Vakantie in Zuid-Zweden met kinderen

Vorig jaar gingen we voor het eerst op vakantie naar Zweden met onze kinderen. We maakten een fantastische rondreis door de regio Dalarna in Midden-Zweden. Dit smaakte naar meer, veel meer. En zo besloten we dit jaar een bezoek te brengen aan de zuidelijke regio's Småland en Blekinge. In deze reisblog lees je alles over de leukste activiteiten en bezienswaardigheden tijdens een vakantie in Zuid-Zweden met kinderen!

15x doen in het echte Zweden

In Zuid-Zweden maak je trollenwandelingen en ga je bessen plukken. Hier ga je spoorfietsen en peddel je met je Canadese kano over de mooiste meren. Je kunt er urenlang mountainbiken, op zoek naar elanden en relaxen op het terras, terwijl je smikkelt van een kaneelbroodje bij een fika. Maar je kunt tijdens je vakantie in Zuid-Zweden met kinderen ook de actie opzoeken in een van de klimparken, bij het downhill mountainbiken, cowboytje spelen in High Chaparral of kajakken in de archipel. Vergeet ook zeker een bezoek aan Pippi Langkous, IKEA en Glasriket niet! Zweden is geweldig voor een vakantie met kinderen. Reishonger geeft je 15 tips voor een fantastische zomervakantie in Zuid-Zweden.

Wild spotten vakantie Zuid-Zweden

Stop onderweg om wild te spotten! Zo zagen wij hier herten en een vos!

#1 Downhill mountainbiken in Isaberg

Isaberg Mountain Resort is een fantastische vakantiebestemming voor natuur- en outdoorliefhebbers. De natuur, letterlijk voor de deur, nodigt uit tot lange wandelingen, kanotochten, elandsafari’s en prachtige fietstochten. In augustus kun je hier heerlijke paddenstoelen en bessen plukken. Isaberg wordt geroemd om de leuke MTB-trails, en op een steenworp afstand ligt het Algutstorpasjön, waar je kunt kajakken, kanoën, roeien, zwemmen en vissen.

Huur mountainbikes om de prachtige omgeving mee te verkennen! Wij deden dat bij ons guesthouse aan de voet van de Isaberg, bij het dorpje Hestra. Hier vind je gemakkelijke en vlakke familietochten, terwijl de uitdagende en technisch moeilijke routes op en rond de berg te vinden zijn. Verbeter je techniek in de MTB Arena met het bikepark en de pumptrack. Neem daarna je mountainbike mee in de stoeltjeslift naar boven en start met de groene route nummer 1: de flowtrail Pelikanen. De route is 2 kilometer lang, heeft een hellingspercentage van 5% en staat bekend als familie-afdaling: relatief gemakkelijk en zonder lastige obstakels.

Meer informatie over het scala aan activiteiten in Isaberg: isaberg.com
Lees hier alles over ons bezoek aan de avonturenberg: Isaberg Mountain Resort in de zomer

isaberg pumptrack

Isaberg pumptrack

isaberg oefenparcours

Een leuk oefenparcourtje

Zuid-Zweden met kinderen? Ga naar Isaberg bikepark

Isaberg bikepark

isaberg fietspad

Rondom Isaberg vind je ook gemakkelijke en vlakkere familietochten

isaberg mtb track no mercy

De zwarte route nummer 5 No Mercy loopt deels onder de stoeltjeslift: voor echte waaghalzen

isaberg familie

Isaberg Mountain Resort: een eldorado voor mountainbikers

#2 Klimmen en klauteren in het Tree Top Adventure park

En zoek je nog meer avontuur? Ga dan een dagje klimmen en klauteren in het Tree Top Adventure park, raas naar beneden langs een van de ziplines of test jezelf in de Obstacle course. Je kunt het zo spannend en uitdagend maken als je zelf wilt.

Het klimpark van Isaberg heeft zeven verschillende routes op meerdere moeilijkheidsniveaus. De moeilijkheidsgraad van de parcoursen wordt aangegeven met kleurcodes; groen voor de gemakkelijkste, gevolgd door blauw, rood en zwart. Het groene parcours (vanaf 6 jaar) op een hoogte van maximaal 7 meter is een goede plek om rustig met de kinderen te beginnen, de uitrusting te testen en op te warmen. Hier klim je over eenvoudige hindernissen en obstakels tussen platforms, denk aan koorddansen, klimnetten, touwbruggen, grote sprongen en tokkelbanen. Al snel kun je overspringen op de blauwe trajecten (vanaf 8 jaar).

isaberg klimpark: fantastisch familieavontuur met kinderen in Zuid-Zweden

Isaberg klimpark

isaberg tree top adventure

Tree top adventure

isaberg tree top family adventure

Jonge kinderen moeten altijd vergezeld worden door een volwassene om te mogen klimmen

isaberg treetop klimpark

Gegarandeerd plezier voor jong en oud!

