Jura – sportief relaxen in Frankrijk

Frankrijk, dat is smullen. Kaas, wijn, lekkere desserts. Maar ook in sportief opzicht! Ik was vier dagen in de Haut-Jura, langs de grens met Zwitserland, om te hiken en te mountainbiken. En actief zijn was nodig ook. Want de Jura is de koudste plek van Frankrijk. 's Winters tot min 40, maar nu gelukkig plus 10. Sportief onthaasten!

De Jura. Ergens tussen Frankrijk en Zwitserland. De Comté kaas wordt er gemaakt. Verder hoor ik er nooit iemand over. En dat is fijn. Want dat betekent meestal: weinig toeristen en veel natuur. En dat klopt! Ik zie mooie boeren dorpjes tussen groene heuvels. Open bossen met verbaasde gemzen. En koeien die smullen van sappig gekruid gras – voor de lekkerste kaas. De Jura is perfect voor wandelen en mountainbiken. Helemaal nu de Grandes Traverseés des Jura klaar zijn: zes soorten tracks voor o.a. hiking, biking, paardrijden en meer. Met een totale lengte van 400 kilometer en elke 20 kilometer een stop-over. De Grandes Traverseés des Jura: als je van wandelen en fietsen houdt (routekaart onderaan).

Jura – wandelparadijs

“Waarom ik vanuit Parijs naar de Jura ben verhuisd? Kijk maar eens rond.” Ik ben aangekomen in een berghut (een gîte). De eigenaar vertelt me in de tuin van zijn ‘Refuge Le Berbois’ dat hij als radio-reporter in conflictgebieden ‘er niet langer tegen kon’. “Hier ben ik ver van de drukte en de stress. Het is fijn om voor mensen te zorgen en dicht bij de natuur te staan.” Binnen in de gîte brandt de kachel. Het is er knus met veel hout en tierlantijnen. Op tafel staat pastis. En er staat eten te wachten.


Grandes Traverseés des Jura. 400 km wandel- en fietspaden langs de Zwitserse grens.

Grandes Traverseés des Jura: 400 km wandel- en fietspaden langs de Zwitserse grens.

Zon, mist, regen. Alles kwam langs tijdens mijn vierdaagse tocht door de Jura.

Zon, mist, regen. Alles kwam langs tijdens mijn vierdaagse tocht door de Jura.

De Grandes Traverseés des Jura. Zeer afwisselend landschap.

De Grandes Traverseés des Jura gaan door een zeer afwisselend landschap.

De Jura is groots door de eenvoud. Lekker buiten zijn en daarna opwarmen in een gîte of simpele herberg. Ik zie meer wandelaars die van hut naar hut trekken. Rugzak op, wandelstok mee, stevige stappers aan de voeten. En zo loop ik hier zelf ook. Slingerende wegen, de mooiste uitzichten. Tenminste, als het niet nat en mistig is…

Ook de GR5 doorkruist de Jura.

Ook de GR5 doorkruist de Jura.

Deze groep Fransen uit Parijs kom ik regelmatig tegen. Hier bij een berghut om te lunchen.

Deze groep Fransen uit Parijs kom ik regelmatig tegen. Hier bij een berghut om te lunchen.

Dat is het nu wel. Flarden mist hangen in het dal en soms moet de knalgele regenhoes over m’n rugzak. Voor de lunch neem ik daarom net iets meer tijd. Hopelijk wordt het straks beter. Maar de afwisseling in het weer en het lopen door de stoere natuur doen me goed. Ik stop even bij een waterval. En met een heerlijk gloeihoofd is het eten in de herberg extra lekker.

Jura – feest voor mountainbikers

Het Juragebergte heeft ook veel mooie mountainbike trails. De Grandes Traverseés des Jura zijn daarom heel geschikt voor de combi van hiken én mountainbiken. Ik huur een mountainbike met pneumatisch verend achterframe, extra dikke tubeless banden, veel versnellingen en… een elektrisch motortje. Een eMTB dus. En dat is genieten, als je niet zo heel erg getraind bent. Ik beperk me tot de eco-stand, de laagste vorm van ‘paddle assist’. Dus ik moet ook zelf nog veel doen.

De Grandes Traverseés des Jura: ook per mountainbike of op langlaufski's is het geweldig.

De Grandes Traverseés des Jura: ook per mountainbike of op langlaufski’s is het een geweldige route.

De aanwijzingen voor de VTT (Vélo Tout Terrain) zijn goed in de Jura.

De aanwijzingen voor de VTT (Vélo Tout Terrain) zijn goed aangegeven in de Jura.

