Urban exploring bij de druglords in Colombia

In Colombia kun je een paar bijzondere locaties vinden voor Urban Exploring, het fotograferen van verlaten en verboden plaatsen. Verboden zijn de plaatsen niet helemaal; ze zijn bewaakt en eigenlijk verboden voor het publiek. Maar min of meer onofficieel kun je ze bezoeken. Het betreft plekken waar bekende druglords zich ophielden en waarvan het verhaal ging dat er schatten zijn verborgen.

Het landgoed van Carlos Lehder Rivas

Carlos Lehder begon als marihuanadealer en handelaar in gestolen auto’s. Toen hij wegens autodiefstal een gevangenisstraf uitzat in de Verenigde Staten besloot hij cocaïne te gaan smokkelen. Zijn celgenoot was een piloot, die marihuana had gesmokkeld van Mexico naar de VS in een klein vliegtuig. Carlos besloot dit idee toe te passen op cocaïne. Verder besteedde hij naar zeggen vele uren aan het uithoren van zijn medegevangenen over smokkelen, witwassen en wat er nog meer in het vak te pas kwam.

Aldus opgeleid begon hij nadat hij vrijkwam cocaïne te smokkelen. En hij werd rijk. Op een gegeven moment kocht hij zelfs een eiland in het zuiden van de Bahama’s, dat als schakel diende in de smokkelroute.

Lehder werd in 1987 gearresteerd en uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij tot levenslange gevangenisstraf zonder de mogelijkheid vervroegd vrij te komen plus 135 jaar werd veroordeeld.

Carlos, die bisexueel was, leidde een nogal wild privéleven. Zoals de meeste drugsmokkelaars van naam had hij meerdere huizen. In de Cocora vallei ligt een landhuis met een klein park er omheen. In het park werden wilde dieren, waaronder een panter, gehouden. Het landhuis in de Cocara vallei kan op afspraak bezichtigd worden. De vervallen en half gesloopte discotheek, waarin de jaren 80 te herkennen zijn, is ongetwijfeld een stille getuige van wilde feesten en excessen.

Cocora - Het landhuis van Carlos Lehder

Het landhuis van Carlos Lehder

De trappen naar de discotheek van Carlos Lehder

De trappen naar de discotheek

De discotheek van Carlos Lehder

Decoraties

De dansvloer van de discotheek van Carlos Lehder

De dansvloer

De bar van de discotheek van Carlos Lehder

De bar van de discotheek

De keuken van de Hacienda van Carlos Lehder

De keuken

Carlos in Graffiti

Carlos in Graffiti

Carlos Lehder in Graffiti

Carlos in Graffiti – 2

De flat van Pablo Escobar

Nog beruchter dan Carlos Lehder was Pablo Escobar. Hij is ook begonnen met autodiefstal. Escobar had een methode om overheidsdienaren om te kopen: het geld of de kogel. Behalve drugs smokkelen, waarmee hij geschat de op zeven na rijkste man ter wereld werd, en moorden, ging hij ook de politiek bedrijven.

Doordat hij honderden huizen liet bouwen in de sloppenwijken was hij buitengewoon populair bij de armen. Hij werd gekozen als volksvertegenwoordiger, maar ontmoette begrijpelijkerwijs verzet van zijn medeparlementariërs en zijn carrière was kort.

Na zijn politieke carrière was hij vooral uit op wraak. Het verhaal gaat dat hij op een gegeven moment 1000 dollar uitkeerde per gedode agent. Geschat wordt dat hij direct verantwoordelijk is voor 8.000 moorden. Pablo Escobar werd in 1993 doodgeschoten tijdens zijn arrestatie. Tot op de dag van vandaag zijn er mensen die hem bewonderen en je kunt zijn naam in Medellin beter niet uitspreken. Op zijn goed onderhouden graf vind je verse bloemen.

Het bekendste verblijf van Pablo Escobar is de Haciënda Napoles, zo’n 150 kilometer ten oosten van Medellin. Hier hield hij nijlpaarden en giraffen en liet hij een pretpark plus een soort Jurassic Park van dinosaurusstandbeelden bouwen.

Daarnaast bezat hij in de jungle vlakbij Medellin een flatgebouw, het Monaco gebouw, dat nu in de stad ligt. Zelf woonde hij in het penthouse, dat met een aparte lift die nergens anders stopte te bereiken was. Op de verdiepingen eronder verbleven zijn bewakers. En onder de flat een keurige parkeergarage met als apart element een gevangenis.

Het pand is geheel gestript en er zijn op veel plekken gaten gehakt in muren en plafonds, op zoek naar verborgen geldsommen.

Medellin - Het monaco gebouw is op het eerste gezicht een gewone flat.

Het Monaco gebouw is op het eerste gezicht een gewone flat.

De ingang van het Monaco gebouw van Pablo Escobar

De ingang

De parkeergarage van het Monaco gebouw van Pablo Escobar

De parkeergarage

Gaten gehakt bij de speurtocht naar verborgen schatten in het Monaco gebouw

Gaten gehakt bij de speurtocht naar verborgen schatten

De gevangenis in het huis van Pablo Escobar

De gevangenis.

Gangen in het Monaco gebouw

Gangen

Ooit was er uitzicht over de jungle in het huis van Pablo Escobar

Ooit was er uitzicht over jungle

Gezicht vanaf het dakterras van het huis van Pablo Escobar

Gezicht vanaf het dakterras

Ik wil ook bijzondere plekken ontdekken!

Dat kan! Local Sjors helpt je om je ultieme reis door Colombia samen te stellen.

 

Theo
Laatste berichten van Theo (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>