Er zijn overigens veel meer leuke klimparken te vinden in Småland. Aanraders zijn:

 • Vimmerby Adventure van een Nederlandse eigenaar, niet ver van Astrid Lindgren’s World (zie #3)
 • Julared Hagårds Lagård: klimbos met zipline in de Smålandse bossen bij Jönköping
 • Little Rock Lake Zipline wat voorbij Växjö
 • Upzone Adventure Park in Kalmar

#3 Bezoek Pippi Langkous

Wie kent haar niet! Pippi Langkous, het ondeugende meisje uit de verhalen van Astrid Lindgren. Als je met kinderen op vakantie in Zweden bent mag een bezoekje aan Astrid Lindgren’s Värld dan ook niet ontbreken. Het park is vooral gericht op jonge kinderen, al komt ook bij volwassen het jeugdsentiment naar boven. Wanneer je door het park wandelt heb je het idee dat je zo in het leven van Pippi Langkous en haar vriendjes stapt. Hier kunnen de kinderen zich helemaal uitleven!

Tip: zorg voor extra voorpret en ga voordat je vakantie naar Zweden begint naar de bibliotheek om je thuis of onderweg vast in te lezen in de verhalen van Astrid Lindgren. Of kijk samen met de kinderen de boekverfilmingen als Ronja de Roversdochter, de gebroeders Leeuwenhart en natuurlijk de films over Pippi Langkous. Er is een televisieserie over Emil van de Hazelhoeve en op YouTube staan gelukkig een hoop filmpjes van vroeger.

In het dorpje Vimmerby in het Zweedse Småland, komen Pippi Langkous en alle andere karakters uit de verhalen van Astrid Lindgren tot leven in het attractiepark “Astrid Lindgrens Wereld”

Meer informatie over Astrid Lindgrens Värld: astridlindgrensvarld.se
Lees hier alles over ons bezoek aan Vimmerby: bezoek Pippi Langkous in Astrid Lindgrens World

Zuid-Zweden met kinderen: pippi langkous villa kakelbont

Ontdek het cultureel erfgoed van Astrid Lindgren

Nils Karlsson's huis, waar zelfs grote mensen klein zijn

Favoriet: het huis van Niels Ukkepuk, waar zelfs grote mensen klein zijn…

emil i lonneberga - Als je met kinderen op vakantie in Zweden bent mag een bezoekje aan Astrid Lindgren's Värld niet ontbreken

De show van Emil van de Hazelhoeve, bij zijn boerderij in Katthult

#4 Sneeuwschoenwandelen in Store Mosse National Park

Store Mosse is een van de grootste hoogveengebieden van Zuid-Zweden. Hier kun je, net als in het Letse Kemeri of het Estse Viru, prachtige vlonderpaden volgen die je dwars door het moeras voeren. Zo kun je midden in het unieke landschap komen zonder de natuur te beschadigen. En heel bijzonder: buiten de wandelpaden worden begeleide sneeuwschoenexcursies over het moeras georganiseerd! Jawel, óók in de zomer! Niet omdat er sneeuw ligt dan, maar omdat de wetlands makkelijker begaanbaar zijn op deze manier. Dit wordt ook wel ‘bogshoeing’ genoemd.

Start je dag in het bezoekerscentrum Naturum, zo ontworpen dat het lijkt op een oude turfschuur, met een tentoonstelling en informatie over de natuur en geschiedenis van het park. Want hier vind je niet alleen het ‘raised bog’ en het Kävsjön-meer, maar ook het culturele landschap bij Södra Svänö en Lövö, én stuifzandduinen bedekt met pijnbomen, ook wel bekend als “rocknar”. Hier kun je geweien, dierenvellen en verschillende soorten mossen voelen en plantjes bekijken onder de microscoop. Je kunt hier ook een kopje koffie drinken in de gezellige leeshoek naast de open haard of door de verrekijkers naar elanden, kraanvogels en arenden speuren, die zijn er in overvloed.

Het park bevat ruim 50 kilometer aan wandelpaden en herbergt zeldzame planten die goed gedijen in het veen; mossen, orchideeën en vleesetende planten als zonnedauw. Een vriendelijke dame tipt ons een leuke route om met de kinderen te lopen: de Östra Rockne ronde met een uitstapje over de vlonders naar het Svartgölen. Een andere leuke en makkelijke track met kinderen is de Strandstigen, terwijl het pad rond het Kävsjön-meer ideaal is voor vogelaars. Vind je de routes te lang, loop dan over Skogstrollens stig (het pad van de bostrollen) dicht bij het bezoekerscentrum.

