Olympic National Park: een ongelooflijk divers park

Olympic National Park, een krappe drie uur rijden van Seattle in de staat Washington, heeft het allemaal: een schitterende bergpartij, ruige stranden, een adembenemend meer, prachtige watervallen en als klap op de vuurpijl: een heus regenwoud! Ook al is het minder bekend dan bijvoorbeeld Yellowstone of Yosemite, het doet er zeker niet voor onder.

Eigenlijk had ik niet zo’n zin in om dit park te bezoeken. We hadden op een eerdere reis Vancouver Island bezocht, dat er net boven in Canada ligt, slechts gescheiden door de Juan de Fuca Strait. Vancouver Island vond ik niet zo indrukwekkend en eerlijk gezegd een tikkeltje saai. Maar we hadden nog wat dagen over en wilden in de buurt van Seattle blijven waar we uiteindelijk het vliegtuig terug naar Nederland zouden nemen. Vanaf het Olympic Peninsula zit je zo op de luchthaven, zonder een ferry te hoeven nemen, wat natuurlijk heel handig is voor roadtrippers. Wat een geluk dat we dit park wel bezocht hebben: het bleek het hoogtepunt van onze reis door de Verenigde Staten!

Verblijven in Olympic National Park

Als je, net als wij, laat boekt, heb je de meeste kans om onderdak te vinden in de dorpen net buiten het park: Port Angeles aan de oostzijde of Forks aan de westzijde. Wij verbleven drie nachten in een motel in Port Angeles en eigenlijk is dat niet handig. De afstanden zijn zo groot dat je van Port Angeles naar het Hoh Rain Forest minimaal twee uur met de auto (enkele reis) onderweg bent. Dat is de 1e tip: boek minimaal drie nachten om het park te zien en boek die niet op dezelfde locatie. We spraken mensen die een hele week in Olympic National Park verbleven en via airbnb telkens verschillende locaties in het park geboekt hadden. Ook zijn er best wat vissershotels, maar die kun je vaak alleen maar telefonisch boeken. Dus is tip 2: boek op tijd! Als je net als wij te laat bent om de pareltjes te boeken, boek dan -tip 3- onderdak in Port Angeles (bv twee nachten) en in Forks (bv één nacht). En fans van de populaire fantasiefilms the Twilight Saga boeken uiteraard langer in Forks, waar de films zich afspelen en de Twilight gekte nog steeds zicht- en voelbaar is.

Vampieren wonen in Forks!

Vampieren wonen in Forks!

Hurricane Ridge

Het voordeel van een verblijf in Port Angeles is dat je in een paar minuten bij het Olympic National Park visitor centre bent. Ik vind het altijd fijn om eerst een visitor centre te bezoeken en te vragen wat de mooiste wandelroutes zijn en wat ze aanraden voor -in dit geval- twee dagen. In twee dagen kun je net de highlights zien: Hurricane Ridge, Lake Crescent, Marymere Falls, Sol Duc waterval en het Hoh Rain Forest. Het Hurricane Ridge Visitor Centre is in mei afgebrand. Hierdoor mochten er, in september, slechts 430 auto’s per dag naar boven. Wij zorgden daarom dat we vroeg op de parkeerplaats van Hurricane Ridge waren, waar ze die dag voor het eerst met herstelwerkzaamheden aan de slag gingen.

Olympic National Park Hurricane Ridge

Uitzicht vanaf Hurricane Ridge parkeerplaats

Rook vanaf Hurricane Ridge

Rook te zien vanaf Hurricane Ridge

Je kunt vanaf Hurricane Ridge ontzettend mooie wandelingen maken. Helaas hadden wij de tijd niet om een forse hike te doen, dus wij wandelden eerst naar de overlook (waar het uitzicht tegenvalt). Toen liepen we de korte wandeling High Ridge die je naar het adembenemende Sunrise Point leidt. Vandaar heb je pas echt een uitzicht op de tegenoverliggende gletsjers! En bordjes waarschuwen dat je op moet letten voor cougars. Dat deden we, maar we hebben er geen gezien. Daarna wandelden we nog een paar kilometer over Klahhane Ridge. Elk uitzicht daar is de moeite waard. De vele mannetjes en vrouwtjes herten die we zagen maakten de wandeling extra bijzonder. Ook zagen we een enkele fazant. Zou dit de famous grouse zijn?

