Heel Nederland leerde Oregon in 2017 kennen. De mollenjacht bracht een tot dan toe redelijke onbekende Amerikaanse staat ongekende aandacht in Nederland. De zoekopdrachten naar vliegtickets voor Portland stegen met meer dan 50%. Boekingen namen zienderogen toe. Speciale rondreizen werden georganiseerd. Oregon was hot.

Portland

Niet beïnvloed door de serie stippelde ik een route door Oregon uit. Een combinatie van stad, strand, bergen, bos en rivieren. Maar ook zand en sneeuw, regen en zonneschijn. Dat alles in het westelijke deel van een staat die ongeveer acht keer zo groot is als ons landje. Met het levendige Portland als startpunt van de roadtrip. Een stad die allerminst als een stad aanvoelt en waar je het liefst drie dagen voor uittrekt. Het ontbreken van dominante hoogbouw en de aanwezigheid van het vele groen geven Portland een knus, kleinschalig en haast vriendelijk karakter. De fiets is het geëigende vervoersmiddel in deze fietsvriendelijke stad. Prima routes over fietspaden en fietsstroken verbinden alle delen van de stad die zich graag als een beetje vreemd presenteert. Keep Portland weird. En dat is ook wel een beetje zo.

Cannon Beach

Met de zee aan je zijde rijden we van noord naar zuid. Verreweg de mooiste beleving van de grillige kustlijn. Het is slechts anderhalf uur rijden vanaf Portland naar de Pacific Ocean. Cannon Beach is de eerste stop. Een langgerekt badplaatsje met een typisch Amerikaans tintje. Leuke winkeltjes, restaurants en natuurlijk een eigen brewery. En met een grote puist in de zee. Haystack Rock torent meer dan 70 meter als een kolos boven het water uit. Een echte landmark. En een broedplaats voor het vogelrijk. Vanuit het Surfsand Resort loop je zo het brede zandstrand op. Het noorden van Cannon Beach grenst aan het Ecola State Park. Vanaf het Ecola Viewpoint heb je een prachtig zicht op de woeste branding van Indian Beach.


Oregon roadtrip

Newport

Highway 101 biedt om de haverklap weer een schitterend panoramisch uitzicht. Slingerend langs de kust, dan weer het groene binnenland in en dwars door kleine stadjes. De talrijke oude vuurtorens verspreid langs de kust vormen leuke tussenstops. Na een dikke tweeënhalf uur rijden is Yaquina Head Lighthouse nog een mooie plek om te auto even te parkeren. Newport zie je in de verte al liggen. Evenals duizenden vogels op de rotsen en zonnebadende zeeleeuwen. Via de prachtige Yaquina Bay Bridge rijdt je verder naar het beroemde Oregon Coast Aquarium met haar glazen tunnels die een beeld geven van de onderwater wereld in de Pacific Ocean. Inn at Nye Beach is een mooi verblijf voor de nacht. Een tiental meters boven het strand. In een luie stoel bij een knisperend vuurtje wachten op de zonsondergang die hier vaak een schoonheidsprijs verdient.

roadtrip Oregon

Florence

Hoe divers de kust van Oregon is blijkt wel als je iets ten zuiden van Florence het Honeyman State Park in rijdt. Indrukwekkende zandduinen domineren het landschap en verbergen de oceaan. De huurauto verruil je daar tijdelijk voor een dune buggy. Moeiteloos bedwingt het voertuig de meest steile en hoge zandduinen. Vanaf je balkon in River House Inn kijk je al uit de op de duinen. Florence is een schattig stadje en prima voor een nacht.

roadtrip Oregon

Crater Lake

Tijd om linksaf te slaan. Je neemt afscheid van de kust die je dagenlang heeft geboeid en trekt landinwaarts. Met weer een fascinerende rit. Hertjes kijken bij het Elk Viewing Area nabij Reedsport en picknicken in het knusse Elkton. De omvang van het pak sneeuw bepaalt feitelijk de rest van de route naar Crate Lake National Park. De noordelijke ingang is een groot deel van het jaar afgesloten vanwege sneeuwval. Dan resteert alleen de zuidelijke variant om bij Crater Lake te geraken. Het is een stevige rit van zeker vijf uur. Na een saai stuk over Highway 5 volgt de mooie maar eenzame Tiller Trail Highway. Deze mondt uit de op de drukkere Crater Lake Highway die helemaal naar het meer leidt. De temperatuur daalt, loofbomen maken plaats voor dennenbomen en langs de weg zie je de eerste sneeuw liggen. Crater Lake is één van diepste meren ter wereld en oogt buitenaards. Een schitterende omgeving om te hiken. En met een magische zonsopkomst.

Bend

Via Union Creek met haar watervallen en stroomversnellingen rijdt je in noordelijke richting. Oregon route 138 is een kaarsrechte eindeloze weg. Langzaam ondergaat het landschap een behoorlijke transformatie. Van bosrijk met besneeuwde bergtoppen naar een woestijnlandschap. Het High Desert Museum vlak voor Bend geeft een mooie indruk van de omgeving. Bend is gemoedelijk stadje om even weer op adem te komen. Het Hilton Double Tree hotel is hiervoor een prima accommodatie vlakbij bij Downtown. Langs de rivier Deschutes bevinden zich mooie parken en leuke trails.

roadtrip Oregon

Mount Hood

Met bijna 3.500 meter is Mount Hood de hoogte piek van Oregon. Na het verlaten van Bend is hij als onderdeel van het Cascade gebergte al gauw zichtbaar. Aan de voet van de berg ligt Government Camp. Een klein plaatsje met de nodige accommodaties. In de winter en lente een wintersportdorp. Dan ligt hier een serieuze pak sneeuw. En in de zomer worden de skies verruild voor tweewielers en is het onder meer een prachtig mountainbike gebied.

Hood River

De Columbia River vormt de staatsgrens tussen Oregon en Washington. Vanwege de sterke wind is de rivier ontzettend populair onder watersporters. Waterfront Park is een mooie groene strook langs de rivier met een strandje. Het Best Western hotel biedt een fraai uitzicht op de rivier. Hood River is met name een handige uitvalsbasis voor de omgeving. Het laatste traject naar Portland om het rondje Oregon te complementeren is indrukkend. De Columbia River Gorge is bezaaid met bijzondere watervallen en uitdagende trails. En daarmee een mooie afsluiter van de ultieme roadtrip Oregon.

Columbia River

De Columbia River Gorge is bezaaid met bijzondere watervallen en uitdagende trails

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>