In de bergen van de Haute Savoie – op slechts een uur rijden van Genève – ligt het schilderachtige Franse Alpendorpje Samoëns. De Middeleeuwse sfeer die in dit dorp hangt, is te danken aan het historische centrum dat gebouwd werd door de ‘frahans’ – beroemde steenhouwers die wereldwijd faam verworven hebben. Is het hier in de wintermaanden het speelterrein voor skiërs en snowboarders, in de lente en zomer kunnen wielrenners, mountainbikers, wandelaars en andere avonturiers hier hun hart ophalen.

Samoëns is de ideale zomervakantie bestemming voor outdoor liefhebbers.

Samoëns is de ideale zomervakantie bestemming voor outdoor liefhebbers.

Tour de France 2016 doorkruist Samoëns

Tijdens de 20ste etappe op zaterdag 23 juli komt de Tour de France karavaan door Samoëns. Ook voor de wat minder sportieve vakantieganger is er in Samoëns genoeg te doen. Zo zijn er voor kinderen tal van activiteiten en volwassenen kunnen ontspannen bij verschillende wellness faciliteiten.

Fietsparadijs

In juli zijn alle ogen van fietsliefhebbers tijdens de Tour de France gericht op Frankrijk. Een speciale rol is weggelegd voor Samoëns als op 23 juli de karavaan door het dorp trekt. Ook is het gebied het strijdtoneel voor de France Enduro Series op 6 en 7 augustus, waar de beste Franse mountainbikers strijden om de titel binnen te halen.

Col de Joux Plane

De beklimming van de Joux Plane is schitterend. Vanuit Samoëns start de Col die voor een groot deel door een bosrijke omgeving voert.

Ook voor de recreatieve fietser, wielrenner of mountainbiker is Samoëns een waar paradijs. Met 188 kilometer aan trails, 28 downhill hellingen en 600 kilometer aan parcours is er voor ieder type fietser genoeg keuze.

Adrenaline

Ook voor wie geen fietser is maar tijdens zijn of haar vakantie graag actief is, heeft Samoëns genoeg te bieden. Ga met het hele gezin wandelen, geniet van een vogelperspectief tijdens het paragliden of parapenten, ga raften op de rivier de Giffre, hydrospeeden op een halve surfplank of onderneem een spannende via ferrata tocht langs een steile rotswand.

In rustiger vaarwater vertoeven kan ook met bijvoorbeeld een partijtje golfen, paardrijden, zeilen, windsurfen of tennissen. Er is in Samoëns een voor ieder wat wils aanbod. Dankzij de lage ligging in de Vallée du Giffre is het dorp ook erg geschikt voor gezinnen. Naast de outdoor activiteiten is het avonturenpark Indiana Parc een spannende speeltuin voor kinderen.

raften Giffre

Raften op de rivier de Giffre.

Laat je charmeren

Charmant is ongetwijfeld de beste woordkeuze om het dorpje te omschrijven. Met haar autovrije en historische centrum is Samoëns anders dan de meeste Franse bergdorpjes. Traditionele steenhouwers hebben dit dorpje in de 17e eeuw gebouwd en het heeft nog altijd dezelfde authentieke charme. Knusse winkeltjes, historische panden, kroegjes en een grote verscheidenheid aan restaurants, het marktplein met iedere woensdag een markt, de kalkstenen huizen en het autovrije centrum geven het dorp de erkenning als ‘Monument Historique’.

Samoëns Frankrijk

Ook zomers is het skidorp Samoëns gelegen in het Franse Grand Massif een fantastische vakantiebestemming.

Botanische tuin

Dit jaar is het 110 jaar geleden dat de botanische tuin “Jaÿsinia” geopend werd in Samoëns. Deze historische tuin heeft 2500 plantensoorten en is een bijzondere plek. Het park draagt de naam van oprichtster Marie-Louise Cognacq-Jaÿ, een beroemde Française die het Parijse warenhuis La Samaritaine opende. Op 25 en 26 juni is de rijkdom van deze botanische tuin ook voor bezoekers toegankelijk tijdens “Les Journées Botaniques”.

Meer informatie op www.samoens.com.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>