Ben je op zoek naar een bijzondere bestemming, waar je indrukwekkende natuur, koloniale cultuur en ontmoetingen met vriendelijke locals met elkaar kunt combineren? En reis je graag naar een originele bestemming, waar de massa je nog niet is voorgegaan? Dan is Colombia een perfecte keuze.

colombia reis straatkraampje eten

Het land is op dit moment ‘hot & happening’, omdat het na jaren onrust tegenwoordig weer een veilige plek is om naartoe op reis te gaan.

Koloniale charme in de Andes

De hoofdstad van Colombia is Bogota, een plek waar je zowel koloniale gebouwen als moderne wolkenkrabbers treft. In het oude centrum La Candelaria vind je veel musea, restaurants en culturele highlights zoals de kathedraal en goudmuseum. Ook in de Andes ligt Popayan, met als bijnaam ‘de witte stad’. Na een aardbeving in 1983 is het stadje helemaal gerestaureerd en het heeft een mooi koloniaal centrum met witgepleisterde kerken, kloosters en huizen. Cali is de stad van de salsa en veel bekende Colombiaanse salsabands komen hier vandaan. Het is de perfecte plek om wat eerste pasjes te wagen, zodat je wellicht ook tijdens je verdere reis af en toe even kunt meeswingen op de Latinoklanken.

koloniaal colombia straatje

Afwisselende natuur

Een van de belangrijkste exportproducten van Colombia is koffie. Men zegt dat de beste koffie van Zuid-Amerika hier geteeld wordt en je vindt niet voor niks overal in Colombia gezellige koffiebarretjes. Je kunt in de Zona Cafetera wandelen door de golvende groene heuvels en het koffieproces beter leren kennen, of zelf een nacht slapen in een haciënda op een koffieboerderij. Aan de horizon doemen regelmatig vulkanen op, zoals de Puracé vlakbij Popayan, een van de meest actieve vulkanen van Colombia. De klim naar boven is een pittige kuitenbijter, maar na afloop kun je lekker bijkomen in natuurlijke thermale bronnen.

colombia koffieheuvels uitzicht

Bijzondere eeuwenoude cultuur

In Colombia zijn sporen te vinden van verschillende eeuwenoude beschavingen, zoals archeologische vindplaatsen en culturele sites. Bijvoorbeeld de oude hoofdstad Ciudad Perdida, gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw en qua mystiek vergelijkbaar met Machu Picchu. Of San Agustín, waar je meer dan 500 levensgrote mysterieuze sculpturen vindt, verspreid door de heuvels. Je kunt er mooi wandelen door het groene oerwoud als ineens, vanuit het niets, de stenen beelden opdoemen. Welk volk de beelden produceerde is nog steeds onduidelijk, het lijkt een mysterieuze indianenstam die daarna is verdwenen. Het draagt bij aan de bijzondere beleving in San Agustín.

Meet the locals

En dan is er nog de hedendaagse cultuur, met een vriendelijke bevolking die altijd in is voor een praatje – of je nu wel of geen Spaans spreekt. Zo legt de koffieboer op de finca je graag uit hoe het proces van bonen drogen en branden werkt, laat de salsaleraar je zien hoe je je heupen moet draaien voor wat eerste danspassen en laat de gastvrouw van je familiegerunde pension je elke ochtend genieten van een vers ontbijt. Want buiten de bezienswaardigheden zijn het toch ook vooral de vriendelijke mensen die een reis naar Colombia zo de moeite waard maken.

colombia park tayrona strand

Caribische stranden en romantische sferen

Tijd voor een relaxte afsluiter. Aan de Caribische kust vind je de mooiste stranden van Colombia, in het Tayrona National Park. Hier tref je kristalhelder water, een groene jungle die uitkomt op zee en tientallen baaitjes met poederwitte stranden. Hier aan de kust ligt ook een van de best bewaard gebleven koloniale steden van Zuid-Amerika, de romantische stad Cartagena de Indias. Je kunt heerlijk dwalen over schaduwrijke pleintjes en door de nauwe steegjes. Je lijkt hier even terug te gaan in de tijd, naar straten vol kinderkopjes waaruit de Spaanse kolonisten pas net lijken te zijn vertrokken. Ook kun je hier voor de kust naar de Islas del Rosario waar je naar hartenlust kunt duiken, snorkelen en relaxen tussen kleurrijke koraalriffen en op witte stranden. Een perfect einde van je Colombiareis.

Zo reis je in Colombia

Wil je Colombia op een bijzondere manier ontdekken, kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je rondreis in overleg met een lokale reisexpert die er al jaren woont. Hij of zij kan je dus perfect adviseren over de authentieke plekjes en leuke accommodaties. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek!

Tekst en foto’s: Edith Huntink

Wil jij ook op reis naar Colombia?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Colombia in de reisshop.

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>