Sommige bestemmingen worstelen met een bepaald imago en patroon dat aan hen zit gekleefd. Een strandbestemming, met een busje naar het hotel, overdag ontspannen bij het zwembad of eens een excursie en 's avonds flaneren over de boulevard. Genieten, lekker eten en bruin worden. Tenerife heeft ook wel een beetje die stempel. En dat is eigenlijk best jammer. Het eiland heeft zoveel meer te bieden en is prima per huurauto te verkennen.

Met de auto op pad

De wegen op Tenerife zijn over het algemeen van uitstekende kwaliteit. Alhoewel de invoegstroken wat aan de korte kant zijn is autorijden, in ieder geval op de snelweg, niet veel spannender dan thuis. Secundaire wegen in het noorden en in het hart van Tenerife vereisen soms door de geringe breedte wat meer stuurwerk. Filevorming wil nog wel eens gedurende spitstijden op de TF-1 voorkomen, met name in het zuiden en rondom de hoofdstad Santa Cruz. Voor de rest is het gewoon prima rijden. En zonder tolwegen.

Snelweg naar Santa Cruz de Tenerife

De zee gaat bijna naadloos over in de hemel op weg naar Santa Cruz de Tenerife

Aeropuerto de Tenerife Sur is de drukste luchthaven waar het gros van de bezoekers landt. Erg handig is dat de balies van de verschillende autoverhuurbedrijven zich zowel voor als achter de schuifdeuren van de aankomsthal bevinden. Zoals gebruikelijk heb ik de autohuur al in Nederland via Sunny Cars geregeld. Binnen hun lokale netwerk wordt de samenwerking met andere verhuurders gezocht. Dit keer mocht ik aansluiten bij de balie van Thrifty. Het voordeel is dat op basis van het all-inclusive concept duidelijk is wat het gaat kosten en ter plekke geen extra verzekering nodig is. En dat bij onvoorziene omstandigheden, zoals pech onderweg of een ongeval, service vanuit Nederland wordt geboden. Onbeperkte kilometers zijn ook erg fijn. Bovendien zijn er nog de premium pakketten waarbij de rij kan worden overgeslagen, de auto niet ouder dan een jaar is en het huurcontract al ingevuld klaar ligt. Bij het plus pakket is ook een creditcard niet noodzakelijk. Geen wachtrij bij de balie en na een vlugge krabbel kreeg ik de sleutels van een stoere VW Tiguan in mijn handen gedrukt. En een paar minuten was ik al op weg naar het noorden. Ideaal zo’n pakket.


Sunny Cars huurauto Tenerife

Een huurauto geeft je alle vrijheid om Tenerife te ontdekken

Eerst de hoofdstad

Zoals in zoveel grote steden staat ook hier de naam van de stad in twee meter hoge letters op een fotogenieke plek opgesteld. Met als verschil dat er hier geen horden mensen op zitten, springen, leunen en hangen. Santa Cruz de Tenerife ontvangt maar weinig bezoekers. De hoofdstad van Tenerife is met haar meer dan 200.000 inwoners toch nog best een stad van formaat. En mijn eerste bestemming. Plaza de España is een beetje het hart van Santa Cruz. Het plein staat, voor wat het waard is, te boek als het grootste plein van de Canarische eilanden. Aan de ene kant het uitzicht op de skyline van de stad en aan de noordelijke kant een ovaalvormige vijver met als achtergrond het Anaga gebergte. Deze achtertuin van Santa Cruz herbergt het echt groene deel van het eiland. Met mooie bergformaties, diepe ravijnen en dichte bossen. Eén van de mooiste stranden van Tenerife, Playa de las Teresitas, ligt in dezelfde richting zo’n tien kilometer ten noorden van Santa Cruz. Niettemin is in de stad zelf het nodige groen te vinden. Het park Garcia Sanabria is een oase te midden van het stadsleven met haar prachtige bomen, uitgebreide cactus collectie en bijzondere planten. Ook Parque Marítimo César Manrique met haar zoutwater zwembaden is de moeite waard. Vanaf een ligbedje zijn het kunstige Auditorio de Tenerife, de botanische tuinen en de zee zichtbaar.

