Alle Dagen Libanon

Alle Dagen Libanon is een meeslepende reportage van Martijn van der Kooij uit een bizar stukje Midden-Oosten. Martijn bespreekt op Reishonger z'n nieuwste boek, een verslag van een onalledaags land dat de godin Europa heeft gebaard en veel meer op ons lijkt dan we denken.

Lebanon

Soms schuilt er in grappen die via sociale media de ronde doen heel wat waarheid. Ik was in Beiroet toen ik onderstaand kaartje tegenkwam op Facebook. Mijn Libanese vrienden en ik kwamen niet meer bij van het lachen. Vooral vanwege de ironie: vijftien jaar bloedige burgeroorlog, nooit losgekomen van het beeld dat het land gevaarlijk is en is nu op dit kaartje een oase te midden van al het geweld in het Midden-Oosten. Partyyy. Bizar gewoon, maar wel waar.

Alle dagen Libanon

De ironie van Libanon: party te midden van geweld. (bron: blogbaladi.com).

Sommige wijken in Beiroet hebben veel weg van Berlijn: open minded, vrij en jong. Een gay bar is er niet moeilijk te vinden.

Alle Dagen Libanon

In mijn boek ‘Alle Dagen Libanon’ ga ik op pad met de locals en reis kris kras door Libanon. Ik trek op met de jonge homoactivist Elie, bezoek met Palestijn Sam vluchtelingenkamp Sabra en Shatilla, dat een zeer bloedige geschiedenis kent, en scheur met rijkeluiszoon Rabih door de Libanese bergen naar het beroemde cederwoud (met bomen die soms duizenden jaren oud zijn). Ook bezoek het monumentale Baalbek, beleef een spannend avontuur in Tripoli en ga op zoek naar een ‘verborgen’ synagoge. Met Ronnie Chatah, telg uit een rijke Libanese familie, wandel ik door Beiroet en kort daarna breekt de hel los, bommen ontploffen in het zuiden van de stad.

cederwoud bossen in Libanon

Het beroemde cederwoud.

Buitenbeentje van het Midden-Oosten

Libanon is in veel opzichten het buitenbeentje van het Midden-Oosten. Nergens in het Midden-Oosten vind je zoveel variëteit aan geloven, volkeren en leefstijlen als in Libanon. Naast de drie grote wereldreligies (joden, christenen en moslims) herbergt Libanon ook de Druzen, een bergvolk met een eigen religie, Bedoeïenen, Armeniërs, Palestijnen en meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen. Ongeveer een op de drie inwoners is er vluchteling, wat het hoogste percentage ter wereld is. Terwijl de militante, sjiitische beweging Hezbollah het in bepaalde gebieden voor het zeggen heeft, hebben sommige wijken in Beiroet veel weg van Berlijn: open minded, vrij en jong. Een gay bar is er niet moeilijk te vinden. De enorme variëteit is de rode draad die door mijn boek heen loopt.

Tripoli

Tripoli.

De mensen van Libanon

‘Alle Dagen Libanon’ is een liefdesbetuiging aan een land dat je evengoed kunt haten. Haten om het afval, dat in 2015 maandenlang niet werd opgehaald. Haten om z’n corrupte politieke kaste, die alleen om zichzelf lijkt te geven. Om de soms schrikbarende armoede waardoor hele jonge kinderen tussen de voorbijrijdende auto’s in bedelen. Ik verbloem al die dingen niet. Maar daar gaat mijn boek in essentie niet over. Ik beschrijf de mensen die ik heb ontmoet, het eten dat ik er mocht proeven en de geuren die ik heb geroken. Het is een verslag van een onalledaags land dat de godin Europa heeft gebaard en veel meer op ons lijkt dan we denken.

Libanon mensen

“Ik beschrijf de mensen die ik heb ontmoet, het eten dat ik er mocht proeven en de geuren die ik heb geroken.”

Reistips Libanon

Aan ‘Alle Dagen Libanon’ heb ik een apart hoofdstuk toegevoegd met reistips. Daarin beschrijf ik niet alleen waar je op moet letten in dit Arabische land (gebruik bijvoorbeeld geen straatnamen, die kennen ze niet), maar ook waar je (wat mij betreft) absoluut heen moet. En war je (voor je veiligheid) weg moet blijven. Veel van mijn tips zijn ‘off the beaten track’ en staan niet in de reisgidsen voor Libanon. Je leest er waar je de lekkerste falafel kunt eten, wat ik als de meest spirituele plek van het land beschouw en waar Libanezen (en dus niet de toeristen) zomers gaan zwemmen. Voor homoseksuele reizigers heb ik do’s en don’t beschreven en waar je veilig uit kunt gaan. Omdat ik erg van eten hou (en de Libanezen toevallig ook!) staat dit hoofdstuk vol met restauranttips.

Martijn van der Kooij

Martijn van der Kooij.

Over de auteur

Boek over LibanonMartijn van der Kooij (1974) is historicus, schrijver en journalist. Hij werkt bij AVROTROS en schreef o.a. de politieke biografie en bestseller ‘Mark Rutte, alleen voor de politiek.’ Om het boek direct te bestellen of voor meer informatie: www.bbpublishers.nl/libanon.