Meer informatie over Store Mosse National Park: visitsweden.nl

store mosse svartgölen

Het Svartgölen meertje

store mosse np

Store Mosse

store mosse naturum

Bezoekerscentrum Naturum

store mosse uitkijktoren

De grote vogelobservatietoren nabij Naturum, waar je vaak steenarenden, bruine kiekendieven en zeearenden ziet

store mosse wandelpaden

Het wandelpad Östra Rockne start in het bos

store mossen östra rockne runt

Het bospad Östra Rockne Runt

Zweden met kinderen is bessen plukken in Store Mosse

Store Mosse kent kilometers en kilometers aan bessenstruiken

store mosse national park

Een slingerend pad voert je door het dichte bos naar een open en uitgestrekt moeraslandschap

store mosse svartgölsleden

De Svartgölsleden leidt je over vlonderplanken

store mosse vlinders

Een wandeling door het open gebied, met heel veel rondfladderende Heideblauwtjes

store mosse zonnedauw

en planten als Zonnedauw

#5 Cowboytje spelen in High Chaparral

Altijd al eens cowboy of indiaan willen zijn? Ga dan naar het themapark High Chaparral, vernoemd naar de populaire westernserie uit de jaren ’70 in de VS. Terug naar het Amerika van de 19e eeuw. Naar het Amerika van de kolonisatie van het westen, de Reconstruction, de American Dream en de industrialisatie. Naar het Wilde Westen, daar waar de beschaving ophield.

Koop bij de ingang een klappertjespistool voor je kinderen (en genoeg navulling!) en duik onder in het Wilde Westen van dappere cowboys en indianen. Van een vuurgevecht met Lucky Luke en de boevenbende de Daltons tot leren goudzoeken in een van de stromende riviertjes. In deze unieke western-wereld beleef je spannende shows, kan je mee varen met een raderstoomboot, vuur leren maken in een echte tipi, boogschieten, bijlen werpen en een eigen cowboyhuis bouwen. Je ontmoet de sheriff in de authentieke westernstraat met een bank, saloon en sheriff’s station, je kan kijken hoe een echte smid te werk gaat, of je gaat op zoek naar Uncle Sam, de zorgeloze kwajongen Tom Sawyer of de legendarische outlaw Billy the Kid.

Na een spannend ritje met de stoomtrein naar Old Mexico ontmoet je de legendarische Zorro en kun je hem zien duelleren. Overal in High Chaparral ervaar je de opwinding, de vrijheid, de mythen en legendes. Het Wildwestpark High Chapparal staat garant voor een dag vol familiepret!

Alle thema’s van het Wilde Westen komen in High Chaparral naar voren: cowboys, goudzoekers, indianen, tipitenten, boogschieten, pistolen en geweren, stoomtreinen en ga zo maar door.

Meer informatie over High Chapparal: highchaparral.se
Lees hier alles over ons bezoek aan het themapark: High Chaparral – een hit bij gezinnen

high chaparral zweden

Welkom in het wilde westen in Småland!

Welkom in het wilde westen in Småland!

Razendsnelle shows en geweldige stunts in River City

high chaparral raderboot

De raderboot Natchez

high chaparral vafflor

Wafels eten in Kristinastugan, het blokhuis dat werd gebouwd voor de verfilming van het boek “Utvandrarna”

high chaparral lunch

of pannenkoeken bij Mamma Daltons Pangkakshus

high chaparrel rivercity

River City

high chaparral stoomtrein

De goudzoekerstrein naar Old Mexico

high chaparral zorro

Ontmoet Zorro in Old Mexico

#6 Slapen in het IKEA hotel (en bezoek aan het IKEA museum)

In Småland vind je het enige IKEA hotel ter wereld, in het kleine plaatsje Älmhult waar IKEA in 1943 werd opgericht. Kamers in het IKEA hotel zijn heel comfortabel en zeker niet te duur. Tijdens je verblijf kun je gebruikmaken van alle IKEA designstukken die beschikbaar zijn om je kamer te decoreren! Waar de hotelkamer je privéruimte is, is de rest van het hotel een gemeenschappelijke ruimte voor alle gasten. Geniet ook van ontbijt, lunch en diner in het restaurant!

Het hotel ligt slechts enkele minuten verwijderd van het IKEA Museum en het meubelwarenhuis. Het IKEA Museum werd in 2016 geopend en is gehuisvest in wat ooit de allereerste IKEA winkel in Älmhult was. Ook kinderen worden op een leuke manier meegenomen in de geschiedenis van IKEA, want IKEA zou IKEA niet zijn als er ook wat te spelen en te ontdekken valt. Ook heel leuk: je kunt een foto laten maken in een setting die zo nu en dan wijzigt, waarna uit de printer een nieuwe gidscover rolt, maar dan wel met jou als hoofdrolspeler. Let wel: ik begreep dat de coverfoto’s vanaf 2023 niet meer worden afgedrukt.