De trails zijn niet altijd even makkelijk. Vergelijk het met de meest steile stukjes Limburg of de Ardennen. De ondergrond kan stenig zijn en dus glibberig, dus kies een route die bij je past. Voor mij is dat vandaag: gewoon op de verharde weg blijven met m’n felgele rugzakhoes voor de veiligheid. En dat is al inspannend genoeg. Maar voor wie goed getraind is: de Jura is echt een feest voor mountainbikers. En de hoogte valt mee: zo tussen 1.000 en 1.500 meter.

Jura – rustiek overnachten

In de Jura is nog ruimte. Ruimte om niemand tegen te komen en in gedachten verzonken over de heuvels te zwerven. Dan is het fijn om zo eens in de 20 kilometer een refuge of een gîte tegen te komen. Onderdak is er in soorten en maten. Van chambre d’hôte (kamer bij particulieren) tot refuge (berghut waar je kunt eten) en van gîte (eenvoudig slaapverblijf) tot rustieke hotel-restaurant. In de Haut-Jura kun je alle kanten op.

Gîtes of herbergen zijn erg leuk om te eten en te overnachten.

Een gîte of herberg is erg leuk om sfeervol te eten of te overnachten.

Refuge du Berbois. Heerlijk eten, rustiek overnachten.

Refuge du Berbois is een simpel en gemoedelijk onderkomen.

De dorpjes die ik tegenkom zijn simpel. Dus het onderdak ook. En dat past helemaal bij het buitenzijn en het sportieve doel van mijn ‘vierdaagse’. Ik geniet in deze omgeving het meest van een eenvoudige gîte of een herberg-achtig hotel. En het is leuk om dan ‘s avonds een aantal keren dezelfde groep wandelaars te ontmoeten. Het lijkt wel het Pieterpad in Nederland!

Heerlijk zo'n simpel verblijf.

Heerlijk zo’n simpel verblijf in een gîte.

Refuge du Berbois. Degelijke kost hoort bij de bergen.

Refuge du Berbois. Degelijke kost hoort bij de bergen.

Grandes Traverseés des Jura. Een simpele boeren keuken.

Een simpele keuken langs de Grandes Traverseés des Jura.

Jura – Slow Living to the Max

De Haut Jura, dat is even terug naar de laagste versnelling. Even terug naar basic life. Fysiek bezig zijn en soms harde weersomstandigheden. Daar hoort stevige kost bij!  En lang aan tafel. Daar ben ik normaal niet zo van, maar tijdens mijn vierdaagse zijn de stevige maaltijden heel welkom. Drie gangen tussen de middag en drie gangen ’s avonds. Met veel kaas (en worst), en brood dat is overbakken met kaas (en worst), en slakken (met worst)…

Kijk, hieraan heb je behoefte na een stevige wandeling.

Kijk, hieraan heb ik behoefte na een stevige wandeling!

Daar drink je in de Haute Jura als aperitief bij voorkeur een glaasje absinthe bij. Dat is de sterke kruidendrank die jaren verboden was omdat er veel mensen aan overleden. Tegenwoordig is de productie veilig en kan ik er zonder problemen van genieten. Al zet het wel een rem op mijn wandeltempo. Ahum…

Biologische absinth van Distillerie Bourgeois. Eigenaar Arnaud produceert 1000 liter per jaar.

Biologische absinthe van Distillerie Bourgeois. Eigenaar Arnaud produceert 1000 liter per jaar.

Hier draait alles om Comté. De kaas ligt soms wel 26 maanden te rijpen in oude ondergrondse forten. Slow dus. Daarnaast is de Comté erg smaakvol omdat elke koe minimaal 10.000 m2 bergweide ter beschikking heeft. Dat proef je. Lekker pittige kaas, gemineraliseerde eiwitten die knisperen tussen je tanden en zonder één enkel luchtbelletje.

Caséologue Aurelien Girod beklopt elke Comté kaas met een hamertje. Eén luchtbelletje en de kaas verdwijnt. In de fondue...

Caséologue Aurelien Girod beklopt elke Comté met een hamertje. Eén luchtbelletje en de kaas verdwijnt in de fondue…

Slow Living to the Max.

Slow Living to the Max!

Wachten op de winter

Slow Living. Dat betekent ook: rustig wachten op de winter. Want dan wordt het levenstempo hier ineens anders. Hier langs de grens met Zwitserland is het bij uitstek een wintersportgebied. Met mooie crosscountry cq. langlauf mogelijkheden. Ook op die manier kun je de Grandes Traverseés des Jura afleggen. Misschien moet ik dat ook nog maar eens doen.

Wachten op de winter. Dan doen mensen de zelfde tocht - op ski's.

Wachten op de winter. Dan doen veel mensen dezelfde tocht, maar dan op ski’s.

Maar nu ben ik blij dat het nog geen winter is. Wat een heerlijke rust hier. Onthaasten to the Max…

Meer info:

De Grandes Traverseés des Jura lopen langs de grens met Zwitserland.

De Grandes Traverseés des Jura lopen vlak langs de grens met Zwitserland.

Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>