Met zijn witte glitterpak, vette kuif en bakkebaarden bracht hij vele harten op hol. Het is inmiddels al meer dan 40 jaar dat Elvis Presley levenloos op vloer van zijn badkamer in Graceland werd aangetroffen. Dat The King of Rock and Roll nooit vergeten zal worden blijkt wel als ik Mississippi en Tennessee doorkruis.

Elvis, the King

Geboortehuis in Tupelo, Mississippi

Een simpel houten huisje met een schommel op de veranda. Twee kamertjes. Twintig stappen en ik sta weer buiten. Birthplace, het geboortehuis van Elvis in Tupelo. Gelegen aan wat nu de Elvis Presley Drive heet. Naast het huis is een museum annex evenementen center gebouwd. Ook staat hier een kapel en de kerk die hij met zijn familie in zijn jonge jaren bezocht. Tot zijn 13e woonde hij in alle rust in het stadje in Mississippi, waar hij naar verluid inspiratie voor zijn verdere carrière opdeed.

Elvis Birthplace

Elvis Birthplace is een aardig beginpunt in de zoektocht naar de voetsporen van Elvis


Geboortehuis Elvis Presley in Tupelo

Ook voor een gezin van drie personen is het geboortehuis vrij klein


De kerk van Elvis Presley

De kerk waar Elvis in zijn jonge jaren de diensten bijwoonde

Snacken zoals Elvis

Johnnie’s Drive-in is niet beroemd voor de topkwaliteit van zijn burgers. De eenvoudige all American diner was één van de vaste hangplekken van Elvis en zijn maten. Hij had in deze veredelde snackbar zelfs zijn eigen vaste stek. Een bronzen plaquette en een foto van een glimlachende Elvis markeren de plek waar hij zijn hamburgers at. Door de jaren heen is weinig veranderd aan het interieur. Booths van eikenhout die eigenlijk te smal zijn om fatsoenlijk te kunnen zitten. Met mijn knieën zit ik klem tussen de tafel. De geur van gebakken vlees nestelt zich in mijn neus. Honderden foto’s hangen aan de muren. Voor de ervaring is het een leuke plek om even wat te eten. Het ligt op steenworp afstand van Birthplace en dus goed te combineren. Op zondag zijn ze dicht, dan gaan ze naar de kerk.

Johnnie’s Drive-in, een eenvoudige all American diner

Cash is king bij Johnnie’s


de speciale Elvis booth

De vaste stek van Elvis, nu omgedoopt tot de speciale Elvis booth


Snacken zoals Elvis

Op zondag geen burgers

Op naar Memphis

Toen Elvis 13 jaar was verruilde de familie Presley het gemoedelijke Tupelo voor het drukke Memphis. Elvis was gefascineerd door de opbloeiende blues scene, die zich voornamelijk in Beale Street afspeelde. Vandaag de dag is deze straat nog steeds het hart van de stad. Overdag oogt de straat wat gewoontjes. Wat winkels, her en der wat barretjes en restaurants. Na zonsondergang verandert Beale Street van gezicht. De neon verlichting aan de gevels floept aan. Straatartiesten beginnen met optreden. Al snel vult de straat zich met een divers uitgaanspubliek. En schalt de blues door de lucht.

Memphis muziekstad

Memphis profileert zich als een muziekstad


Beale Street overdag

Bij daglicht is Beale Street een vrij normale straat


Beale Street in de avond

Na zonsondergang vult Downtown zich razendsnel


Blueslegende BB King

Blueslegende BB King had Memphis als thuishaven


Downtown Memphis Tennessee

Fel verlichte gevels in Beale Street

Juiste snaar

Presley liep op zijn 18e de studio van Sun Records in Memphis binnen. Hij kocht wat opnametijd om twee plaatjes op te kunnen nemen. Elvis werd opgemerkt door de platenbaas van Sun. In eerste instantie verliep de samenwerking wat stroef en kon Elvis de juiste snaar niet raken. Op een onverwacht moment pikte hij dan toch de perfecte toon op. Via een lokale radiozender kwam de plaat in de lucht en ging het balletje rollen. Uiteindelijk nam Elvis hier een twintigtal platen op. Sun Studio bestaat nog steeds. Aan de gevel hangt een forse gitaar. Veel opnames vinden er niet meer plaats. De dagen worden gevuld met rondleidingen door de oude studio en het museum gedeelte op de eerste etage. Uiterst fanatiek gaat het personeel te werk om de nostalgie van Sun op een fijne manier te etaleren.

Sun Records

Het pand van Sun Records waar Elvis zijn eerste plaat opnam


Café Sun Records

De entree is verbouwd tot een café en wachtruimte voor de rondleiding


Rondleiding Sun Records

De rondleiding door Sun Studio is aardig populair

How it’s made

Een belangrijk onderdeel van het imago van Elvis was zijn gitaar. Alhoewel hij niet als een zeer begenadigd speler bekend stond heeft daarmee toch indruk gemaakt. Zijn Gibson Dove Dove Acoustic, waarmee hij jarenlang heeft opgetreden, verwisselde twee jaar geleden van eigenaar voor een slordige drie ton. Gibson is een bekend merk in de gitaarwereld. Elvis speelde vaak op gitaren van het merk. Dat toevallig een grote vestiging in Memphis heeft. Dagelijks worden in de fabriek, de overbuurman van het Memphis Music Hall of Fame en op steenworp afstand van Beale Street, rondleidingen gegeven. Het hele proces hoe een stuk hout wordt bewerkt tot een prachtig snaarinstrument van duizenden dollars doorloop je in anderhalf uur. Zelf even spelen is er helaas niet bij.

