Colombia’s Verloren Stad

Colombia is voor veel reizigers onbekend terrein, maar met vliegtickets van KLM ligt zelfs dit Zuid-Amerikaanse land nu meer dan ooit binnen handbereik. De meeste toeristen komen naar Colombia om beroemde festivals zoals de Cali Fair, het Barranquilla Carnival en het Bloemenfestival bij te wonen, maar als je zin hebt in avontuur dan mag je de beroemde archeologische plek Ciudad Perdida niet missen.

Ciudad Perdida, Colombia: een trekking door de jungle van de Sierra Nevada de Santa Marta, een van de belangrijke archeologische plekken in Zuid-Amerika

Ciudad Perdida

Teyuna is de inheemse naam van Colombia’s “Lost City”, gebouwd door de Tayrona Indianen in de Sierra Nevada de Santa Marta. Deze Verloren Stad ligt al meer dan duizend jaar diep verborgen in de jungle en is alleen te voet te bereiken. De 44 kilometer lange trektocht er naartoe voert door onbegaanbaar terrein en geeft je het gevoel in de huid van Indiana Jones te kruipen, want behalve dichtbegroeide bossen zul je ook rotspartijen, diepe afdalingen en watervallen moeten bedwingen.

The Lost City

Ciudad Perdida werd gebouwd in het jaar 800, zo’n 650 jaar voordat Machu Picchu gesticht werd, en ligt in het Tayrona National Park. Het wordt de mooiere versie van de Machu Picchu genoemd, en kent nog geen massatoerisme. Begin jaren ’70 ontdekten schatzoekers deze archeologische vindplaats, toen zij vanaf de rivierbedding bezig waren de ruim 1.200 treden tellende stenen trap te beklimmen en meer dan 150 terrassen, pleinen en stenen paden vonden die over de berghelling zijn gedrapeerd. Men vermoedt dat deze plek ooit een commercieel handelscentrum was, maar omdat slechts tien procent van de Verloren Stad door archeologen is opgegraven, lijkt de plek allesbehalve op een bruisende stad. Het heeft eerder een griezelige, spookachtige sfeer!

Ciudad Perdida is minder toeristisch dan haar Peruaanse evenknie, wat de authentieke sfeer ten goede komt. Tot voor kort was de Verloren Stad erg afgeschermd van de buitenwereld. Niet alleen vanwege de geïsoleerde locatie in de jungle, maar ook omdat drugsoorlogen en paramilitaire activiteiten dit gebied al jaren lang teisteren. Tegenwoordig is het Colombiaanse leger zichtbaar aanwezig om alle bezoekers te beschermen en sindsdien is Ciudad Perdida erg populair bij toeristen. Reisgezelschappen delen kampeerplekken vaak met soldaten, die overigens niet te beroerd zijn om samen een kaartspelletje te spelen, sportdrankjes tegen sigaretten te ruilen of te laten zien vanaf welke rots je het beste in het water kunt duiken.

Tot voor kort was de Verloren Stad erg afgeschermd van de buitenwereld. Niet alleen vanwege de geïsoleerde locatie in de jungle, maar ook omdat drugsoorlogen en paramilitaire activiteiten dit gebied al jaren lang teisteren. Echter, tegenwoordig is het Colombiaanse leger zichtbaar aanwezig om alle bezoekers te beschermen en sindsdien is Ciudad Perdida erg populair bij toeristen.

De hike naar Colombia’s Verloren Stad

Misschien nog wel indrukwekkender dan de Verloren Stad zelf is de wandeling ernaartoe. Zwaar is de tocht wel, vooral door de hitte en hoge luchtvochtigheid. Zelfs in het droge seizoen is het er vies klam. De beste periode om de tocht te maken is in de droge periode van december tot februari of maart. Drink genoeg tijdens de trektocht en neem voldoende rust. De beste tip is misschien wel dat je de tocht niet moet onderschatten.

