hier een vrolijke en optimistische sfeer die je een warm gevoel van welkom geeft.

Dagelijks leven Amazone

De Amazone…wat een wonderlijke plek waar je jezelf als nergens anders één voelt met de natuur!

Birthplace of the Amazone

Aan het eind van de cruise bereikt de M/V Aria dan eindelijk de “Birthplace of the Amazone”. Als de zon door de ochtendmist begint door te breken zie je deze bijzondere plek langzaam oprijzen. Wat een omgeving! Op de plek waar de Marañón rivier en de Ucayali rivier samenkomen, komt de Amazone tot leven. Hier begint de Amazone zijn 7.000 km lange reis naar Atlantische Oceaan…

Birthplace of the Amazone

Andere manieren om de Amazone te ontdekken zijn te vinden op PromPeru.

Eefje
Latest posts by Eefje (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>