Op bezoek bij de Himba’s

De Himba’s vormen misschien wel de bekendste en meest karakteristieke bevolkingsgroep van Namibië. Het is een van de laatste nomadische stammen van Afrika. De vrouwen smeren zich in met een okerrood mengsel en draaien hun haren in strengen met geitenvet. Vaak wordt een bezoek aan een lokale stam, waar dan ook ter wereld, al snel ‘aapjes kijken’. Maar de Himba’s in Kaokoveld in het noorden van Namibië verwelkomen toeristen in een aantal van hun dorpen, mits je met een gids komt.

Het verlaten noorden van Namibië

Kaokoveld wordt gezien als een van de laatste stukjes echte wildernis in zuidelijk Afrika. Het is een van de minst ontwikkelde gebieden van Namibië en het thuisland van de Himba. Hoe noordelijker je komt, hoe minder geciviliseerd het landschap is. Je ziet onderweg lemen hutjes met rieten daken, geiten, ezelkarren en vrouwen met hout op hun hoofd en kinderen op hun rug. In tegenstelling tot het grootste deel van Namibië is het hier in het noorden niet vlak en droog, maar juist verrassend groen.

Meet the locals

Meet the locals

Een kijkje in het leven van de traditionele Himba’s

De plaats Opuwo is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Himba’s. Hier staat een heerlijke comfortabele lodge met infinity pool. Dat is nogal een contrast met Opuwo, want het stoffige plaatsje zelf bestaat uit niets meer dan betonnen gebouwen, omringd door traditionele rondavels en Himba-hutten. Samen met een gids kun je een bezoek brengen aan een Himba-dorp. De Himba’s vormen een trots volk dat erin slaagt om zich zo min mogelijk aan te passen aan de westerse beschaving. Vrouwen met okerrode huid en haren laten je hun dorp zien, dat bestaat uit bijenkorfvormige huisjes van takken, modder en mest. Koeienvellen op de grond dienen als slaapplaats voor de kinderen en aan de overkant is het bed van de moeder. We vonden het verbazingwekkend om te zien en te horen hoe deze mensen leven, ver van alle technologieën die wij niet meer kunnen wegdenken uit ons dagelijks leven.

Opuwo Himba

Opuwo Himba

Combineer met een bezoekje aan Epupa Falls

Buiten de interessante culturele ontmoeting met de Himba’s kent het noorden van Namibië ook een grote natuurlijke schoonheid. Zo vind je hier de Epupa Falls, waar een wijde deken van water zich over anderhalve kilometer omlaag stort. Omringd door regenbogen dondert het water in een 37 meter diepe kloof. Een aardig alternatief voor de Victoria Falls, mocht je daar later tijdens je reis niet naartoe gaan. Picknick op de rivieroever en geniet van de verkoelende waterspray.

Epupa Falls

Epupa Falls


riksja namibieBovenstaande tips zijn afkomstig van Edith Huntink van Riksja Namibië, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Met bouwstenen kun je je eigen reis samenstellen en kiezen welke ervaringen jij wilt opnemen in je Namibië-reis. De reisspecialisten adviseren je uit eigen ervaring en helpen je graag. Heb jij de kleurrijke Himba’s weleens ontmoet?

Himba kids

Himba kids

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>