Gibson

In downtown Memphis bevindt zich een grote vestiging van Gibson


Productieproces gitaar Gibson

Iedere stap van het productieproces is zichtbaar in de fabriek


Veel handwerk bij het vervaardigen van een gitaar

Veel handwerk bij het vervaardigen van een gitaar

Bedevaartsoord

Aan de drukke vierbaans Elvis Presley Boulevard ligt Graceland. Daar wat Elvis thuis noemde. Eind zeventiger jaren moet het landgoed een oase zijn geweest. Nu is de villa van ‘The King of Rock and Roll’ het hoogtepunt van het attractiepark Graceland. Tegenover het huis is recent het Elvis Presley’s Memphis Entertainment Complex uit de grond gestampt. Met een theater, winkelcentrum, restaurants en musea. Naast het huis is een uit de kluiten gewassen hotel verrezen. Elvis is big business in Memphis.

Welcome to Graceland

Graceland is behoorlijk groot opgezet

De hele dag rijden busjes af en aan om de driehonderd meter tussen het Entertainment Complex en de mansion te overbruggen. Zelf rondslenteren op het terrein is er niet bij. Vanuit het busje word ik met de massa onder strenge begeleiding rechtstreeks door de voordeur het huis in gemanoeuvreerd. Het interieur lijkt onaangetast. Een woonkamer met een smetteloos wit tapijt, strak witleren banken en een klassiek zwart wit televisietoestel. Een gedekte eetkamertafel en keurig opgemaakte bedden. Interessant zijn de kamers waar Elvis vertoefde om tot rust de komen, zoals de Jungle Room en zijn zwart met geel afgewerkte tv kamer. De bovenste etage, met onder meer de beruchte badkamer en zijn slaapkamer, is verboden terrein. En daarmee verworden tot een mysterie. Afgezien van Priscilla en dochter Lisa Marie betreedt niemand deze etage.

Graceland aan de Elvis Presley Boulevard

De ganse dag rijden busjes af en aan naar de mansion


Graceland, the Mansion

Het fraaie huis waar Elvis met zijn vrouw, kind en ouders woonde


Inrichting Graceland

Aan de inrichting schijnt weinig te zijn veranderd.


Inrichting Graceland

Alsof het diner ieder moment kan worden opgediend


Aapje Graceland

Het aapje is een terugkerend element in de inrichting


Jungle room Graceland

De jungle room met waterval is één van de opvallendste kamers

Via de achterdeur verlaat ik Elvis zijn huis. In zijn achtertuin huppelt een aantal paarden. Naast het huis ligt een bescheiden zwembad. Daartegenover in de Meditation Garden de laatste rustplaats van Elvis, zijn ouders en zijn oma. Sneu genoeg blijkt dat oma Minnie Mae iedereen heeft overleefd alvorens op 89-jarige leeftijd te sterven. Keurig in de rij schuifel ik langs de gedenkstenen. Een enkeling is oprecht ontroerd en pinkt een traantje weg. Daarna is het aansluiten om weer in het busje te worden gepropt voor de oversteek naar de overkant van de straat.

Zwembad van Elvis, Graceland

Weliswaar een klein zwembadje, maar wel met een duikplank


De graven van Elvis en zijn familie

Er wordt gewaakt over de graven van Elvis en zijn familie


Elvis Aaron Presley Graceland

Slechts 42 jaar oud is Elvis geworden


het graf van Elvis

Langzaam schuifelt een eindeloze stoet langs het graf van Elvis

Tientallen auto’s en andere gemotoriseerde speeltjes zijn tentoongesteld. Natuurlijk ook de paarse Cadillac. Evenals de ruime collectie glitterpakken en wanden vol gouden platen. En niet te vergeten de Lisa Marie, het privé vliegtuig van Elvis. Inclusief slaapkamer en badkamer. Graceland heeft het allemaal. Alle denkbare merchandise en prullaria is te koop in de zeven souvenirshops die ik telde. Jaarlijks bezoeken meer dan half miljoen mensen Graceland. Twee jaar geleden werd de 20 miljoenste bezoeker verwelkomt. The King blijkt voor velen nog springlevend te zijn.

Elvis' roze Cadillac

Iconisch is de roze Cadillac.


Wagenpark Elvis

De collectie voertuigen waarover Elvis beschikte is vrij uitgebreid


Typische Elvis pakken

Veel pakken worden tentoongesteld in het museum


Gouden platen van Elvis

De hoeveelheid gouden platen neemt aardig wat in ruimte in beslag


Lisa Marie, vliegtuig van Elvis

De Lisa Marie waarmee Elvis de Verenigde Staten doorkruiste

Met een camper maakte ik op uitnodiging van Travelhome en Tix.nl een rondreis door de zuidelijke staten van de Verenigde Staten

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>