Sportief door de Viroinval

In het zuiden van België wacht de Viroinval. Geen druk bezochte plaatsen, maar stille en gave natuurstenen dorpen. Met de RAVeL en een natuurpark schudt deze streek zich los van haar onbekendheid. Het is een aanrader om skeelers en een mountainbike mee te nemen. In het onbekende Viroinval kun je met beide prima uit de voeten.

Het natuurpark Viroinval – ‘de vallei van de Viroin’ – ligt tegen de Franse grens aan. De RAVeL 2, een geasfalteerde oude spoorbaan, voert door deze bijzondere vallei. De route tussen Mariembourg en Hastière is helemaal gereserveerd voor liefhebbers van alles wat ongemotoriseerd rolt. Wij starten bij het oude station in Mariembourg, waar het fluitje van de stationschef klinkt voor de trein naar Treignes. Skeelerend door beboste heuvels en bloemrijke graslanden, slaan we af naar Fagnolle, een van de ‘mooiste dorpen van Wallonië’ dankzij de natuurstenen huizen, afgedekt met leien daken. Een kasteel en fort herinneren aan welvarende tijden.

Fagnolle

Natuurstenen huizen in Fagnolle

Als een stortbui losbreekt, wenkt een boer ons om in zijn schuur te schuilen. Daar verkoopt hij hoeveboter. Terwijl hij de boter met een spatel snijdt en in perkamentpapier verpakt, vertelt hij over de streekproducten. Bij zijn buurman kun je worst kopen, bij een ander slakken.


Vierves sur Viroin

Landelijk

RAVeL is de afkorting van Réseau Autonome de Voies Lentes. Ravelroute’s zijn voormalige spoortrajecten en jaagpaden langs grote rivieren, bedoeld voor langzaam verkeer in Wallonië. De RAVel 2 is één lange route die start in Vlaanderen, ten oosten van Brussel, en die – via Hoegaarden, Namen en Dinant – loopt tot aan de grens voorbij Mariembourg.

Het RAVeL-traject tot Hermeton-sur-Meuse gaat langs glooiende graanvelden, hoogstamboomgaarden en grazende vleeskoeien. Cafeetjes liggen er niet langs de route langs lijn 156. Daardoor word je als ‘ravellist’ nog makkelijker verleid dorpjes langs de route aan te doen. We eindigen langs de Maas, glijdend langs kasteeltjes en landhuizen.

Skeeleren over de RAVeL, langs de Maas

Skeeleren over de RAVeL, langs de Maas

Charmant

Na het gladde RAVeL-parcours verkennen we het landschap over ruige paden op de mountainbike. Fietsend door een dicht bos vol kwinkelerende vogels schiet een hert voorbij. Het dier heeft net gedronken uit het visrijke l’Eau Noire, vernoemd naar de donkere schistrotsen in haar bedding.

mountainbiken door de Viroinval

Niet veel verder gaat de l’Eau Noire ondergronds om in Nismes als de Viroin op te duiken. Daar fietsen we omhoog naar het canyonachtige landschap van Fondry des Chiens.

Fondry des chiens - de Grand Canyon van de Viroinval

De Fondry des Chiens

Dwars door de Viroinval loopt namelijk een voor België unieke kalklaag. Door de tijd heen heeft het regenwater dit gesteente opgelost en gevormd tot de huidige rotsformaties. De scherpte ervan vormt een groot contrast met de omringende zacht glooiende kalkgraslanden met blauwe kogelbloem, gentiaan, orchideeën en rondfladderende vlinders.

Dourbes is een klein dorp in de Ardennen, gelegen aan de rivier de Viroin

Dourbes

Natuursteen

Opnieuw fietsen we de bossen in, waar een tegemoet komend vriendengroepje enthousiast vertelt over de orchideeën die ze al gespot hebben. De mtb-route ontleent haar aantrekkingskracht vooral aan het aan elkaar rijgen van charmante dorpen, opgetrokken uit de traditioneel gewonnen kalksteen en breuksteen. In Dourbes kun je bovendien klimmen en kajakken, onder de top van de ruïnes van het 15e eeuwse kasteel Hauteroche.

kanoën in de Viroin

Vervlogen tijden

In het oude station van Treignes is een spoorwegmuseum en kun je met een stoomlocomotief naar Mariembourg. Vierves-sur-Viroin was in de 16e en 17e eeuw beroemd om de heksenprocessen maar tegenwoordig om haar folkloristische carnaval en oude hoeven. Voor de komende weekends staat in vele dorpen een vide grenier of brocante aangekondigd. Als we tenslotte in Olloy-sur-Viroin remmen voor een conducteur die zijn stopbord omhoog houdt om een fluitende trein te laten passeren, is het alsof we in de geluidswereld van een vervlogen tijdperk terecht zijn gekomen. Zeker als je bedenkt dat in dit dorpje ooit een van de grootste stations van België stond.

Olloy sur Viroin in Viroinval

Olloy sur Viroin

Tips voor de Viroinval

Op de Ravel2: architectuur van Fagnolle; Matagne-la-Grande; Matagne-la-Petite; Romerée en Gimnée.
Mooie, bewegwijzerde mtb-route: Ronde du Viroin (51 km). Er zijn diverse afsteekroutes voor wie de route in tweeën wil knippen.

Karin
reis mee met

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>