Letters Santa Cruz de Tenerife

Geen drommen mensen wachtend voor een foto bij de letters

Het sculptuur van Igor Mitoraj voor de ingang van het Guimera theater

Het sculptuur van Igor Mitoraj voor de ingang van het Guimera theater

Kilometerslange boulevard dwars door Santa Cruz

Tussen twee rijbanen loopt een kilometerslange schaduwrijke boulevard dwars door de stad

Streetart in een willekeurig zijstraatje in Santa Cruz

Soms loont het om een zomaar een willekeurig zijstraatje in te slaan.

De African Market in Santa Cruz de Tenerife

De African Market is een populaire markt met een vrij divers assortiment

Historie en erfgoed

Smalle straatjes en talrijke steegjes waaraan koloniale huisjes met kleurrijke gevels zijn gelegen. Terug in de tijd. Met een plekje op de werelderfgoedlijst. Op nog geen kwartiertje rijden van Santa Cruz de Tenerife ligt San Cristóbal de La Laguna, kortweg La Laguna. De tweede grootste stad van Tenerife. Die eigenlijk in niets op Santa Cruz lijkt. Het autoluwe centrum met als bezienswaardigheden onder meer de eeuwenoude kerk en de fraaie kathedraal leent zich uitstekend voor een wandeling. Ongemerkt afdwalen door de leuke drukke straatjes. Behalve op zondag. Dan zit nagenoeg alles potdicht en is er weinig vertier op straat.

Terug in de tijd in San Cristóbal de La Laguna

Even terug in de tijd in La Laguna

Kleurrijke smalle straatjes in San Cristóbal de La Laguna

De kleurrijke smalle straatjes is gelukkig eenrichtingsverkeer

Loro Parque

TF-5 is de snelweg die van Santa Cruz door het noorden naast de westkust loopt. Saai, maar wel efficiënt. Na een dik half uur rijden staan we voor de poort van Loro Parque, één van de meest populaire attracties van het eiland. De schaarse parkeerruimte is tjokvol. Evenals de weerszijden van de weg voor minstens anderhalve kilometer. Van oorsprong een papegaaienpark dat in afgelopen vijftig jaar is getransformeerd naar een divers dierenpark. Niet geheel onomstreden overigens. Met name de orka’s roepen nogal wat discussie op. De uit de Waddenzee geplukte orka Morgan zwemt nog steeds haar rondjes in het bassin van Loro Parque. Ook zijn er in het verleden meerdere incidenten bij het park geweest. Waarvan zelfs één met dodelijke afloop. De eerste touroperator heeft vanwege de orka shows het park inmiddels van zijn excursielijst geschrapt. Springende dolfijnen zijn de andere publiekstrekker. Voor een portie vis zijn de intelligente dieren bereid synchroon te springen, met een bal te spelen of een high five te geven.

De dolfijnenshow van Loro Parque schijnt bij de beste ter wereld te horen

De dolfijnenshow schijnt bij de beste ter wereld te horen

Naast veel vogels, vanzelfsprekend de nodige papegaaien, biedt Loro Parque ook onderdak aan dieren zoals gorilla’s, tijgers, jaguars en pinguïns. De verblijven zijn opvallend ruim. Ook ziet het park er gewoon keurig verzorgd uit. Lekker groen. De reusachtige baobab nabij de ingang die van veraf niet van echt te onderscheiden is, blijkt toch een goed gelukte vervalsing te zijn. Loro Parque is zeker een fraai dierenpark. Dierenshows echter blijven op z’n minst discutabel.