Meer informatie over het IKEA hotel: ikeahotell.se
Meer informatie over het IKEA museum: ikeamuseum.com
Het artikel over bezoek aan IKEA: de wereld van IKEA

ikea coverfoto brochure

Op de cover: het meest toepasselijke souvenir

Het IKEA hotel en restaurant

Het IKEA hotel en het IKEA restaurant met de iconische gehaktballetjes

ikea hotel zweden

Gemeenschappelijke ruimte van het IKEA Hotell in Älmhult

Entree van het IKEA Museum in Almhölt

Entree van het IKEA Museum

ikea museum kinderen

Er zijn heel wat interactieve elementen bij IKEA

#7 Glasblazen in Målerås

In het Koninkrijk van Kristal wordt al meer dan 250 jaar met de hand geblazen glas gemaakt. Aan het eind van de 19de eeuw telde deze streek niet minder dan 77 glasfabrieken! Glasriket noemen ze het cluster van dorpen tussen de steden Kalmar en Växjö, dat sinds 1742 het centrum van de wereldberoemde glasblaaskunst is. Dertien glasfabrieken zijn hier vandaag de dag nog steeds actief.

Als bezoeker zul je zowel alledaags glas als kunstglas van wereldklasse tegenkomen. Met name het meer creatieve en kleurrijke werk is geliefd. Samen met de ambachtslieden breiden ontwerpers continu de mogelijkheden van glas uit, en veel glasblaastechnieken zijn ontwikkeld door middel van experimenten in de blaaskamers van Småland. Het leuke is dat je van harte welkom bent in de glasovens om te zien hoe van gloeiend heet, gesmolten zand glas wordt gemaakt! Neem een rondleiding om echt inzicht te krijgen in dit eeuwenoude proces of bezoek een van de glasfabrieken om zelf je eigen glas te blazen.

Het leuke stadje Kosta is één van de beroemdste plaatsjes. Wij hebben echter een afspraak gemaakt bij de glasfabriek van Målerås, waar twee deskundige glasblazers ons gaan helpen de hete glasmassa te temmen tot een prachtig object. We kiezen voor whiskyglazen, bloemen en een gekleurde bol. Het is niet goed te beschrijven hoe bijzonder het is om het gloeiend heet gesmolten glas via ondefinieerbare vormen te zien veranderen in delicaat kristal of stevige kommen. Weer blazen, draaien en opnieuw de oven in. Dit is een herinnering voor het leven voor jong en oud!

Na je werk met het glas kun je lunchen in Wärdshuset Hyttan. De kinderen duiken Barnens Glasrike in, de speeltuin naast de fabriek. In de omgeving kun je mooie wandelingen maken (zie tip #8)! Meer activiteiten voor de kinderen vind je op de officiële website: Målerås Glasbruk.

maleras glasbruk

Målerås glasfabriek

maleras glasfabriek

Hier ontwerp en blaas je je eigen kristallen schaal, glas of sieraad. Transparant of met kleur? Het is helemaal aan jou!

glasriket glas blazen

Een glas blazen. Weer blazen, draaien en opnieuw de oven in.

glasriket glasblazen bloem

Een glazen bloem in de maak

maleras resultaat glasblazen

Het resultaat van onze eerste keer glasblazen

barnens glasrike

Barnens Glasrike

#8 Duik de Zweedse bossen in en maak een trollenwandeling

Natuurlijk kun je overal in Zweden de bossen induiken en prachtige wandelingen maken. Als bonus kun je tijdens je wandeling heerlijke paddenstoelen en bessen plukken. Maar het trollenpad is echt een aanrader, want het is een spannend pad van 2 kilometer rond het Långegöl-meer, net buiten Målerås langs weg 31. Het pad gaat over kleine bruggetjes en houten loopbruggen langs vleesetende planten!

Bij de glasfabriek kun je een papiertje ophalen en als je deze na de trollenwandeling ingevuld terugbrengt, ligt er een mooi presentje voor je klaar. Hoeveel houten trollen kun jij vinden?

Målerås Vandringsled blåbär

Målerås Vandringsled blåbär

Het Långegöl meertje

Het Långegöl meertje

langegol vandringsled

trollstigen maleras

Trollstigen: een rondje om het meer!

trollenwandeling zweden

trollstigen zweden

trollenpad maleras

Bosbessen en veenbessen plukken, trollen tellen en afsluiten met een frisse duik!

