3x onbekende wildparken in Afrika

Het enorme continent Afrika leent zich bij uitstek voor een avontuurlijke roadtrip. Met een eigen safarivoertuig of met een grote truck, compleet met chauffeur, gids en kok. Duizenden kilometers rijden over verharde en onverharde wegen. Je krijgt een gevoel van de omvang van het continent; grote en kleine plaatsen, dorpjes, losse bebouwing, bossen, plantages, steppes, landerijen en woestijnen komen voorbij zonder dat je zelf op de weg hoeft te letten. Je passeert markten, garages waar aan auto’s wordt gewerkt en een keur aan winkels, stalletjes en grote en kleine businesses, mensen in allerlei kledij, vee.

Een reis langs onbekende wildparken

En natuurlijk bezoek je wildparken, naast de mensen en hun bezigheden de belangrijkste bezienswaardigheid van in ieder geval het zuidelijke deel van het continent. Je zet er je tent, gaat op safari door een landschap vol wild en slaapt in de natuur, nadat de kok een maaltijd heeft bereid en je aan een kampvuur met je medereizigers nog een paar biertjes hebt gedronken.

Mijn laatste roadtrip door Afrika ging van Zambia, via Malawi naar Tanzania in ruim drie weken. Onderweg bezocht ik drie grote onbekende wildparken, ieder met een eigen karakter.

Zambia – South Luangwa National Park

Het South Luangwa National Park is een natuurreservaat van 10.000 km2 groot. Het is één van de grootste wildparken van Zambia. Met een ruig afwisselend landschap, variërend van grote open vlaktes tot hoge bomen, die langs de rivieren ook bij droogte groen blijven en een groot aanbod aan wild.

De eerste dag vertrekken we om zes uur in de ochtend. We passeren de rivier de Luangwa, die door het meest bezochte deel van het park kronkelt en met zijn zijrivieren bij droogte zorgt voor poelen die wild aantrekken. En al snel stuiten we op een groepje leeuwen bij een pas gedode buffel. Aan de overkant van de trail ontwaren we wat impala’s die tussen de bomen grazen, een groepje bavianen en iets verderop een plas met een nijlpaard. Allemaal door wat lage bomen en struikgewas afgebakende typisch Afrikaanse tableaus op een steenworp afstand van elkaar.

Op Safari in South Luanga - nijlpaarden en grazende olifanten

Nijlpaard en grazende olifanten

Verwacht in South Luanga National Park geen vlaktes met enorme kuddes zoals op de Serengeti. Hier zijn de kuddes meest kleiner dan een tiental dieren. Maar ze zijn er in vrij grote getale. Families leeuwen, luipaardmoeders met hun dochters, giraffen, olifanten, altijd waakzame zebra’s en nijlpaarden, solitair of in kleine groepjes.

In South Luanga zijn kleine kuddes regel

Kleine kuddes zijn in Luangwa regel

Een reis langs onbekende wildparken door Zambia, Malawi en Tanzania

Prooidieren zijn altijd waakzaam

South Luanga - luipaardmoeder in het struikgewas

Luipaardmoeder in het struikgewas

Opgewonden jonge olifantstier

Opgewonden jonge olifantstier

Doordat het park niet heel druk bezocht is, blijft het aantal andere voertuigen dat je tegenkomt beperkt. Het beeld van tientallen jeeps rond één groepje dieren blijft achterwege.

Safari bij nacht

Nachtsafari’s behoren ook tot het repertoire in South Luanga National Park. Zo’n nachtsafari is een bijzondere ervaring. Nijlpaarden eten ver van het water de vruchten van de worstenboom (Kigelia), die de apen overdag hebben laten vallen, als de nijlpaarden zich in het water koel houden.