Ruime verblijven in Loro Parque

Zorgeloos doet een leeuw een dutje in zijn verblijf

Het pinguïnverblijf in Loro Parque

Op een loopband wordt je langs het fraaie pinguïn verblijf geleid

Aquarium Loro Parque Tenerife

Een metershoog vat vol vis is onderdeel van het aquarium

Mooie bergweggetjes

Tropische temperaturen vragen soms om verkoeling. Het naar verluid grootste waterpark van Europa bevindt zich op Tenerife. En wel in drukke zuiden. Verder langs de westkust daal ik af in zuidelijke richting. De snelweg loopt ten einde en gaat over in tweebaansweg door bergachtig terrein. Met geregeld prachtige vergezichten. Enerzijds in de richting van nabijgelegen eilanden La Palma en El Hierro, anderzijds op het Nationaal Park El Teide waar ik omheen rijd. Dit prachtige gebied is een compleet andere wereld en is zeker de moeite waard om te verkennen met de auto. Tips daarvoor vind je hier. Bij Santiago El Teide is het populaire uitstapje naar Masca mogelijk. Over de smalle bergweg wringt zich het verkeer. Niet altijd is er genoeg ruimte om elkaar te passeren waardoor vreemde manoeuvres soms nodig zijn. Het uitzicht op de ravijnen maakt de klim de moeite waard. Parkeren is overigens erg lastig.

genieten van het uitzicht op Tenerife

Op veel plekken onderweg is het genieten van het uitzicht

Een rondje Tenerife per Volkswagen Tiguan

Een stevige auto is wel zo prettig in de bergachtige omgeving

Nummer 1 waterpark

Naarmate de bebouwing steeds volumineuzer wordt naderen we het zuiden. Siam Park ligt vlak aan de snelweg. Het waterpark is in Thaise stijl gebouwd. De ingang heeft de vorm van een tempel. Draken en glijbanen domineren dit enorme zwembad. De Tower of Power heeft de langste rij wachtenden. Iedereen wil blijkbaar ervaren hoe het is om verticaal zo’n 30 meter naar beneden te vliegen en vervolgens door een buis langs haaien en roggen te snellen om te eindigen met een plons in een waterbak. Andere flitsende glijbanen luisteren naar namen zoals Vulcano, the Dragon, Jungle Snakes of Naga Racer. Dobberen op een gele ringband in the Lazy River is één van de meer ontspannen attracties. Een strand met golfslagbad mag niet ontbreken. Met kunstmatige golven die reiken tot een meter of drie. Voor de kleintjes biedt Lost City genoeg vertier voor een dag. Zoveel leuks heeft een keerzijde; het is ontzettend druk. Lange rijen, weinig vrije stoelen, overal mensen. Hier proef je het zuidelijke massatoerisme weer.

De Tower of Power is een van de hoogtepunten van Siam Park

De Tower of Power is één van de hoogtepunten van Siam Park

Glijbanen in het Siam Park in Tenerife

Eén van de vele glijbanen in het park

Lazy River, Siam Park, Tenerife

De Lazy River slibt aardig dicht op een drukke dag

Lost City, Siam Park, Tenerife

Een klein kinderparadijsje waar je niet droogt blijft

Rondje Tenerife

Een rondje van zo’n 225 kilometer rondom het eiland, dat in vier uur non stop af te leggen zou zijn is de eindstand. Zodra de snelweg wordt verlaten gaat het behoorlijk wat langzamer door de bergen die moeten worden bedwongen. En natuurlijk hoort een bezoek aan El Teide ook bij een roadtrip. Een week is feitelijk onvoldoende om Tenerife te ervaren. Daarvoor is het eiland te groot en zijn er simpelweg teveel dingen te doen en te zien. Een rondje Tenerife is al een vergaande kennismaking. Met een glimlach gooi ik de tank vol bij een benzineprijs van net geen euro voor een liter en lever de auto weer probleemloos in.

Het zuiden van Tenerife is aanzienlijk kaler dan het groenere noorden

Het zuiden is aanzienlijk kaler dan het groenere noorden

Voor het rondje Tenerife had ik de beschikking over een huurauto van Sunny Cars. De nachten heb ik doorgebracht in het Sandos San Blas Nature Resort.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>