Een nacht? Een weekend? Een week? Je trekt erop uit, hup de wildernis in. Maar wat moet je eigenlijk allemaal meenemen? Hoe vaker je op avontuur gaat, des te meer overbodige spullen je weg zult laten uit die grote backpack. Want je moet het ook allemaal op je rug dragen! Wat is nou echt belangrijk om mee te nemen?

Van koffer naar backpack. Van hotel naar hostel, van hostel naar tent. Na de vele reizen die ik op verschillende manieren gemaakt heb, gaat mijn verlangen meer uit naar de ongereptheid van het voor de mens nog onbekende terrein, de wildernis. Survivallen. Maar met alleen een paar leuke truitjes kom je daar niet. Je avontuur begint eigenlijk al bij de voorbereidingen. Wat wordt het voor avontuur? Hoe wild is de wildernis en wat is essentieel om mee te nemen?

Adventure

Adventure

Het avontuur

Een avontuur is een belevenis, een gewaarwording. Een ontdekkingstocht op nog onbekend terrein waarbij je nog niet weet wat je te wachten staat. Een tocht waarbij je je dus goed moet voorbereiden. Wat als het weer omslaat? Wat als je verdwaalt? Hieronder vind je enkele essentiële basisregels die je moet kennen voordat je op avontuur gaat. Aan de hand van deze regels kun je dan je backpack samenstellen.


De 5 basisregels

Het belangrijkste dat je moet weten voordat je op avontuur gaat zijn de basisregels. Ken je deze dan weet je wat je mee moet nemen.

dscf01121. Onderdak: het meest essentiële om je zelf lang warm te houden. Ken je het gebied waar je heen gaat? Kan je daar onderdak vinden? Zo niet, neem een tent mee.
2. Water: wij kunnen ongeveer 3 dagen zonder water mits we ons niet inspannen. Zorg dat je altijd 2 liter water bij hebt voor een dag of neem een waterfilter mee om water uit riviertjes drinkbaar te maken. In een sneeuwgebied pak je natuurlijk sneeuw!
3. Vuur: om eten te bereiden en warm te blijven. Een vuurkit is altijd handig. Deze is voorzien van een aansteker, lucifers, een waxinelichtje (helpt bij aansteken van nat hout) en bijvoorbeeld aanmaakblokjes. Is er geen hout in het gebied waar je heen gaat? Een klein kookstelletje is dan handig.
4. Voedsel: het meest lichtgewichte voedsel om mee te nemen is astronautenvoedsel. Dit levert ook de meeste calorieën op. Zorg ook voor voldoende snacks in je tas.
5. Natuurlijke vaardigheden: hoe meer je van de natuur weet, des te beter je zult overleven. Zoek eens naar een kleine survivalgids die je mee kunt nemen in je backpack.

Inpaklijst

Als je bovenstaande regels in je op hebt genomen en je hebt je verdiept in het gebied waar je naar toe gaat, kun je gaan inpakken! Maak eerst een inpaklijst. Deze lijst is uiteraard volledig afhankelijk van het gebied, het klimaat en de duur van je trip.

 • Tent1-2 en onderzeil (voorkomt lekken als het regent en houdt kou van ondergrond tegen
 • Slaapmatjes (de isolatiewaarde geeft aan hoeveel kou van de grond het matje tegen houdt)
 • Slaapzak (tot welke temperatuur is jouw slaapzak comfortabel? Kies bij een nat klimaat voor synthetisch en een droog klimaat voor wol)
 • Verlichting (hoofdlamp en tentlampje)
 • Mes
 • Touw
 • Waterdichte zak
 • Vuurpakket
 • Kookpot en spork
 • Waterzak of fles
 • Zonnepaneel (deze kan je overdag op je pack binden om je spullen op te laden
 • Gebiedskaart, kompas en eventueel een GPS-toestel waar je waypoints in kunt noteren (weet waar je bent!!)
 • Laagjeskleding (zodra je gaat zweten trek je een laag uit. Als toplaag draag je een wind/regenwerende jas)

Zo, je hebt je backpack ingepakt en je bent er klaar voor. Stel jezelf weer de vraag: wat als het weer omslaat? Dan trek je je regenwerende jas aan en doe je je spullen in de waterdichte zak. Wat als je verdwaalt? Dan pak je gebiedskaart en je kompas erbij. Denk aan herkenningspunten die je onderweg bent tegen gekomen en zoek deze terug op de kaart. Nog slimmer is om deze herkenningspunten onderweg al op de kaart te markeren! Met een GPS-systeem kan je deze waypoints heel handig invoeren en zie je precies welke route je al hebt gelopen. Veel plezier!

Wilderness - not a luxury but a necessity

Margriet
Latest posts by Margriet (see all)
 1. Heb je een voorkeur welke survivalgids het beste is en ken je een goede backpack.

  alvast bedank voor de tips.
  ik vind je enorm leuk schrijven.

  • Hallo Mans,

   Bedankt voor je compliment!

   Survival gids is sowieso het SAS Survival Handboek!

   Wij hadden een backpack bij van The North Face en 1 van Jack Wolfskin. Deze laatste had meer vakjes en er kon meer aan de buitenkant geklikt en gehangen worden, wat erg handig is voor losse items of items die moeten drogen.

   Heb je al een trip op de planning?

   Groetjes Margriet

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>