Sunrise Point op Klahhane Ridge

Sunrise Point op High Ridge en Klahhane Ridge

Olympic National Park Klahhane Ridge

Uitzicht vanaf Klahhane Ridge

Lake Crescent, Marymere en Sol Duc watervallen

In een dag kun je Hurricane Ridge, Lake Crescent, Marymere Falls en Sol Duc combineren. Met een beetje zoeken reden we op de terugweg van Hurricane Ridge, vlakbij de camping Heart O’ the Hill, het zandweggetje Lake Dawn Road en Little River Road op. Dit zandweggetje is prima te doen en scheelt je veel reistijd, maar let op herten! Er sprong er bijna één voor onze auto. Bij Lake Crescent parkeerden we de auto bij het Storm King Ranger Station. Ondanks dat het naseizoen was, stond de parkeerplaats vol. Na een extra rondje rijden, vonden we een plekje. Van de parkeerplaats langs de Olympic Highway (Hwy 101) liepen we (heen en terug) 3,3 km naar Marymere Falls. De watervallen zijn niet heel bijzonder, maar de wandeltocht -Marymere Falls Trail- langs het meer naar de watervallen is zeker de moeite waard. Daarna volgde een schitterende autorit langs Lake Crescent. In september is het naseizoen, dus hou er rekening mee dat niet alles open is (zoals bv de Fairholme Store). Op weg naar Sol Duc, hadden we helaas geen geluk bij Salmon Cascades. In september en oktober kun je de Coho zalm tegen de stroom in zien springen. Vergeet hier dus niet te stoppen en goed te kijken. Wij konden er geen ontdekken. We reden door richting de waterval. Bij Sol Duc is het heel belangrijk dat je de eerste parkeerterreinen “rechts” laat liggen en helemaal tot het eind doorrijdt naar de Sol Duc Trailhead. Het is anders te ver om in korte tijd naar de waterval te lopen. Van de (wederom drukke) parkeerplaats loop je in 2,5 km (heen en terug) naar de Sol Duc waterval. Een druk wandelpad, maar de Sol Duc waterval is mooier dan Marymere Falls.

Lake Crescent Olympic National Park

Lake Crescent

Marymere Falls en Sol Duc waterval Olympic National Park

Marymere Falls en Sol Duc waterval

Hoh Rain Forest

Als je twee dagen in het park hebt, kun je op de tweede dag het Hoh-regenwoud en eventueel een strand, bijvoorbeeld Rialto Beach, bezoeken. Vanuit Forks ben je er zo, maar vanuit Port Angeles is de autorit twee uur enkele reis. Echter: het regenwoud doet je de lange rit direct vergeten. Hoh Rain Forest bleek veel mooier en groter dan het regenwoud dat we eerder bezochten op Vancouver Island. We waren zo onder de indruk dat we direct beide rondwandelingen deden: eerst de Spruce Nature Trail en daarna Hall of Mosses. Bij elkaar is het 4,25 km wat ik zeer aan zou raden. Nooit was het saai en we keken onze ogen uit. De immens groene bomen maken dat je je klein voelt. De douglas sparren kunnen wel 90 m hoog worden! Wij werden ook nog eens verrast door herten en een overijverige eekhoorn die telkens hetzelfde parcours aflegde over de rivier: nootje halen in de boom; rechts over een boomstam de rivier over; het nootje in zijn nest leggen en links over een andere boomstam terug.

Hoh Rain Forest - wat een reuzen!

Wat een reuzen!

Hert in Hoh Rainforest

Hert in Hoh Rainforest

Olympic National Park

Hall of Mosses Trail, wat een mystieke uitstraling!

Een andere kant van het regenwoud

Een andere kant van het regenwoud

Voor het strandgevoel bezochten we daarna nog Rialto Beach. Je moet je hier geen Nederlands strand bij voorstellen, maar een ruig strand waar je eventueel een strandwandeling kunt maken. Toen wij er waren, waaide je echter weg. Het bleef dus bij een fotootje maken, en terug de auto in om de twee uur durende terugweg naar Port Angeles te aanvaarden.

Rialto Beach

Het ruige Rialto Beach

Praktische tips voor Olympic National Park

  • Als je vaker in nationale parken in de Verenigde Staten geweest bent, komt dit als geen verrassing: koop in het eerste nationale park dat je bezoekt, de America the Beautiful Pass. Voor $80 heb je toegang tot vrijwel alle nationale parken in heel de VS. Koop deze niet tweedehands via internet, want bij aankoop moet je direct je handtekening op de kaart zetten en bij iedere ingang wordt de handtekening met die in je paspoort vergeleken. Je hoeft de kaart ook echt niet van tevoren online te kopen. Bij iedere ingang van een nationaal park, kun je hem gemakkelijk kopen. Dit scheelt je gedoe en verzendkosten.
  • Neem de tijd om een visitor centre in de nationale parken te bezoeken als je van wandelen houdt. Binnen of buiten, in een soort folderstandaard, kun je wandelkaarten pakken. Je wordt gevraagd de kaarten óf terug te zetten óf $1 te betalen. Vaak is dit nog steeds goedkoper dan bv voor een wandelapp te betalen. Wij hebben standaard Strava en Komoot op onze mobiele telefoon maar daar kwamen we in de parken niet ver mee en vaak heb je ook geen mobiel internet.
  • Neem voldoende eten en drinken mee als je de nationale parken bezoekt. In Olympic National Park zijn er geen tot zeer weinig plekken waar je -in ieder geval in september- eten en drinken kunt kopen. In de steden buiten het park heb je wel voldoende mogelijkheden.
Cindy

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>