Het Loiredal

Het Loiredal -Val de Loire - in Midden-Frankrijk staat bekend om zijn zonovergoten wijngaarden, levendige cultuur en prachtige kastelen. De Loire-vallei biedt talloze recreatiemogelijkheden voor liefhebbers van natuur, cultuur en gastronomie.

Het Loiredal, het groene hart van Frankrijk

De regio Centre-Val de Loire vind je in het groene hart van Frankrijk en volgt het dal van de meanderende rivier de Loire. Het Centre-Val de Loire staat bekend om het uitgestrekte platteland, de vruchtbare wijngaarden, historische dorpen en prachtige kastelen. Geniet van goede Franse wijnen en kazen, de pittoreske dorpjes aan het water, fietspaden en talrijke natuurgebieden.

Kastelen-Loiredal-Frankrijk

Het Loiredal, het groene hart van Frankrijk © D. Darrault – CRT Centre-Val de Loire

De Loire, de koning van de Franse rivieren

De Loire is met 1006 kilometer de langste rivier van Frankrijk. De enige rivier in West-Europa die nog nooit gekanaliseerd werd, waardoor het “de laatste wilde rivier in Europa” genoemd wordt. De rivier ontspringt in de Ardèche en stroomt dan verder door plaatsen als Orléans en Nantes om 1000 km verder bij Nazaire uit te monden in de Atlantische Oceaan.

Langs de Loire vind je talloze kastelen en forten die tijdens de middeleeuwen en de renaissance zijn gebouwd. Chambord, Chenonceau, Villandry, Azay-le-Rideau, Amboise, Blois… de “koninklijke rivier” telt er velen. Of wat dacht je van een wijnproeverij in een van de privé-kamers van Chambord?

Chenonceau - Photo credits: D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire

Chenonceau © D. Darrault – CRT Centre-Val de Loire

De Loire is een unieke rivier in zijn soort, genaamd “de laatste wilde rivier van Europa”.

Loire à Vélo

De rivier de Loire stroomt door het Loiredal in centraal Frankrijk. Onderweg passeert de Loire enkele van de mooiste stadjes, kastelen en natuurgebieden die het land te bieden heeft. Daarmee vormt deze regio de perfecte omgeving voor een ontspannen fietsvakantie. In dit landelijke deel van Frankrijk kom je al snel tot rust tussen de kleurrijke bloemvelden en de beroemde wijngaarden. Een perfect voorbeeld van slow tourism!

Loire à Vélo - Photo credits: D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire

Loire à Vélo © D. Darrault – CRT Centre-Val de Loire

Al meer dan twintig jaar trekt La Loire à Vélo iedere zomer vele honderdduizenden fietsers naar de Loire vallei. De route kan worden gecombineerd met de EuroVelo 6 die de Atlantische Oceaan met de Zwarte Zee verbindt. Fijn nieuws uit de trein: van 9 juni tot 30 september mag de fiets gratis mee in de Interloire-trein, die vanuit Orléans deze regio’s inrijdt.

Briare - Photo credits: D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire

Loire à Vélo © D. Darrault – CRT Centre-Val de Loire

Volg de 800 kilometer lange fietsroute Loire à Vélo door de Vallei van de Koningen van Frankrijk en langs de vele wijngaarden, en stop onderweg voor een wijnproeverij.

Historische steden in het Loiredal

Er zijn twee grote steden in Centre-Val de Loire. Bezoek bijvoorbeeld Orléans, één van de oudste steden van Frankrijk. Deze stad is gevormd door de rivier de Loire en herbergt sierlijke kastelen, kathedralen en middeleeuwse gebouwen. Voor mooie architectuur en openbare parken kun je in Tours en de omgevende regio van Tourraine terecht. Breng een bezoekje aan de Cathédrale Saint-Gatien of Jardin des Prébendes d’Oé, een mooi park met bloementuinen en waterpartijen.

Speeltuin van koningen

De Loire-vallei, ook wel de ‘Tuin van Frankrijk’ genoemd, staat bekend om zijn luxe chateaus en zijn geschiedenis als speeltuin van koningen. Blois, Chambord, Cheverny, Chenonceau, al deze namen herinneren aan de roem en het historisch belang van deze regio, die tijdens de Renaissance de imposante zetel was van de koningen van Frankrijk. Kijk hier voor meer informatie over de prachtige kastelen in de Loirevallei.