Op nacht safari in South Luanga - Luipaard met prooi

Luipaard met prooi

Bij een nachtsafari klimt een spotter in de landCruiser. Deze schijnt met een forse schijnwerper van links naar rechts in de hoop dieren te ontdekken. Het voelt soms wat dubbel als bijvoorbeeld een groep leeuwen ietwat geërgerd in het spotlicht staren zonder verder veel interesse te tonen. Maar het is een leuke ervaring voor een keer.

Tanzania – Ruaha National Park

Dit in het zuiden van Tanzania gelegen park is met zo’n 20.000 km2 het grootste nationale park van Tanzania. En het maakt weer deel uit van een ecosysteem dat twee keer zo groot is. Geografisch is het park van belang omdat het een transitiezone vormt tussen de zuidelijk Afrikaanse fauna en flora overgaan en de West Afrikaanse. Vergeleken met de populaire parken in het noorden van Tanzania wordt Ruaha relatief weinig bezocht. Soms lijk je urenlang het park voor jezelf te hebben.

Eén van de bezienswaardigheden in het park, is het ruige landschap, zeker in het droge seizoen van augustus tot november. De sporen waarover de landcruisers rijden lijken op drooggevallen rivierbeddingen, ingesleten in de bodem. Droge doornstruiken, taaie acacia’s en laag groen worden afgewisseld met enorme vertakte cactussen, grote rotsen, hoge palmen en  majestueuze Baobabs. Die overigens verrassend teer ogende bloesems blijken voort te brengen.

Op Safari in Ruaha - Baobabs en giraffes

Baobab en giraffe

Bloesem van de Baobab, veel te zien in de bekende en onbekende wildparken als Ruaha

Bloesem van de Baobab

Op Safari in Ruaha - Leeuwenwelp

Leeuwenwelp

Een safari door het park voert over savannes, met glooiende heuvels op de achtergrond. Langs indrukwekkende baobabs waarvan de stammen zwaar zijn aangetast door olifanten. Het park kent de grootste populatie van Afrika en het is goed zichtbaar hoe destructief deze dieren kunnen zijn. Boven een groepje kleine boompjes steekt een giraffennek. Nerveuze gazellen maken wilde bokkesprongen en kleine kuddes zebra’s staren wat wantrouwig naar de voertuigen. Apen en impala’s blijken ter bescherming vaak samen op te trekken. De impala’s kunnen de roofdieren ruiken en de apen, met hun naar voren gerichte ogen kunnen ver zien.

Ruaha, een van de drie onbekende wildparken - Springende gazellen

Springende gazellen

Genieten in het onbekende wildpark Ruaha - Kudu

Koedoe in Ruaha

Vlakbij het Ruaha National Park Msembe hoofdkwartier leidt een brug over een zijrivier van de Ruaha rivier naar de half drooggevallen plassen waar veel wild zich ophoudt. Onder de brug vertakt de rivier zich tussen gladde rotsblokken. Krokodillen zonnen op de kant en nijlpaarden komen licht snuivend boven water. Je ziet Kingfishers, visarenden en grote scholen katvissen die snel onder water verdwijnen als een roofvogel overvliegt. Een mooie entree.

Op Safari in Ruaha - Nijlpaarden en krokodillen

Nijlpaarden en krokodillen

Tanzania – Selous Game reserve

Het Selous Game Reserve is met zo’n 50.000 vierkante kilometer het grootste wildreservaat (geen nationaal park) van Afrika. En het maakt deel uit van een ecosysteem dat meer dan drie keer zo groot is. Hiervan geniet driekwart enige vorm van bescherming. Die bescherming is er voor het ecosysteem als geheel, niet voor de dieren. Het grootste deel van Selous Game reserve bestaat uit private gebieden waar gejaagd wordt door lieden die daar veel geld voor over hebben. Slechts vijf procent van het park is bestemd voor niet schietende toeristen en het meest bezochte deel pal ten noorden van de rivier de Rufiji beslaat slechts zo’n 1.000 km2, nog altijd 2/3e van de provincie Utrecht.