#9 Elandensafari in Smålandet Moose safari in Markaryd

Hoewel het natuurlijk fantastisch is om de eland in het wild te spotten, levert een bezoekje aan een elandenpark gegarandeerd instant blije gezichten! Hier ontmoet je de koning van het bos, dat is de eland, en de Amerikaanse bizon van heel dichtbij. Als je geluk hebt, sta je oog in oog met een van de kalfjes! Tijdens een elandensafari in het elandenwoud Smålandet rijd je met je eigen auto of stap je in het treintje voor een ritje over de drie kilometer lange kronkelende bosweg. En dan kan het zomaar gebeuren dat een eland zijn kop nieuwsgierig door het raam steekt, een jong elandje naast je komt staan of dat je ziet hoe de koning van het woud zijn dorst lest in de ruisende beek of een bad neemt in het meer. Een leuk uitje voor het hele gezin!

We nemen een kijkje in het restaurant “The Moose Tower”, maar duiken uiteindelijk het leuke café met Zweedse wafels in. Ook het unieke interieur van de 100 vierkante meter grote souvenirwinkel is zeker een bezoek waard. Een mooie plek om een aandenken voor thuis te scoren!

Meer informatie over Smålandet: smalandet.se

Smålandet - Moose safari in Markayd

Even op de eland klimmen terwijl we wachten tot de elandentrein vertrekt

smalandet speeltuin

Speeltuin bij het elandenpark

Smalandet Alg Safari

Hier zie je ze gegarandeerd van heel dichtbij! We kunnen ze zelfs aaien!

Zuid-Zweden met kinderen: doe een elandsafari!

De elanden zijn enorm en steken nieuwsgierig hun hoofd de trein in, waar de kinderen ze wilgenroosjes voeren, een lekkernij!

smalandet bizon

Naast elanden zijn er ook Amerikaanse bizons te bewonderen

smalandet markaryds elandsafari

We kunnen ook nog elanden spotten

smalandet markaryds moose safari

En zien zelfs een moeder met een kalf

smalandet geitje

Bij de ingang is er een kleine boerderij met jonge geitjes

smalandet shop

De souvenirwinkel is zeker een bezoek waard

smalandet kippen

Op het terrein lopen wat kippen

Smalandet uitkijktoren

Het uitzicht vanaf de uitkijktoren

#10 Fietsen over een oud treinspoor

Niet ver van het elandenpark kun je spoorfietsen huren bij de Skåne-Småland Järnvägsförening (spoorwegvereniging) SSJF. Fietsen over een oud en verlaten spoor, dwars door het beboste landschap en langs de tuinen van de typisch Zweedse huisjes. Dat is echt een van de leukste activiteiten tijdens een vakantie in Zweden met kinderen!

Railfietsen is ontzettend populair in Zweden! Het wordt ook wel dressin, railbiking of trolley cycling genoemd. Bij het oude treinstation van Strömsnäsbruk huur je de railbikes. Soms wordt je daarbij in het Nederlands te woord gestaan. Je fietst door prachtige bossen, terwijl je onderweg blauwe bessen, frambozen en de mooiste bloemen plukt. Na een half uur fietsen kom je bij het eindpunt in Axhult, vlak voor de schapenhouderij en brouwerij Sånna Gård, waar je (op afspraak) lamsvlees of lamsvachten van de Gotlandpelsschapen kunt kopen. Bij het eindpunt zelf kun je picknicken of barbecueën, en loop je 100 meter door ná het eindpunt, dan kun je naar de Lagan rivier wandelen. Een leuke plek voor een pauze voordat je weer terugkeert naar Strömsnäsbruk.

Spoorfietsen kun je op veel plaatsen in Zweden, maar bijzonder aan deze locatie is dat je voor of na het fietsen de locomotiefloods kunt bekijken, waar het museum probeert de historische locomotieven, rijtuigen, gebouwen en spoorlijnen van de voormalige spoorwegmaatschappij SSJ (Skåne-Smålands Järnväg) te bewaren. Het spoorwegmuseum bevindt zich op de plek van het voormalige hoofdstation van de SSJ, met een historisch rondhuis, functionerende draaischijf en zijspoor. In de locomotiefloods en op de vrij toegankelijke sporen staan ​​diverse historische locomotieven en goederen- en personenrijtuigen uit verschillende tijdperken. Een deel van de railvoertuigen is gerestaureerd en operationeel, anderen zijn nog in originele staat.

Je kunt ‘s ochtends om half 10 starten met je fietstocht of ‘s middags om 1 uur. De railfiets huur je voor een volledige sessie van drie uur. Prima te combineren dus met een bezoek aan het elandenpark (zie #9), wat op slechts een kwartiertje afstand ligt!