Reisorganisaties die reizen verzorgen naar deze bestemming zijn moeilijk te vinden, maar er is wel een aantal verschillende reisorganisaties die drie- tot zesdaagse trektochten naar dit gebied verzorgt. Vertrekpunt van de trektocht is Santa Marta. Deze stad wordt voornamelijk bezocht vanwege Colombia’s Verloren Stad. Maar de stad zelf is ook de moeite waard, met zijn strand, boulevard en levendige straatjes. Hoewel Barranquilla het dichtstbijzijnde vliegveld is, wil je niet lang in deze stad blijven. Je kan beter naar het charmante Cartagena vliegen, een koloniale stad aan de Caribische kust. Het eerste stuk, van Santa Marta naar El Mamey, gaat per auto. Na een uur rijden gaat de auto van de hoofdweg af en gaat het al hobbelend de bergen in tot een klein dorpje wordt bereikt. Daar wordt alles herbepakt op muildieren en vertrek je te voet. El Mamey is het gebruikelijke startpunt van de 44 kilometer lange trektocht door onbegaanbaar terrein. Er zijn ook tochten waarbij je met een jeep nog een stukje verder de bergen in gebracht wordt, totdat je bij het laatste dorpje komt dat per jeep nog bereikt kan worden. Vanaf daar is het ongeveer 25 kilometer naar Ciudad Perdida.

Tijdens de tocht loop je door akkers en ongerepte jungle en bezoek je talloze inheemse dorpen waar het leven de afgelopen eeuwen bijna niet veranderd is. Een avontuurlijke hike langs watervallen, dichtbegroeide bossen, rotspartijen, diepe afdalingen en groen begroeide bergkliffen. In de Sierra Nevada wonen nog veel inheemse indianen, die je tijdens de tocht vaak tegen zal komen. Je doet er gemiddeld vier uur per dag over om de volgende campsite te bereiken. ‘s Avonds slaap je in een hangmat, in de buitenlucht. Onder een klein afdakje in verband met de regen.

Een legendarische plek, verstopt in het groen, midden in de jungle!

Het laatste gedeelte van de tocht is het zwaarst. Je klimt stevig op deze dag en ook moet je diverse rivieren doorwaden. Als het net heeft geregend, kunnen deze stroompjes behoorlijk wild zijn. Maar dan sta je voor “de ingang” van Ciudad Perdida, en begint het pas echt. Na een zware tocht bereik je, met een 1.200 treden tellende trap als slotklim, La Ciudad Perdida! De ruïnes zijn niets meer dan de stenen funderingen van waar ooit houten huizen hebben gestaan, maar de omvang (zo’n 800 aangelegde ronde terrassen, ruim 400 hectare groot, een paar duizend inwoners), de ligging (op een bergkam met aan weerszijden een adembenemend uitzicht) en de zware meerdaagse tocht om er te komen maken de Verloren Stad tot een legendarische plek! Verstopt in het groen, midden in de jungle!
1.200 tredes omhoog

De terrassen of plateus van De Verloren Stad

Wil jij ook op reis naar Colombia?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Colombia in de reisshop.

Martijn
  1. Joop Gerrits zegt:

    Wauw, wat een droomplek!!! Mooi om te zien dat er nog zulke plekken bestaan. En die tocht moet wel erg indrukwekkend zijn… wat lijkt me de voldoening groot als je dan aankomt

  2. Hoiii,

    In januari ga ik naar Zuid-Amerika en ik krijg gelijk zin om Colombia ook mee te pakken! Hebben jullie meer tips voor Colombia?

    Groetjes,
    Lotte

  3. Wat een leuk artikel! Ik heb jarenlang in de Sierra Nevada de Santa Marta gewoond en ken het gebied dus erg goed.

    Groeten Gerda

    • Kees zegt:

      Hoi Gerda, ik ga met 3 vrienden binnenkort naar Colombia. Heb jij nog tips voor ons als we in Santa Marta/Cartagena zijn? Gr Kees

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>