Reizen met een kleintje van twee betekent wat minder kilometers, een laag tempo en wat meer tussenstops onderweg. En natuurlijk wil je iets wat die kleine ook leuk vindt. Tijdens onze roadtrip merkten we dat dat in Oregon geen enkel probleem is.

Feest in Portland

Stapvoets rijden we in onze bescheiden middenklasser het parkeerterrein van Washington Park op. Druk is het altijd op mooie dagen in dit reusachtige park aan de rand van Portland. Er rijdt zelfs een gratis shuttle bus door het autovrije park omdat de afstanden best groot zijn. Een elektrische bus natuurlijk. Betaald van de parkeergelden. Je hoeft het park zelf eigenlijk niet eens in om de kids blij te maken. De Oregon Zoo en het Children’s museum aan de overkant maken hen dolgelukkig.

Oregon Zoo
Portland Children’s museum

Beestenboel in The Oregon Zoo

Schichtig, vol zelfvertrouwen en zelfs een beetje arrogant kijk ie me aan. Niets ontgaat hem. Een indrukwekkende vogel is de bald eagle zeker. Niet onbegrijpelijk dat de Verenigde Staten zich graag identificeert met het dier. Hij straalt autoriteit en gezag uit. En vliegt wonderschoon. Alleen niet hier. Vijf keer fladderen en de overkant van zijn toch best ruim verblijf is bereikt. Dat is het leven in een dierentuin. Oregon Zoo is een mooie aangelegde dierentuin in een natuurlijke omgeving. Veel dieren zijn locals in Oregon of het Noordwesten. Maar er zijn ook gewoon olifanten, ijsberen en giraffes. De halve safariwagen die grenst aan het verblijf van de tijgers is favoriet bij de kleintjes.


The Great Northwest - Oregon Zoo
Bald Eagle Oregon Zoo
Oregon Zoo
Safariwagen tijgerverblijf Oregon Zoo

Children’s museum – het leukste museum voor kinderen

Eigenlijk is de naam nogal misleidend. Een kindermuseum. Antiek speelgoed in vitrinekasten? Of kinderkleertjes uit de zestiende eeuw? Niets van dat alles. Het is de maatschappij in het klein maar dan als speeltuin. Een supermarktje met boodschappenwagentjes en allerlei voedsel. Een bouwplaats met kraantjes, scheppen en graafmachines. Of als een dierenarts een hond met een gebroken poot helpen. Zelfs een oogmeting uitvoeren bij de nagebootste opticien is mogelijk. Anna weet eigenlijk niet zo goed waar ze moet beginnen met spelen. Gele schortjes hangen aan lage kapstokjes met laarsjes daaronder. Bij de afdeling waterpret staan meerdere watertafels uitgerust met allerlei radjes, molentjes en emmertjes. Het blijft er niet droog. Ook leuk is de creatieve hoek van het museum. Onder begeleiding kan hier naar hartenlust worden geknutseld en gekleid. Plezier voor een minstens een halve dag.

Portland Children’s museum - The Farmers Market
Portland Children’s museum
Portland Children’s museum
Portland Children’s museum - Clay Studio
Waterpret in het Children’s museum in Portland

De kustlijn van Oregon – strand is altijd goed

De kustlijn van Oregon is grillig. En de Pacific Ocean kan best onstuimig zijn. Ondanks dat de stranden prachtig en breed zijn is de zee hier niet uitermate geschikt voor kleine kinderen om in te zwemmen. Het water is behoorlijk koud. Met een emmertje en een schepje vermaken de kleintjes zich prima ergens langs de bijna 600 kilometer lange kustlijn. Lekker rennen op het strand. Of schelpjes verzamelen. Het strand is altijd goed. Cannon Beach met de beroemde Haystack Rock is één van de populaire badplaatsen. Na zonsondergang wordt wat brandhout, een zak marshmellows, koekjes en repen chocolade tevoorschijn gehaald om de lekkernij smore te maken. Verschillende kleine vuurtjes verlichten het strand nog een tijdje. Anna smult ervan.