Meer informatie over spoorfietsen in Strömsnäsbruk: ssjf.nu

locomotiefloods stromsnasbruk

De locomotiefloods, museum en de plek waar je railfietsen kunt huren

Echt doen in Zuid-Zweden met kinderen: fietsen over een oud treinspoor

Echt doen: fietsen over een oud treinspoor

railfiets huren zuid-zweden

Een railfiets huren in een oud treinstel

stromsnasbruk station

Het station van Strömsnäsbruk

spoorfietsen stromsnasbruk

Een gezellig boeketje geplukt

spoorfietsen stromsnasbruk natuur

Spoorfietsen door de natuur

trolleycycle stromsnabruck

Het eindpunt in Axhult

locomotiefloods museum stromsnasbruk

Het spoorwegmuseum Skåne-Smålands Järnvägsmuseum in Strömsnäsbruk

#11 Ga terug in de tijd bij één van de vele kastelen

Fan van geschiedenis en mooie architectuur? Dan is het een aanrader om één van de vele kastelen te bezoeken. Hoewel je bij kastelen misschien eerder denkt aan de Loire-vallei in Frankrijk of aan Wales en Schotland, vind je ook in het zuiden van Zweden veel verschillende kastelen en kloosters met elk een eigen verhaal. Reden hiervoor is dat Zweden in de middeleeuwen verdeeld was in twee koninkrijken: Svea, het centrale deel van het land en Göta, dat de zuidelijke delen besloeg.

Sommige bouwwerken zijn inmiddels omgetoverd tot hotel of restaurant. Een ander deel dient als museum, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis ervan. Kalmar Slott, behorend tot deze laatste categorie, was lange tijd een belangrijk fort en stond vanwege zijn strategische ligging bekend als de sleutel tot het koninkrijk. De Zweeds-Deense grens lag maar een klein stukje naar het zuiden, omdat Skåne, Halland en Blekinge destijds Deens grondgebied waren. De geschiedenis van dit legendarische kasteel gaat 800 jaar terug, maar het huidige ontwerp kreeg het kasteel in de 16e eeuw, toen de Vasa-koningen het middeleeuwse kasteel herbouwden en er een Renaissancepaleis van maakten, op continentale wijze gemeubileerd en gedecoreerd.

Hier bezoek je de kerkers met een gids en leer je alles over de verhalen van de Kalmar-unie, de Kalmar-oorlog en de tijd van de Vasa-koningen. Kinderen doen een leuke speurtocht, stappen de ring in voor een gevecht tegen de Zwarte Ridder, knutselen erop los in de kelderzaal en genieten van alle zomeractiviteiten! Hier kunnen ze zich naar hartenlust verkleden, ringsteken, puzzelen en racen met stokpaardjes.

Meer informatie over Kalmar Slott: kalmarslott.se

kalmar slott

Kalmar Slott

kalmar castle

De entree van het onneembare Kalmar Castle: het werd 22 keer belegerd maar nooit veroverd!

kajak kalmar slott

Kalmar: kajakken langs het kasteel

black night kalmar castle

Daag de Black Night uit voor een gevecht

Zuid-Zweden met kinderen: ga ringsteken in Kalmar Castle

Ringsteken op een groot paard of kleine pony

kalmar castle werpspel

Een werpspelletje

kalmar kasteel

Leer meer over de roerige geschiedenis in het kasteel

Ulmus glabra - Ruwe iep

Klimmen in de ruwe iep in het stadspark bij Kalmar Slott

kalmar citycenter

Het middeleeuwse stadscentrum van de charmante badplaats Kalmar is ook de moeite waard!

#12 Op safari in Eriksberg Safaripark

Van de bossen in Småland reizen we naar de scherenkust in Blekinge. Maar niet voordat we met de auto een zelfsafari door het grootste safaripark van Scandinavië rijden! Op 900 hectare lopen wilde herten, moeflons, bizons en wilde zwijnen vrij rond. Eriksberg Nature Reserve heeft ook een overvloed aan vogels en als je geluk hebt, kun je de zeearend zien. Leuk weetje: Eriksberg heeft ook een van ‘s werelds grootste populaties van de rode waterlelie. De bloemen bloeien tussen juni en augustus en het is prachtig om te zien hoe de warme, diepe kleur een exotische tint geeft aan de meren.

Halverwege de route kom je bij verschillende gebouwen uit vijf eeuwen; restaurants, hotels, glamping en andere overnachtingsmogelijkheden. Een lunch in het restaurant Visenten is een echte aanrader! Het is een vrij luxe eetgelegenheid met een seizoensgebonden menu, gebaseerd op wild dat direct voor de deur beschikbaar is en aangevuld wordt met vele andere lekkernijen en lokaal geoogste producten. Er is ook een mooie natuurspeeltuin buiten het restaurant en een kortere wandelroute.

