Strand, zee en surf in Thy National park

Eindeloze duinlandschappen met duinkliffen tot op het strand. Stranden breed en wijds. Bossen in het achterland. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Thy National Park is voor mij dan ook één van de plekken in Denemarken waar ik heel graag verblijf. Naast gewoon genieten van de prachtige natuur kun je er wandelen, mountainbiken, vissersdorpjes bezoeken, surfen, chillen op het strand of één van de kliffen in de omgeving bezoeken.

Thy National park is het oudste nationale park van Denemarken. Het ligt in het noordwesten van Jutland aan de kust tussen Hanstholm en Agger. Van noord naar zuid is het gebied zo’n 55 km lang en het beslaat 244 vierkante kilometer.

Thy is een landschap van duinen, strand en bos. Een wildernis ontstaan door de krachten van zand, zout en water. Het leent zich perfect voor avonturiers, rustzoekers en natuurliefhebbers. Ook surfers kunnen hun hart ophalen in Thy, door de hoge golven bij Cold Hawaii in het noorden van het park. Wij brachten vier dagen door in het park, maar hadden met gemak veel langer kunnen blijven.

Thy national park

Eindeloze strandwandelingen in Thy

Vlakbij onze camping ligt de strandopgang Bøgsted Rende. We klauteren de grote duin op, waarachter het strand en de zee liggen. Boven op het duin sta ik stil en kijk rond. Zowel links als rechts kijk ik uit over een schitterend duinlandschap. Als kliffen komen de duinen uit op het strand. De kinderen ervaren het als een waar klimparadijs. Ze klauteren de duinen op en glijden vervolgens naar beneden. Wanneer de eerste energie eruit is dalen we af naar het strand en wandelen zuidwaarts. De natuur is hier ongerept. Ik zie strand, zee en duinen en we zijn vrijwel de enigen op het strand. We wandelen langs de branding en zoeken naar mooie steentjes en schelpjes. Altijd een fijn tijdverdrijf. Na een aantal kilometer is het tijd voor een picknick. We strijken neer en genieten van het strandleven. De beachball rackets komen uit de tas en we slaan wat goede ballen voordat we terugwandelen.

In de avond besluit ik de plek weer te bezoeken. Wederom beklim het duin en kijk uit over de zee en de wildernis van het duinlandschap. Ditmaal gehuld in de goudgele kleuren van de zonsondergang. Het is prachtig.

thy duinen

thy np zeester

bogsted rende denemarken

thy strand beachball

thy strandwandeling

De duinen door op de mountainbike

Duinlandschap leent zich perfect voor een tocht op de mountainbike. In Thy National Park zijn meerdere routes van verschillende niveaus aangelegd in de bosrijke stukken van het park. Wij staan klaar met onze mountainbikes bij de route van Tvorup. Deze route heeft een blauwe kleurmarkering en is 10 kilometer lang. De route blijkt pittiger dan gedacht. Het paadje is smal en de bochten scherp. We klimmen en dalen en genieten van de uitdaging. Doordat we nu in het bos zijn beleven we het park op een totaal andere manier. Helaas blijkt er een probleem met het schakelsysteem van de mountainbike van één van mijn zoons. We breken de route voortijdig af, maar zijn blij dat we de bosrijke kant van Thy beleefd hebben.

thy mtb route tvorup

MTB route Tvorup

Fur eiland

Niet ver buiten Thy National Park is een aantal indrukwekkende kliffen te bezoeken. Hanklit en Skærbæk Klint liggen op zo’n veertig minuten rijden vanaf Thy. Wij rijden iets verder en maken vanuit Klitmoller een dagtripje naar het eilandje Fur. Na een uur rijden komen we aan bij de veerpont in Branden. De boot brengt ons in vijf minuten naar de overkant. Het grappige vind ik dat wanneer je op een eiland bent, je dat ook direct op een bepaalde manier voelt. Wij rijden over het lieflijke eilandje naar de kust. Wanneer we de auto parkeren staan we vrijwel direct aan het strandje en zien al een deel van de kliffen waar we voor gekomen zijn. Fur staat namelijk bekend om de indrukwekkende kliffen en om de fossielen die daar te vinden zijn.

De kinderen rennen gelijk het strand op om te speuren naar de resten uit het verleden. We wandelen al zoekend over het strand. De kliffen worden steeds hoger en mooier. Na een wandeling van twee kilometer en aantal leuke vondsten klimmen we langs een klif weer omhoog. Bovenlangs lopen we terug naar de auto. Het landschap is hier heuvelachtig en vol kleurrijke bloemen en planten. We rijden terug richting de veerboot, maar voor we aan boord gaan bezoeken we nog een aantal kleine winkeltjes en eten een ijsje in de haven. Dit eilandje voelt heerlijk aan. Voor wie ook van het eilandgevoel houdt is Fur een aanrader.

fur kliffen

fur island

fur denemarken

Bodyboarden bij Cold Hawaii

Vandaag gaat het gebeuren. We gaan spelen met de golven bij Cold Hawaii. Vanaf de camping waar we verblijven wandelen we naar het dorpje Klitmöller. Het surfstrand aan het dorp heet Cold Hawaii. Deze naam zegt denk ik wel genoeg. Gelukkig is niet koud als wij er zijn en de golven zijn rustig. Bij een surfclub huren we onze wetsuits en bodyboards. De kinderen hebben nog niet eerder een wetsuit aangehad. Met moeite hijsen we hen erin. Eenmaal in de pakken lopen we als echte surfers met ons bodyboard onder de arm naar zee. In theorie weten we wat we nu moeten doen.

We staan in zee, kijken wanneer er een goede golf aankomt en beginnen dan al liggende op ons board te peddelen. Een van mijn zoons surft direct op de eerste golf mee. Wat een plezier! Ook mijn andere twee kinderen hebben het snel door. Niet iedere golf is succesvol, maar met regelmaat halen de kinderen, al glijden op de golf, het strand. Ik vind het een stuk lastiger. Het juiste moment vinden lijkt makkelijker dan het is. Maar het plezier is even groot en ook ik pak gelukkig een paar goede golven mee. Na een aantal uur vermaak wurmen we ons moe maar voldaan uit de wetsuits. ’s Avonds sluiten we op de camping aan bij een “after surf”. Hier is live gitaarmuziek, eten van de barbecue en kampvuur. Het leven is goed aan de kust.

thy bodyboarden

bodyboarden denemarken

cold hawaii thy

aftersurf bbq denemarken

Sandra

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>