Cannon Beach met de beroemde Haystack Rock
Haystack Rock Cannon Beach Oregon
Verschillende kleine vuurtjes verlichten het strand van Cannon Beach

Diertjes zoeken langs de kust

Twee rangers vangen iedereen op die de trap afdaalt naast de Yaquina Head Lighthouse. Ze hebben een stapeltje geplastificeerde papieren bij zich met daarop het zeeleven dat op deze plek voorkomt afgebeeld. Bij eb vallen de rotsen naast de vuurtoren droog en kan er worden gezocht naar bijvoorbeeld zeesterren. Allerlei kleurige en stekelige plantjes zijn nu zichtbaar. Alleen kijken. Op de rotsen zo’n twintig meter verderop ligt een groepje zeeleeuwen te zonnebaden. Newport is vlakbij. Daar staat het Oregon Coast Aquarium. En daar mag aanraken wel. Lucie staat naast de touch pool. Voorzichtig begeleidt ze Anna haar handje over een ruwe zeester. Giechelend laat ze het gebeuren. Ook de passages of the deep watergang vindt ze prachtig. Van alle kanten zwemmen vissen, roggen en zelfs kleine haaien om haar heen. Verder wonen hier nog zeeleeuwen, otters en talloze watervogels.

Yaquina Head Lighthouse Newport
Yaquina Head Lighthouse
Yaquina Head Lighthouse
Yaquina Head Lighthouse
Yaquina Head Lighthouse
Yaquina Head Lighthouse
Oregon Coast Aquarium
Oregon Coast Aquarium
Oregon Coast Aquarium

Sea Lions Caves – nog meer dieren

Zeeleeuwen voelen zich duidelijk thuis langs de kust van Oregon. Ze hebben een mooie grot gevonden waar het prima vertoeven is. De Sea Lions Cave is niet te missen op de panoramische route van Newport naar Florence. In de rotsen is een lift gebouwd die afdaalt naar de grot. Van achter tralies in de grot zijn een stel ontspannen zeeleeuwen liggend op de rotsen zichtbaar. De omgeving en het uitzicht op de vuurtoren verderop zijn minstens zo interessant.

Sea Lions Caves
Sea Lions Caves op de panoramische route van Newport naar Florence
Sea Lions Caves
Sea Lions Cave
Sea Lions Cave

Zandhappen in de hoge duinen van Oregon

Een grote zandbak met een flinke heuvelpartij. De kustlijn bij Florence is net even wat anders. Diepe sporen van de dune buggy’s staan in het korrelige zand. Een ritje met een dergelijk stalen gevaarte op wielen is dé manier om het duinlandschap van het Honeyman Memorial State Park te verkennen. En best spectaculair met kinderen. Moeiteloos stuift het voertuig de meest steile heuvels op. Om daarna ook gewoon weer van diezelfde steile heuvels af te dalen. Anna klampt zich stevig aan haar ouders vast terwijl ze zichtbaar geniet van de rit. Rijdend over het strand trapt de chauffeur plots op de rem. Twee walvissen verraden hun aanwezigheid een eindje van de kust met het straaltje water dat ze verticaal de lucht in spuiten. Na een dik uur crossen keren we terug naar de uitvalsbasis van Sandland Adventures.

Giant Dune Buggy Tours in de duinen van Oregon
Florence trekt veel toeristen vanwege de buggy-ritten door de hoge duinen van Oregon Dunes National recreation Area
Dune buggy Honeyman Memorial State Park Oregon
Sandland Adventures

Crater Lake

Hoe groot het contrast in Oregon binnen een paar uurtjes rijden kan zijn blijkt wel als we de kustlijn verlaten en het binnenland intrekken. In Florence speelt Anna nog met haar gele emmertje en schepje op het strand. Zandkastelen bouwen en rivieren graven in haar zomerjurkje. De volgende dag staat ze in haar laarsjes met twee jassen aan sneeuw in haar emmertje te scheppen. En sneeuwballen te gooien. Van het zonnige strand naar de sneeuw. Crater Lake is een andere wereld. Net buiten Crater Lake National Park ligt Union Creek. In deze bossen ligt op loopafstand van de parkeerplaatsen onder meer de stroomversnelling Rogue River Gorge en de Natural Bridge. Twee leuke korte en goed toegankelijke wandelingen.

Crater Lake Oregon
Multifunctioneel emmertje
Natural Bridge Oregon
Rogue River Gorge Oregon

Oregon met een kleintje? Prima bestemming!

Spelen in het Drake Park van het gemoedelijke Bend of rondom de majestueuze Mount Hood. Het Waterfront Park in Hood River is zelfs nagenoeg ingericht voor kinderen. Oregon is met haar combinatie van strand, zee, natuur en een leuke stad een perfecte staat om met kinderen rond te reizen.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>