Wie hier overnacht kan genieten van een verwarmd buitenzwembad met uitzicht op de natuur, een adelaarssafari boeken om de zeearend te spotten, het safaripark in de schemering of in het donker bezoeken tijdens een privérondleiding en mee met een vlotsafari. Je kunt een meertje afhuren en gaan vissen op regenboogforel in Norrsjön (met vrij rondlopende bizons, wilde zwijnen en reeën), of je huurt de barbecuehut aan het Gårdssjön naast de natuurspeeltuin voor 2 uur, indien gewenst inclusief een grillmenu.

Je kunt er kanovaren langs de stranden van Mahraviken en Dragsö, terwijl je je ogen openhoudt op zoek naar Eriksbergs rijke dieren- en vogelleven langs het ruige rots- en boslandschap en geniet van de stilte en de prachtige natuur. Klimmen, bosbaden, snoekvissen, op wandelsafari, fietssafari, je kunt zelfs een fotohokje huren voor 24 uur, of een cocontent! Je mag dan zelf op zoek naar het perfecte plekje (buiten het safaripark) en hangt de tent tussen twee bomen! Geweldig leuke extra’s!

Meer informatie over Eriksberg: eriksberg.se

eriksberg outdoor

Outdoor Eriksberg: entree voor safari, opening om 12.00 uur

eriksberg visent europese bizon

De visenten van Eriksberg, de Europese bizon

eriksberg rode waterlelies

Een van ‘s werelds grootste populaties van de rode waterlelie

eriksberg safari

Eriksberg Safaripark

eriksberg vilt natur

Eriksberg Vilt & Natur

eriksberg restaurant visenten

Aanrader: Eriksberg restaurant Visenten

#13 Slapen op een ‘onbewoond’ eiland

Waarom heeft een eiland toch altijd zo’n aantrekkingskracht op ons? Zo begonnen wij onze reisblog over het Zweedse Tärnö. Wij mochten deze zomer kennismaken met het voor velen onbekende eilandje Tärnö in het prachtige zuiden van Zweden. Overdag brengen de ferry’s vanaf het vasteland dagbezoekers naar het eiland, veelal wandelaars die komen genieten van de rust en ongerepte natuur. Maar aan het begin van de avond, als de laatste ferry is vertrokken, waan je je hier echt op een onbewoond eilandje.

Met je kinderen beleef je hier fantastische avonturen. Maak een wandeling naar de oude eik, klim naar de vuurtoren, huur een SUP en maak gebruik van de lange zomeravonden om een kampvuurtje op te stoken!

Overdag is het al een genot om op Tärnö te vertoeven, maar zodra de laatste ferry vertrokken is, valt er een heerlijke en serene rust over het eiland.

Meer informatie over Tärnö: tarno.se
Meer informatie over Blekinge: visitblekinge.se
Alles over ons bezoek aan Tärnö: overnachten in een idyllisch natuurreservaat

Marshmellows roosteren tijdens de zonsondergang op eiland Tärnö

Vakantie in Zuid-Zweden met kinderen: sla Tärnö niet over

De eeuwenoude holle eik is nog zo'n landmark van het eiland

Klimmen in de eeuwenoude holle eik

De oudste houten vuurtoren van Zweden op het eiland Tarno

De oudste houten vuurtoren van Zweden! Nou ja: vuurtorentje..

#14 Neem een duik of pak een kano!

Je hoeft in Zweden nooit lang op zoek naar water. Want Zweden in de meest pure vorm betekent rode huizen, kilometers bossen en een oneindig aantal meren. Ze zijn heerlijk verfrissend en vaak is er vrijwel niemand. Aangezien de meeste meren relatief ondiep zijn kun je er heerlijk zwemmen met de kinderen. En dan heb je ook nog die prachtige scherenkust met afgeronde stenen eilanden die glinsteren in de zon! Dus als je op pad gaat: zorg altijd voor wat zwemkleding en een handdoekje, want wie weet kom je weer een geweldige plek tegen om af te koelen!

En: in het uitgebreide netwerk van meren, plassen en eilandjes kun je heerlijk kanoën. Je kunt natuurlijk een paar uurtjes peddelen, maar nog leuker is het om kampeerspullen te huren, in de kano of kajak te gooien en er een meerdaags kano avontuur in Zweden van te maken! Dat zetten we nog op de wishlist!

