Vietnam: Mekong Delta

Wanneer je aanvliegt op Ho Chi Minh City, het voormalige Saigon, zie je de vele rijstvelden langs de Mekong Delta al liggen. Het lijkt even alsof het land niets anders te bieden heeft. Gelukkig heeft dat het wel. In Vietnam kun je genieten van de mooie natuur, steden, stranden, interessante cultuur en nog zoveel meer. Er is voor elk wat wils in dit schitterende land met vriendelijke mensen.

Drijvende Markt

Je merkt aan de Vietnamezen dat ze vooruit willen en de oorlog achter zich hebben gelaten. Ze zijn verlegen, maar als je ze geduldig en vriendelijk benadert dan willen ze wel een praatje met je maken. Als je geen Vietnamees spreekt, zijn er drie mogelijkheden: Engels, Frans of lichaamstaal.

De Mekong Delta

Ho Chi Minh City, het oude Saigon, is een prachtige stad, met nog veel Franse invloeden. Een gebied dat zeker ook de moeite waard is om te verkennen is de Mekong Delta. De rivieren en de vele kanalen zijn een verlenging van het land. Of is het juist andersom? Ze zijn in ieder geval onlosmakelijk met elkaar verbonden. Overal valt het je op dat er veel flora en fauna te bekennen is. Het maakt het interessanter als je een wandeling met een gids boekt, want je ziet dan zoveel meer dan je verwacht.

Waterlelies

Je oog valt ook op de huizen waar je langs loopt. Het wordt dan duidelijk dat armoede en rijkdom naast elkaar woont. De huizen staan op palen, drijven in het water of zijn gebouwd op een van de vele eilandjes. Grote, stenen huizen met eigen erf en plek voor een of meer auto’s staan vlak naast armoedige huisjes. Die zijn voornamelijk van hout en hebben meestal twee kamertjes; een woonkamer met keukentje en een slaapkamer. Ze worden bewoond door complete families; kinderen, ouders en grootouders. Er zijn geen ramen van glas, maar er hangen doeken om de zon en de regen tegen te houden. Het dak is ook van hout of bedekt met golfplaat.

Huizen langs de oever

Huis op palen

Buiten, tussen het vuil spelen kinderen en de honden poepen er niet ver vandaan. Ondertussen wast oma de kleren, de groenten en het vlees in de rivier, terwijl de motorboten voorbij varen. Maar, zoals de gids het verwoordde, je hoeft hier niet per se te werken om in leven te blijven: er is altijd wel eten en drinken te vinden. De beesten en het fruit worden genuttigd, het regenwater wordt in tonnen opgevangen en gebruikt om te koken of om te drinken. Aan medicijnen ook geen gebrek, want er zijn zoveel verschillende planten, met bijna elk hun eigen talent om de mens te genezen.

Doodskisten te koop

Klaar om verkocht te worden

De rivieren en kanalen spelen een zeer belangrijke rol in het leven van de bewoners. Buiten het huishoudelijk gebruik, vervoeren ze er heel veel op. Van eenpersoonsboten tot lange boten met vracht varen voorbij. Langs de oevers zie je (overdekte) markten, winkeltjes, benzinestations voor de motorboten en zelfs begrafenisondernemers waar je doodskisten kunt kopen en meteen kunt meenemen. Allemaal hebben ze ligplaatsen voor de boten voor de deur. Op het water wordt er ook handel gedreven, waarvan de bekendste voor de toeristen de Drijvende Markt is.

