Een culinaire reis door Vietnam

Reizen is zien, ervaren… en proeven, want de lokale smaken dragen ook bij aan de beleving van een land. Laat je voor je reis door Vietnam inspireren door de culinaire cultuur en stippel je route uit aan de hand van de lokale specialiteiten. Oefen van tevoren wel je stokjestechniek, want met bestek wordt in Vietnam niet gegeten. Eten in Vietnam, onze tips!

Vis in Vietnam

Hanoi

Een mooie start voor een reis door Vietnam is de koloniale stad Hanoi, waar je dwaalt door de Franse straatjes. Tussen de gezellige drukte door zoek je je een weg naar het Hoa Kiem meer, waar oude mannetjes een potje majong spelen. Een perfecte plek om neer te strijken voor een eerste kennismaking met de Vietnamese keuken: een verse loempia. Wij kennen ze vooral goudbruin gefrituurd, maar in Vietnam worden ze ook wel vers gegeten, deze doorzichtige rolletjes rijstpapier, gevuld met een mix van varkensvlees of garnalen, vermicelli en groenten. Ook populair is pho; noedelsoep op smaak gemaakt met gember, koriander, lenteui en kip, varkens- of rundvlees. Je zou er misschien niet direct aan denken als je net uit je bed stapt, maar Vietnamezen eten deze kruidige gerechten de hele dag door, voor ontbijt, lunch en diner.

Omgeving van Sapa

Vervolg je reis naar een ongerept stukje van Vietnam in het uiterste noorden, een bergachtig gebied, waar je wandelingen kunt maken langs rijstterrassen en maisvelden. In kleine dorpjes leven bergstammen nog traditioneel. Een ideale plek dus om kennis te maken met de lokale bevolking en hun keuken. Met een beetje geluk staat er een chili van citroengrass op het menu, een pittige, aromatische saus die goed samen gaat met xoi, Vietnamese kleefrijst.

Halong Bay

Misschien wel het meest fotogenieke plekje van Vietnam is Halong Bay, de blauwgroene baai die omringd wordt door karstbergen. Kalkstenen rotsen stijgen op uit het water, sommige groen begroeid, andere kaal. Geen speedboten hier, maar traditionele, houten zeilschepen, waarmee je de baai kunt verkennen. Eten doe je aan boord met de versgevangen buit. De kok bereid de vis met sjalotten, koriander en gember.

Vietnam eten verkopen

Ho Chi Min

Het typisch Aziatische stadsleven maak je mee in Ho Chi Min City. De drukke chaos in de stad wordt onder andere veroorzaakt door de vele brommers die door de stad crossen, volgepakt met hele families, de volledige inhoud van een marktkraam of tientallen geplukte kippen. Je bezoekt Saigon vooral vanwege de geschiedenis van de stad en het land. Het oorlogsmuseum is heftig, net als de Cu Chi tunnels die als schuilplaats werden gebruikt, maar ze geven je wel een goed beeld van de realiteit van de oorlog.

Eten doe je in deze stad in kleine cafeetjes, of gewoon op de stoep. De simpelste manier van eten verkopen is door minibarbecues aan de uiteinden van een stok te hangen en met de stok op je schouder je hapjes te slijten. Eet hier gegrilde kip of een geroosterde maiskolf direct van de kooltjes en met een flinke scheut nouc mam, zoutzoete vissaus.

Rond de Mekong

In de Mekongdelta draait het leven om water, mensen vervoeren zich over het water, handelen op het water vanuit de drijvende markt en wonen zelfs op het water. Vele vissers hebben drijvende huizen gebouwd boven hun kwekerij. Als je dit gebied bezoekt zul je je het grootste gedeelte van de tijd per boot verplaatsen. Ook het eten komt hier uit het water: vis natuurlijk, zoals de ‘elephant ear fish’ die tussen twee stokjes geklemd op je bord verschijnt. De lokale bevolking heeft er geen moeite mee om alles te eten wat in de riviermonding leeft. Behalve zeewier zijn dat ook vaak kikkers en slangen, in een kleipot gestoofd: voor de dappere reiziger met een sterke maag.

In Vietnam eet je met stokjes

Meer eten in Vietnam

Trek gekregen in Vietnam? Met de bouwstenen van Riksja Vietnam, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel, kun je je individuele reis samenstellen.

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>