Onbekend maar niet onbemind: Cat Ba

Je kunt er niks aan doen. Je mond valt hier om de haverklap open. Het is een onontkoombaar gevolg van een adembenemende oorzaak: Cat Ba eiland.

Cat Ba

Cat Ba is verbluffend op een manier dat zij imponerend is. Op zo’n manier dat ik, met mijn 1 meter 86, me op deze indrukwekkende plek behoorlijk klein voelde.

Halong Bay, met haar enorme kalkstenen rotsen die als iets bijna onnatuurlijks uit de zee herrezen lijken, is een plek die reizigers in noord-Vietnam zelden overslaan. Dat zorgt er ook voor dat wanneer je op een van de dagtochten stapt om dit wonder der natuur te bekijken, het een uitdaging voor je zal zijn om een foto te maken zonder dat er een van de vele toeristenbootjes op je foto staat. Dit maakt de omgeving niet minder mooi, maar wil je deze iets meer voor jezelf? Neem dan wat extra tijd, ga naar Cat Ba en waan je vol bewondering in een Jurassic Park-achtige omgeving.

Cat Ba

Cat Ba eiland

Cat Ba, een eiland met een oppervlakte van ruim 350km2, bestaat voor de helft uit een beschermd Nationaal Park waar het natuurschoon je om de oren vliegt. Of je de verrasend groene jungle nu individueel via een korte trekking of via een lange trekking met een gids verkent, het zal je versteld doen staan. Zeker hier is het risico dat je mond open zal vallen erg groot wanneer je naar het uitkijkpunt op ca. 250 meter hoogte klimt, mede door de tevens om je heen slingerende apen (of de geluiden daarvan). Dit risico is van toepassing op zowel het uitzicht op de top als de klim naar boven.. Of naar beneden voor degenen met hoogtevrees.

Cat Ba

Het eiland bevat twee hoofdwegen, die af en toe ook voor jezelf lijken te zijn. Een scooter huren kan in Cat Ba Stad op meerdere plekken voor ongeveer 5 Dollar per dag, wat je de vrijheid geeft om op eigen tempo het eiland te ontdekken. Sla daarbij ‘Hospital Cave’ niet over. Hoeveel grotten je in je leven ook al gezien mag hebben, deze grot is een klasse apart gezien haar historische achtergrond tijdens de oorlog in Vietnam. En eerlijk is eerlijk, de tour die de oud marinier door deze grot geeft, is misschien nog wel indrukwekkender dan de grot an sich. Wanneer je toch een scooter voor een dag hebt; rijd dan door tot het noorden van het eiland waar het mysterieuze Halong Bay je aanstaart, en je niets anders kunt doen dan onder de indruk terugstaren.

Cat Ba

Cat Ba Stad

Cat Ba Stad is, met meerdere kleine hotels, het perfecte startpunt om dit mekka voor avonturiers te ontdekken. Of dit nu is via een zeil of kanotocht in het nog redelijk onontdekte Lan Ha Bay, per mountainbike, tijdens het rots beklimmen of een van de trekkingen, hier ben je op de juiste plek. Vanaf Hanoi is het eiland al binnen 4 uur te bereiken via Haiphong of Halong City. De beste reisperiode is september t/m november, al is het in januari/februari met af en toe een bui ook goed te doen. In onze zomermaanden is het er het warmst, wat ook gelijk de drukste periode van het jaar met zich meebrengt.

“Wow, hi tall miss!” is iets wat ik als blond en Westers persoon vaak te horen heb gekregen in Azië, mijn lengte is voor vele Aziaten dan ook op zijn zachts gezegd opvallend. Omgedraaid viel mijn lengte in dit mooi stukje Azië maar in het niet. Deze imposant mooie plek en niet de dagtochten door Halong Bay is hetgeen dat zelden overgeslagen zou moeten worden. Want hoe je het ook went of keert, Cat Ba valt, letterlijk en figuurlijk, niet te missen!

Tekst en fotografie: Loes van Gestel

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>