Huskytocht Noorwegen

Enorme weidse met sneeuw bedekte uitzichten, knisperende luchten, zon op je bol, korte dagen, enthousiaste husky's en gezellige tipi's waar je kunt opwarmen bij het vuur. Het mooiste van Noorwegen: Welkom in de regio Trøndelag!

 

De husky's bij Alaskan husky tour

De husky’s bij Alaskan husky tour

‘GO!’ Dat laten de husky’s uit Alaska zich geen twee keer vertellen, en de slee komt in beweging. De honden nemen ons mee op een drie uur durende tocht, waarbij de slee geruisloos door het landschap schuift. Dit is een ervaring die je in je leven gedaan móet hebben!

Vanuit het pittoreske, op de UNESCO-lijst staand, plaatsje Røros, is het twintig minuten rijden naar Os. Of drie uur rijden vanuit het zuiden van Trondheim. Daar vind je Alaskan husky tour. Dit is een klein bedrijfje van eigenaar Markus, wat hij samen runt met Ketil en de Nederlandse Laura. Samen zorgen zij voor vijftig Alaskan Husky’s. Markus kent iedere hond uiteraard door en door…zo goed zelfs dat wanneer hij een hond hoort blaffen hij precies weet welke hond dit is.


Voorbereiding

Voordat we van start gaan krijgen we van Markus een uitleg over wat ons te doen staat. We maken teams en hij vertelt ons hoe we de slee moeten besturen. Het maken van bochten gaat op dezelfde manier zoals bij skiën, als moet je hier iets meer gewicht in de strijd gooien, je zit immers met twee man op een slede. Daarna mag je je eigen huskyteam voorzien van tuigje.  Voor elke slee komen vijf á zes husky’s. Deze honden zijn goed op elkaar afgestemd en worden altijd in hetzelfde team opgesteld.

Markus geeft ons uitleg

Markus geeft ons uitleg

GO!

De husky’s zijn er helemaal klaar voor. Als je in hun buurt komt, word je enthousiast ontvangen met een sprong en natte neus. Wat een energie zit er in deze dieren! Oké, de husky’s staan voor onze slee, mijn mede-huksy-slee-reizigsters zit al voorin en ik ga achterop de slee staan. Dan komen de kriebels in mijn buik, mijn handen klem ik wat steviger vast, de honden zijn er klaar voor, het anker wordt los gemaakt en daar gaan we! De honden rennen een smal pad op en daarachter is een weids uitzicht: alles is bedekt met sneeuw, een blauwe lucht, de zon op mijn gezicht… En ik besef maar al te goed: mijn droom is nú aan het uitkomen!

Thumbs up... Ik ben er helemaal klaar voor!

Thumbs up… ik ben er helemaal klaar voor!

Opwarmen bij het vuur

De drie uur zijn omgevlogen, het is ondertussen een half drie geworden en het begint alweer schemerig te worden. Dat lijkt me lastig hier in Noorwegen in de winter; de korte dagen. De honden zijn weer terug naar hun hok en wij worden verwelkomd in een lavvo met een knisperend warm vuur in het midden. Hier kunnen we heerlijke opwarmen, onze verhalen delen en genieten van een kop koffie of thee en rendiervlees. Deze lavvo wordt trouwens ook gebruikt om met een groep na een hele dag een huksytour te hebben gemaakt, te overnachten. Je kruipt dan op een rendiervel, het vuur blijft een hele nacht branden en… je kunt het noorderlicht aanschouwen vanuit de hottub… Do I need to say more?

Deze waanzinnige ervaring had ik nooit willen missen! Twijfel jij nog? Niet doen…maar DOEN!

Bekijk de vlog en waan jezelf op de slee!

 

 

 

 

 

Voor meer info, check: www.visitnorway.com en www.trondelag.com

Husky hok

Fleur
Latest posts by Fleur (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>