Inkopen gedaan

Handelen

De Drijvende Markt

In de vroege ochtend is het daar al druk. Alles vaart kriskras over het water, zonder tegen elkaar op te botsen. Je bent bijna teleurgesteld dat je maar een paar ogen hebt, er is namelijk zoveel te zien. Het water ligt vol gekleurde boten en de boten op hun beurt vol met producten. De waar is keurig opgestapeld en er is keuze genoeg. Er zijn allerlei verschillende boten te vinden. De ene is alleen met roeispanen te bedienen en de ander heeft een motor. Sommigen hebben een kap van doeken opgetrokken om hun waar of zichzelf tegen de zon te beschermen, anderen hebben een kajuit. Fruit en groenten worden het meest verkocht, een enkel bootje biedt alleen drinken aan. De kopers springen van de (toeristische) bootjes op de grote boten om hun koop te sluiten. Bij een kleine boot houden ze de rand van elkaars boot vast en wordt de waar zorgvuldig bekeken om vervolgens precies aan te wijzen wat ze willen hebben.

De verkopers prijzen hun producten erg simpel en effectief aan, dat is een geweldig gezicht. Op de boot staat een lange stok waar een of meer producten aan hangen. Zo kan iedereen precies zien wat ze verkopen. Je ziet onder andere hangende ananassen, pompoenen, aardappelen, uien en knoflook. Sommigen hebben maar een product aan te prijzen en bij de andere hangt de stok vol. Al met al is het een prachtig, levendig gezicht om te zien waarbij de lokale bevolking het plaatje helemaal afmaakt met de nón lá op hun hoofd; de traditionele strooien hoedjes.

Jonk

Overnachten op een jonk

Een originele manier om te overnachten is op een jonk, die als een varend hotel dient. De hutten zijn te reserveren, meestal in combinatie met een diner of lunch en zelfs excursies. Ze zijn niet groot, maar praktisch ingericht met een eigen badkamer. Ze zijn benedendeks gelegen en op het dek zelf is ruim plek om te zitten en van het uitzicht te genieten.

Midden op de Mekong rivier wakker worden en de zon op zien komen is onbeschrijfelijk mooi. Alsof de zon speciaal voor jou tevoorschijn komt. Ze schittert in het water en het lijkt alsof de rivier met diamantjes is bestrooid is. Zowel rust als bedrijvigheid is aanwezig. De zon straalt de rust uit en het leven op het water de bedrijvigheid, want de Vietnamezen zijn al voor zonsopgang druk met van alles bezig.

Wat is er nog meer te doen?

Een dagbezoek is mogelijk, maar toch raden we je aan om voor een langer verblijf kiezen. Dan kun je nog een kijkje nemen bij lokale bedrijfjes die bijvoorbeeld rijstpapier, snoep of andere heerlijke lokale etenswaar maken. Ook kun je rondlopen in een tuin waar je de meest vreemde, maar ook mooie planten, bomen en bloemen ziet. Wil je niet in een restaurant of langs de weg lunchen? Er zijn lokale families die in hun huis een traditionele lunch voor je maken. Met of zonder gids, met de auto, bus, fiets of wandelend: er is genoeg te doen en genoeg te zien.

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende mogelijkheden om in het hart van de Mekong Delta te komen. Vanaf Ho Chi Minh City vertrekken dagelijks excursies, de meeste voor twee dagen maar een dagbezoek is ook mogelijk. Je wordt naar Vinh Long of Cai Be gereden en vanaf daar stap je op een boot of maak je je excursie over land. Mocht je vanaf Cambodja komen dan ga je vanaf Chau Doc met een minibusje naar Cai Be. Een mooie drie uur durende rit inclusief een korte oversteek met een ferry. Wil je na je bezoek aan de Mekong Delta vliegen, dan kun je je excursie het beste eindigen in Can Tho en vanaf daar het vliegtuig nemen.

Tekst en foto’s: Cynthia Keyzer

Wil jij ook op reis naar Vietnam?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Vietnam in de reisshop.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Leuk geschreven artikel met een goed gevoel voor details. Ik woon zelf in Ho Chi Minh City en spendeer daarom veel vrije tijd in de Delta. Ik kan iedereen aanraden om dit stuk van Vietnam te verkennen. Je ontmoet hier absoluut de meest vriendelijke mensen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>