Anderen over dit boek:

‘De mozaïek van Libanon is in dit boek in al zijn kleurschakeringen treffend opgetekend.’
Sigrid Kaag, VN-gezant voor Libanon.

‘Prachtig sfeerbeeld van Libanon, dat voor de goed geïnformeerde toerist een topbestemming is.’ Hester Somsen, ambassadeur van Nederland in Libanon.

‘Mooie verhalen, met onbevangen blik opgetekend, over een buitengewoon verrassend deel van de Arabische wereld.’ Hans Luiten, auteur van ‘Begrijp jij het Midden-Oosten nog?’

Win het boek!

Ben jij geïnteresseerd in dit prachtige boek? Laat het dan weten in een reactie onderaan dit artikel en wie weet win jij één van de drie exemplaren die we mogen weggeven!

Martijn
  1. Jenneke van Wijngaarden zegt:

    Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik bijna niks van Libanon weet. Met dit schaamtevolle feit hoop ik dus dit boek te winnen en mijn kennis aanzienlijk te vergroten. Alvast bedankt! 😉

  2. Sander Hofland zegt:

    IJs, ijsje, bouza.
    Libanon staat bekend om zijn fantastische keuken, ik wil hierbij een lans breken voor het heerlijke ijs dat er verkocht wordt. Ik zou voor de makkelijke weg kunnen kiezen, wijzend naar de grote salons zoals deze te vinden zijn in Beirut, Saida, Jounieh en vele andere steden, die niet onder doen bij Italiaanse verkooppunten, maar ik wil graag de aandacht voor een klein, ambachtelijk winkeltje in Ain el Remaneh “Al Zehlaweh”.
    Al Zehlaweh bevind zich in een wijk die op een steenworp afstand is verwijderd van de plaats waar de Libanese oorlog begonnen is, De Masacare van de bus of wat in Libanese bekend als “Hadsit al Bousta”. Al Zahlaweh heeft zijn klanten echter nooit in de steek gelaten. Zahlaweh betekend letterlijk afkomstig uit de stad Zahleh in het Bekaa vallei. Lekker om te proeven zijn Bouza alla hamoud “citroen”, Tout ” bramen”, mawared “waterrozen” abrikozen en veel andere smaken. Naast bouza, biedt al zehlaweh ook andere traditonele Libanese desserts zoals Mouhalabieh en Meghleh.

  3. Danielle zegt:

    Beiroet en Libanon staan al jaren op mijn verlanglijstje! Het geweld in de regio heeft me tot nu toe tegen gehouden. Onterecht misschien? Ik laat me graag verrassen door het boek.

  4. Ik ben 38 jaar geleden toen ik 2 weken was, geadopteerd uit Libanon (Beiroet) door geweldige Nederlandse ouders. Ik ben nog nooit terug geweest maar zou dat graag doen. Van mensen die er zijn geweest hoor ik heel enthousiaste verhalen. Het lijkt mij erg leuk en bijzonder om via dit boek en de tips een inkijkje te krijgen in het land waar ik ben geboren. Zo leer ik Libanon alvast wat meer kennen!

  5. jolanda haefkens zegt:

    zou het boek graag voor mijn kleindochter 2jaar willen hebben mijn schoonzoon is libanees dus daar liggen haar roots

    • Danielle zegt:

      Alle dagen Libanon uitgelezen! Wat een fijn boek. Martijn van der Kooij beschrijft in een mengeling van persoonlijke interacties en semi-toeristische uitstapjes (want toeristisch is ‘t land helemaal niet) een land dat klem ligt tussen de hete vuren van de omringende landen. Met zijn verhalen maakt van der Kooij dat Beiroet en Libanon nog hoger op mijn verlanglijstje zijn komen te staan. Nu alleen nog een goed tijdstip uitkiezen! Dank Reishonger.nl, voor het winnen van dit mooie boek.

  6. Gera Wessels-Cramer zegt:

    Wat gaaf om dit te lezen ik ga het boek zo snel mogelijk bestellen…..ik ben veertig jaar geleden ook geadopteerd en ben in 2014 met groep mede geadopteerden en mijn man voor het eerst terug geweest….wat een super ervaring we hadden elke dag een excursie op het programma staan. Ook zijn wij als groep op televisie in Libanon geweest. Afgelopen jaar ben ik met mijn moeder en stiefvader en met mijn man terug geweest. Hele andere vakantie maar het was zo de moeite waard!!!! Dat ik nog vaak heimwee heb naar mijn geboorte land ik ben er gewoon verliefd op!!!! Ik ga nog steeds zo snel mogelijk dit boek bestellen. En ik hoop naast mij vele anderen….ik zal het ook delen op onze groep met geadopteerde libanese op facebook.

    lieve groet Gera

  7. Ik ben geadopteerd uit Libanon en in Nederland komen wonen is de jaren 70. Ik zou heel graag het boek willen hebben om nog meer te weten te komen ovrr het land waar ik oorspronkelijk vandaan kom

  8. Leuk om eens een positief artikel over Libanon te lezen! Het is een prachtig land met enorm gastvrije bewoners. Zelf heb ik vorig jaar een week samen met mijn vriendin gewandeld in de bergen, een echte aanrader.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>