De Jura. Ergens tussen Frankrijk en Zwitserland. De Comté kaas wordt er gemaakt. Verder hoor ik er nooit iemand over. En dat is fijn. Want dat betekent meestal: weinig toeristen en veel natuur. En dat klopt! Ik zie mooie boeren dorpjes tussen groene heuvels. Open bossen met verbaasde gemzen. En koeien die smullen van sappig gekruid gras – voor de lekkerste kaas. De Jura is perfect voor wandelen en mountainbiken. Helemaal nu de Grandes Traverseés des Jura klaar zijn: zes soorten tracks voor o.a. hiking, biking, paardrijden en meer. Met een totale lengte van 400 kilometer en elke 20 kilometer een stop-over. De Grandes Traverseés des Jura: als je van wandelen en fietsen houdt (routekaart onderaan).
Jura – wandelparadijs
“Waarom ik vanuit Parijs naar de Jura ben verhuisd? Kijk maar eens rond.” Ik ben aangekomen in een berghut (een gîte). De eigenaar vertelt me in de tuin van zijn ‘Refuge Le Berbois’ dat hij als radio-reporter in conflictgebieden ‘er niet langer tegen kon’. “Hier ben ik ver van de drukte en de stress. Het is fijn om voor mensen te zorgen en dicht bij de natuur te staan.” Binnen in de gîte brandt de kachel. Het is er knus met veel hout en tierlantijnen. Op tafel staat pastis. En er staat eten te wachten.
De Jura is groots door de eenvoud. Lekker buiten zijn en daarna opwarmen in een gîte of simpele herberg. Ik zie meer wandelaars die van hut naar hut trekken. Rugzak op, wandelstok mee, stevige stappers aan de voeten. En zo loop ik hier zelf ook. Slingerende wegen, de mooiste uitzichten. Tenminste, als het niet nat en mistig is…
Dat is het nu wel. Flarden mist hangen in het dal en soms moet de knalgele regenhoes over m’n rugzak. Voor de lunch neem ik daarom net iets meer tijd. Hopelijk wordt het straks beter. Maar de afwisseling in het weer en het lopen door de stoere natuur doen me goed. Ik stop even bij een waterval. En met een heerlijk gloeihoofd is het eten in de herberg extra lekker.
Jura – feest voor mountainbikers
Het Juragebergte heeft ook veel mooie mountainbike trails. De Grandes Traverseés des Jura zijn daarom heel geschikt voor de combi van hiken én mountainbiken. Ik huur een mountainbike met pneumatisch verend achterframe, extra dikke tubeless banden, veel versnellingen en… een elektrisch motortje. Een eMTB dus. En dat is genieten, als je niet zo heel erg getraind bent. Ik beperk me tot de eco-stand, de laagste vorm van ‘paddle assist’. Dus ik moet ook zelf nog veel doen.
De trails zijn niet altijd even makkelijk. Vergelijk het met de meest steile stukjes Limburg of de Ardennen. De ondergrond kan stenig zijn en dus glibberig, dus kies een route die bij je past. Voor mij is dat vandaag: gewoon op de verharde weg blijven met m’n felgele rugzakhoes voor de veiligheid. En dat is al inspannend genoeg. Maar voor wie goed getraind is: de Jura is echt een feest voor mountainbikers. En de hoogte valt mee: zo tussen 1.000 en 1.500 meter.
Jura – rustiek overnachten
In de Jura is nog ruimte. Ruimte om niemand tegen te komen en in gedachten verzonken over de heuvels te zwerven. Dan is het fijn om zo eens in de 20 kilometer een refuge of een gîte tegen te komen. Onderdak is er in soorten en maten. Van chambre d’hôte (kamer bij particulieren) tot refuge (berghut waar je kunt eten) en van gîte (eenvoudig slaapverblijf) tot rustieke hotel-restaurant. In de Haut-Jura kun je alle kanten op.
De dorpjes die ik tegenkom zijn simpel. Dus het onderdak ook. En dat past helemaal bij het buitenzijn en het sportieve doel van mijn ‘vierdaagse’. Ik geniet in deze omgeving het meest van een eenvoudige gîte of een herberg-achtig hotel. En het is leuk om dan ‘s avonds een aantal keren dezelfde groep wandelaars te ontmoeten. Het lijkt wel het Pieterpad in Nederland!
Jura – Slow Living to the Max
De Haut Jura, dat is even terug naar de laagste versnelling. Even terug naar basic life. Fysiek bezig zijn en soms harde weersomstandigheden. Daar hoort stevige kost bij! En lang aan tafel. Daar ben ik normaal niet zo van, maar tijdens mijn vierdaagse zijn de stevige maaltijden heel welkom. Drie gangen tussen de middag en drie gangen ’s avonds. Met veel kaas (en worst), en brood dat is overbakken met kaas (en worst), en slakken (met worst)…
Daar drink je in de Haute Jura als aperitief bij voorkeur een glaasje absinthe bij. Dat is de sterke kruidendrank die jaren verboden was omdat er veel mensen aan overleden. Tegenwoordig is de productie veilig en kan ik er zonder problemen van genieten. Al zet het wel een rem op mijn wandeltempo. Ahum…
Hier draait alles om Comté. De kaas ligt soms wel 26 maanden te rijpen in oude ondergrondse forten. Slow dus. Daarnaast is de Comté erg smaakvol omdat elke koe minimaal 10.000 m2 bergweide ter beschikking heeft. Dat proef je. Lekker pittige kaas, gemineraliseerde eiwitten die knisperen tussen je tanden en zonder één enkel luchtbelletje.
Wachten op de winter
Slow Living. Dat betekent ook: rustig wachten op de winter. Want dan wordt het levenstempo hier ineens anders. Hier langs de grens met Zwitserland is het bij uitstek een wintersportgebied. Met mooie crosscountry cq. langlauf mogelijkheden. Ook op die manier kun je de Grandes Traverseés des Jura afleggen. Misschien moet ik dat ook nog maar eens doen.
Maar nu ben ik blij dat het nog geen winter is. Wat een heerlijke rust hier. Onthaasten to the Max…
Meer info:
- Alles over de Grandes Traverseés des Jura (de wandel- en fietsroutes, vervoer, etc.)
- Frans Bureau voor Toerisme (algemene info)
- zie ook: Montagnes-du-Jura en Bourgogne-Franche-Comte
- het meest rustiek sliep ik bij: les Arobiers, en Gite-Jura-Inuits
- het leukste heb ik gegeten bij: la Grangette du Mont d’Or, Chalet-de-la-Frasse en Refuge du Berbois
- bezoek verder de Absint stokerij van Distillerie Bourgeois en de Comté grot van Comté Petite
- Nachttrein naar Praag – groen, snel en comfortabel - 12 april 2024
- Interlaken – winterpret voor niet-skiërs - 20 februari 2024
- Beleef Bologna via Interrail - 22 november 2023