Alsof dit nog niet genoeg was: omdat hij op voorhand wist dat dit helemaal geen evident proces zou worden, heeft hij ook nog eens alles gefilmd! Enkele maanden geleden vond hij zijn vrienden terug in China. Deze beelden wil hij samen gieten in een documentaire en zo de hedendaagse problematiek van de mensensmokkel in het noorden van Vietnam de nodige aandacht geven. SLIK. IS DIT ECHT? Wawww, wat een verhaal!
Feiten mensenhandel Vietnam
Wij kennen Vietnam als het land van de rijstvelden, noodle soepjes, de Vietnamoorlog, Happy Water, Halong Bay, het communisme en van de miljoenen motorbikes. Maar het heeft dus nog een andere donkere kant waar we zelden iets van horen of lezen: de mensenhandel in het noorden van Vietnam, georganiseerd door Chinese, criminele bendes. De oorzaak van dit alles? Het is een gevolg van China’s éénkindsbeleid: hierdoor is een immens tekort aan vrouwen in China.
Jonge Vietnamese vrouwen, dikwijls nog geen 18 jaar oud, zijn de doelgroep voor deze misdaad. Deze meisjes worden ontvoerd wanneer ze op weg zijn naar de markt of school en worden wakker in een vreemde Chinese stad waar ze te horen krijgen dat een man voor hen werd gevonden. Als ze weigeren te trouwen, wordt een andere optie voorgeschoteld: om te werken als prostituee. Alle contact met thuis wordt verboden. Ze moeten hopen op een ontsnapping, of dat ze op een onbewaakt moment onopgemerkt naar huis kunnen bellen. Vaak zijn zulke telefoontjes de aanvang van een zoektocht naar de vermiste vrouw vanuit het thuisfront.
Het verhaal
Ben, een Australische filmmaker, keert terug naar de bergen in het noorden van Vietnam nadat hij te horen kreeg van de ouders dat hun dochters ontvoerd waren. Het dorpje heet Sapa, wellicht wel bij iedereen bekend die al eens naar Vietnam is gereisd. Sapa is geliefd bij de toeristen omwille van zijn prachtige rijstvelden en authentieke dorpjes. Het ligt slechts op enkele kilometers van de Chinese grens. May en Pang, de twee vrienden van Ben, zijn 16 jaar toen ze ontvoerd en meegesmokkeld werden naar China om daar gedwongen te worden te trouwen met een Chinese man. Niet enkel zijn twee tienervrienden waren het slachtoffer van dergelijke verdwijningen, zij zijn slechts een van de vele slachtoffers van mensenhandel in Vietnam.
Ben ontdekt dat hier een heel netwerk van mensenhandel aan de gang is: elke twee dagen verdwijnt er een meisje. Met name de smokkel van jonge vrouwen is een bloeiende misdaad. Vanaf dit moment tot wanneer hij de meisjes vindt, beslist hij om alles op te nemen. Beiden hebben ondertussen al een kindje en moeten een beslissing maken die geen enkel mens ooit zou hoeven nemen: de keuze tussen een kind en haar vrijheid. Dit aangrijpend beeldmateriaal is hij momenteel in een documentaire aan het gieten, namelijk ‘Sisters for Sale’.
“Ik ben niet te koop, jij bent niet te koop, niemand zou te koop moeten zijn”
Sisters for Sale
Met deze documentaire wil Ben de nodige aandacht trekken voor mensenhandel, niet enkel in China, maar ook wereldwijd. 3,5 jaar heeft hij gewerkt aan dit project. De documentaire is bijna af, een tekort aan financiële middelen zorgt ervoor dat het proces trager loopt dan verwacht. Ik heb beloofd hem te helpen, en dit is wat ik kan doen: zijn verhaal doorvertellen aan iedereen die het wil horen. Een enkele persoon probeert de nodige aandacht te vestigen aan dit probleem in Vietnam. Hoe kan het dat we hier nog nooit iets van gehoord hebben? Hoe kan dit verstopt blijven? Het is tijd dat dit de attentie krijgt die het verdient. Hier alvast enkele beelden van de documentaire:
En eerlijk, wat is een dollar?
Tekst en foto’s: Annelies Vercruysse
- Phoenix en de Old West - 26 september 2024
- Magistraal Méribel - 25 september 2024
- 5 topbestemmingen voor je volgende treinreis - 19 september 2024