Gastronomie en wijngaarden in de Loirevallei

In de Loirevallei kun je het nationale erfgoed zelf drinken en proeven. De regio Centre-Val de Loire staat bekend om de talloze wijngaarden. Probeer de niet-mousserende witte wijn en traditionele mousserende wijnen waardoor Amboise en Saumur bekend bij de wijnkenner zijn geworden. De wijnen met beroemde benamingen (“appellations”) als Sancerre, Chinon en Vouvray zijn binnen ieders handbereik. Geserveerd bij een Loirevis in zachte botersaus, een “tarte tatin” (omgekeerde appeltaart) of een subtiele geitenkaas, maakt van je vakantie in Loiredal een culinaire ervaring! Ook leuk om tijdens je vakantie in Loiredal een wijnfestival te bezoeken. Deze worden de hele zomer op verschillende locaties georganiseerd.

Onze tip: op twee uur rijden van Parijs vind je het wijndorpje Sancerre, ook wel bekend als most ‘beautiful detours in France‘.

Natuurschoon in de Loirevallei

De Loirevallei staat bekend om zijn vele kastelen, zijn topwijnen en zijn lieflijke landschap. Niet veel mensen weten dat het gebied ook veel unieke natuur herbergt. De talrijke meren van La Brenne en Le Sologne vormen een aaneengesloten wetland dat een rijk vogelleven aantrekt. Bloemrijke heidevelden, uitgestrekte eikenbossen en vrolijke zonnebloemen maken de diversiteit compleet. Bekijk hier de fietsroutes die door het Brenne Regional Nature Park gaan.

Senonches Loiredal - Photo credits: D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire

Natuurschoon in de Loirevallei © D. Darrault – CRT Centre-Val de Loire

Het natuurpark van de Brenne is een van de beste gebieden in Frankrijk om vogels te spotten. Het gebied bestaat uit 2000 meren en vijvertjes die veel zang- en watervogels aantrekken. Het wordt dan ook wel het ‘land van de duizend meren’ genoemd. Het landschap is daarbij heel gevarieerd met weilanden, bossen en moerassen, afgewisseld met meidoornhagen die de wegen begrenzen.

Natuurpark van de Brenne - Photo credits: D. Darrault - CRT Centre-Val de Loire

Brenne © D. Darrault – CRT Centre-Val de Loire

Op vakantie naar het Het Loiredal?

Vanuit Amsterdam en Brussel vlieg je naar Aeroport de Tours Val de Loire in Tours. Of vlieg naar Parijs en neem vanaf daar de trein of huurauto. Mocht je met de auto op vakantie naar Loiredal gaan, dan is het vanaf Utrecht circa 8 uur rijden. Kijk voor meer informatie over het Loiredal op www.enrouelibre-centrevaldeloire.com.

Artikelen

Lees Meer  

City break Orléans: in de voetsporen van Jeanne d’Arc

Gelegen tussen Parijs en de kastelen van de Loire, tussen cultuur en natuur, is Orléans een heerlijke authentieke bestemming. In het noorden bevinden zich de vlaktes en graanvelden van de Beauce en het bos van Orléans, in het zuiden de Sologne en haar meren. Dwars door Orléans stroomt de rivier de Loire, waaraan de stad haar rijke handelsverleden te danken …

Lees verder  

Frankrijk – nazomeren in Drôme en Loire

Tussen Lyon en Valence begint het zuiden van Frankrijk. Op weg naar de Middellandse Zee stopt bijna niemand daar. En dat is jammer, heb ik gemerkt. Want hier, op het kruispunt van de Drôme en de Loire, is het heerlijk voor een tussenstop. In de zomer, maar zeker in het najaar. Ik geniet van heerlijk eten en familiehotels, van moderne …

Lees verder  

5 tips voor Trendy Tours

Tours is een moderne stad in het hart van de Loirevallei, die symbool staat voor het historische, culturele en gastronomische erfgoed. Ontdek het met deze zes tips, van de zomerguinguettes aan de oever tot de levendige Place Plumereau in de oude stad. En van een Street Art-fietstocht tot een kanotrip over de Loire.

Lees verder  

6x de mooiste tuinen van de Loirevallei

Een bezoek aan de tuinen in de Loirevallei De Loirevallei is bezaaid met tuinen, de een nog mooier dan de ander. De Loirekastelen zetten de toon met hun aangelegde parken, verbazingwekkende moestuinen en bijzondere waterpartijen. Het Château van Maintenon is zo’n perfect voorbeeld. Ook in de schitterende renaissancetuinen van het kasteel van Villandry en het Château van Chaumont-sur-Loire, waar ieder …

Lees verder