Meer informatie over Småland: visitsmaland.se

karlskrona zee

Zwemmen in de zee bij Karlskrona

Zuid-Zweden met kinderen: kanovaren is een must

Een must: kanoën in Zweden

kajak zuid-zweden kinderen

Kajakken in Zuid-Zweden

oneindig veel meren zweden

#15 Zomerrodelen in Isaberg

De rodelbaan op Adventure Mountain is een perfecte aanvulling op het avontuurassortiment. De baan is 1.000 meter lang en een attractie voor de hele familie. Nadat je ingestapt bent word je omhoog gebracht en daarna zoef je op de rodelbaan naar beneden. De snelheid kun je zelf bepalen. Indien het regent is de baan gesloten in verband met de veiligheid. Kleintjes gaan natuurlijk met hun ouders mee en kinderen tussen de 8 en 14 jaar mogen met een volwassene.

De belangrijkste nieuwe attractie van 2019 is een adembenemende 1000 meter lange rodelbaan, waar snelheidsliefhebbers het hele jaar door in een razendsnel tempo de berghelling kunnen afdalen.

Zuid-Zweden met kinderen: ga zomerrodelen in Isaberg

Super leuk: zomerrodelen in Isaberg

isaberg rodel adventure

Isaberg Rodel Adventure

Vakantie in Zuid-Zweden met kinderen

De Zweedse regio’s Småland en Blekinge zijn geweldig voor een vakantie met kinderen. Zweden is natuurlijk een enorm land, maar in deze regio is zo ontzettend veel te doen dat je er prima twee weken door kunt brengen. Zeker Småland is een echte familieregio: een populaire vakantiebestemming in Zuid-Zweden voor gezinnen met kinderen. De uitgestrekte natuur is de grootste speeltuin, maar daarnaast kent de Zweedse provincie veel bijzondere familiemogelijkheden, waaronder meerdaagse kanotrips, elanden voeren, wildparken, railbiken en klimparken. Maar, zoals je hierboven kunt zien, is er nog veel meer te doen! En dan hebben we nog één laatste tip: zuurstokken, oftewel ‘polkagris’, maken in Gränna aan het grote Vättermeer! Zelf hebben wij daar helaas geen tijd voor gehad, maar wellicht past een bezoekje aan snoepwinkel Polkagrisar in jullie vakantieplanning.

In Zuid-Zweden, daar vind je het échte Zweden, zoals de slogan van die regio klinkt. Dit is echt Zweden zoals je hoopt dat het gaat zijn, met duizenden meertjes, uitgestrekte bossen en misschien zie je als je geluk hebt wel een eland in het wild. Zo niet, dan zijn er nog tal van parken waar je deze dieren kunt zien. Geniet van alles, van een levendige stadssfeer tot diepgroene bossen en ruige kliffen. Hier verken je historische monumenten, kastelen en avonturenparken. Dit en nog veel meer is Zuid-Zweden!

Martijn
 1. Coenen Elke zegt:

  Beste,

  Wij willen volgende zomer graag naar zweden. De vakantie van zuid zweden spreekt ons heel erg aan. Op welke plaatsen bent u toen verbleven? Moest u dan lang rijden naar de uitstappen?

  Met vriendelijke groeten,
  Elke Coenen

  • Beste Elke,

   Bedankt voor je berichtje en leuk dat jullie naar Zuid-Zweden op vakantie willen.

   Onze rondreis door Zuid-Zweden was in het kort alsvolgt:
   1. Ferry van Kiel (6 uur rijden vanaf utrecht)naar Göteborg
   2. Ochtend van aankomst in de haven van Göteborg direct doorgereden naar Hestra Guesthouse (4 dagen / 3 nachten)
   – o.a. gaan fietsen, MTB-n, kanoen en zomerrodelen bij ‘Isaberg Mountain Resort’.
   – bezoek aan Store Mosse National Park (wandelen in de bossen)
   3. Na 4 dagen doorgereden naar het IKEA Hotell (3 dagen / 2 nachten)
   – bezoek High Chaparral
   – bezoek Ikea museum
   – rendierensafari: Smålandet Markaryds Moose safari
   – 2 uurtjes spoorfietsen: Railbicycle in Strömsnäsbruk
   – zelf glasblazen: Målerås Glasbruk in The Kingdom of Crystal
   4. Na 3 dagen doorgereden naar Vimmerby voor een 2daags bezoek aan:
   – Astrid Lindgren’s World
   – Vimmerby Adventure Park
   5. Na 2 dagen verder naar Kalmar Castle
   6. Afgesloten met de 4 dagen op het eilandje Tärnö (ferry vanaf Matvik)

   We hebben bewust geen lange afstanden gereden met onze jonge kinderen, alle afstanden zijn prima binnen een aantal uren te overbruggen.

   Alvast een hele fijne reis toegewenst!

   Groetjes,
   Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>