Door dit landschap doe je in Selous je safari

Selous landschap

Selous kent een gevarieerd landschap, waarbij vooral de buitengewoon groene grassen met stukjes dichte vegetatie opvallen. Door het toegankelijke deel, in de nabijheid van de Mtemere gate, stroomt de Rufiji rivier met meanderende uitlopers, verschillende meren en stukken moerasland. Bij de Matambwe gate, de andere ingang, is het landschap groen, maar ontbreken de grote waterpartijen.

Op safari in Selous, een van de onbekende wildparken in Tanzania

Trails en waterpartijen

De entree is hier per bezoek en niet per dag, dus je besteedt doorgaans de gehele dag in het park. Er zijn dan ook  verschillende picknickplaatsen voor pauzes en voor het eten van een meegebrachte lunch. Voor Selous heb je een 4WD nodig met voldoende grondspeling. In dit reservaat hoef je je niet aan de trails te houden, je mag overal rijden. In tegenstelling tot de parken in het noorden van Tanzania, zijn hier ook open voertuigen toegestaan.

Je merkt goed dat er binnen het ecosysteem ook gejaagd wordt. Vergeleken met andere parken zijn bijvoorbeeld de olifanten minder zichtbaar. Ook de buffels houden meer afstand en trekken zich sneller terug in het struikgewas. De leeuwen lijken hier maling aan te hebben, ze doen soms hun ogen nauwelijks open als je ze tot op enkele meters benadert. Giraffen, zebra’s, waterbuffels en impala’s vind je ook in behoorlijke getale, evenals nijlpaarden die in de talrijke meertjes liggen. Selous herbergt zo’n 1.300 wilde honden. Dat is 20 tot 30 procent van de totale populatie, wat aangeeft hoe zeldzaam deze diersoort is.

Leeuwen volop in Selous, ontdek de mooiste onbekende wildparken

Volop leeuwen in Selous

Op safari in Selous - Knobbelzwijnen

Knobbelzwijnen

Op safari in Selous - genoeg giraffen

Genoeg giraffen in Selous

Op safari in Selous kun je wilde honden zien, mooi zijn ze niet

Wilde hond, mooi zijn ze niet

Safari per boot op de Rufiji rivier

Een safari per boot is populair in Selous Game reserve. Je ziet het wild als het ware van de andere kant. De beste bootsafari’s zijn in de middag als de nijlpaarden zich richting land begeven en de krokodillen liggen te zonnen. Ook de verschillende vogelsoorten kunnen zo goed geobserveerd worden.

Fly Camping Safari

Voor het ultieme ontdekkingsreizigersgevoel bieden een aantal van de lodges en kampementen Fly Camping safari’s aan. Dit zijn wandelsafari’s waarbij je overnacht een kleine tent of, soms zelfs alleen onder een muskietennet, opgezet in de bush. Er wordt gekookt op een kampvuur en je overnacht in de bush met de geluiden van het wild op de achtergrond. Reken op zeer forse prijzen.

Praktisch

Vergeleken met de bekende parken in het noorden van Tanzania worden deze parken weinig bezocht, wat toch wel een ‘Afrika off the beaten track’ gevoel geeft. Met een georganiseerde (kampeer) safari is het goed te doen. Denk aan een kostenplaatje van 3.800 euro voor 24 dagen, inclusief de vlucht. Regel je het zelf dan moet je er rekening mee houden dat de parken ver uit elkaar en ver van de grote luchthavens liggen. Er zijn campings en een enkele budget accommodatie (20-40 $). Ga je wat meer upmarket dan lopen de kosten snel op. Denk aan 400 tot 1.300 doller per persoon per nacht. Dat is dan wel inclusief gamedrives en maaltijden. Veel van de duurdere accommodaties vliegen hun gasten in. De parken hebben daarvoor airstrips. Je kunt ook zelf een vlucht regelen en dan opgehaald worden door je accommodatie. Goedkoop is het echter niet.

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>