Slapen in Vietnam

Veel reizigers kennen Vietnam als het land waar je loempia’s gaat eten, je de Aziatische drukte met de scooters mee kunt maken en kunt leren over het oorlogsverleden van het land. Maar weet je ook hoe je kunt overnachten in Vietnam? Het liefst verblijf je in accommodaties die passen bij de sfeer van het land of de plek waar je bent. Maar wat kun je hier dan verwachten?

halong bay

Karakteristieke accommodaties in Vietnam

Bij Halong Bay kun je een dagtour maken om de karstbergen te gaan zien, zoals de meeste reizigers. Om echt tussen de bergen te gaan varen en dobberen, slaap je op een traditionele jonk die ’s nachts in een baai tussen de bergen ligt. Hier ben je ook niet alleen, maar ontwijk je wel de grootste drukte. De jonkboten zijn tegenwoordig allemaal wit met grote zeilen, die als ze uitgeklapt worden op vleugels lijken. De beste tip om Halong Bay van “de andere kant” mee te maken, is misschien nog wel een verblijf op Cat Ba eiland!

Slaap in Hanoi in een hotel dat slechts zo breed is als één kamer. Een typische Vietnamese stijl: smal, hoog en een balkonnetje aan de voorkant. Je stapt het hotel uit en je staat midden in een van de smalle straten van het oude centrum. De buuv roept al of je een non la (punthoed) wilt kopen.

Op een tropisch eiland wil je in een bamboehuisje slapen, dat kan in Vietnam ook. Of in een bungalow die geheel gebouwd is uit materialen uit de omgeving. Dan heb je airco op de natuurlijke manier: ramen open en ventilator aan.

costa rica jungle lodge

Comfortabel overnachten

Wil je liever meer luxe tijdens je reis? Dat kan ook. Vaak verblijf je dan verder van het centrum, het grootse voordeel is dan de rust. Bijvoorbeeld in Hoi An. Je kunt in een van de accommodatie dicht bij de kleermakers verblijven (voor als je in een week een hele nieuwe garderobe wilt). Wil je dichter bij het strand slapen, verblijf dan langs de rivier in een kleinschalig resort. Je gaat dan op de fiets naar het strand of het centrum.

Een hut op het strand is natuurlijk avontuurlijk, maar ben je toe aan meer comfort, verblijf dan in een resort. Een bungalow met airco, zwembad en groene tuin en zelfs westerse maaltijden: alles kan.

Eenvoudig verblijven

Simpel, maar comfortabel en van alle gemakken voorzien. In deze categorie vallen de meeste accommodaties in Vietnam. Een schone slaapkamer en eigen badkamer in centraal gelegen hotels zodat je makkelijk het centrum in kunt. In de steden kom je ze vaak tegen. De kleine verrassingen zijn vaak het uitzicht. Je loopt een prima kamer binnen en na de badkamer even geïnspecteerd te hebben, open je de schuifdeuren naar het balkon: groene bergen waar de witte wolken tussen dansen en de rijstterrassen die liggen te schitteren in de zon, dat uitzicht is onbetaalbaar.

bali rijstterassen

Terug naar de basis

Ga je van de gebaande paden af – en dat kan nog steeds in Vietnam – dan kom je geen comfortabele hotels meer tegen. Soms helemaal geen hotel meer, en dan? Dan verblijf je bij de mensen thuis. Als je een trekking gaat maken bij Sapa, kun je in Sapa zelf verblijven in een hotel. Maar hoe leuk is het om bij de gids van een lokale bergstam, waar je de hele dag mee op pad bent geweest, te gaan slapen? Je ziet hoe deze mensen wonen, koken, de traditionele kleding omslaan, hun lange gewassen haren “uitslaan” en de kinderen opvoeden. Je maakt echt een dag deel uit van het leven hier. Je slaapt op een matras op de grond, met voldoende dekens en kussens en een klamboe. Vaak is er een toilethokje en een hokje waar je je kunt wassen en soms primitief kunt douchen.

Maak een combinatie van deze soort accommodaties tijdens je rondreis door Vietnam. Na je verblijf in een homestay, waardeer je de douche in je comfortabele hotel des te meer! De reisspecialisten van Riksja Vietnam hebben zelf ook zo’n afwisselende reis door het land gemaakt. Ze helpen je graag verder met de route en ideeën voor je reis.

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)
  1. Leuk artikel! Tijdens de 3 maanden dat we door Vietnam hebben gereisd, hebben wij veel in de zogenaamde Nha Nghi’s geslapen; kleine (meestal family-runned) guesthouses/hotels.
    Het gekke is dat er buiten op het gebouw vaak enkel het Vietnamese woord op de uithangborden prijkt, in plaats van het internationaal herkenbare woord “Hotel”. Hierdoor lopen veel reizigers niets vermoedend langs deze accomodaties, zonder te weten wat het is!
    Zonde, want het zijn vaak keurig, nette en goedkope kamers, én je helpt hiermee de kleine (lokale)zelfstandige een extra centje te verdienen!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>