Is Tayrona National Park met zijn 50.000 COP entree wel het hoogtepunt van de Caribische kust? Kiezen wij als toerist niet massaal het verkeerde deel van het park om te bezoeken? Is Costaño niet stiekem de parel om te relaxen, zonder entree en eerst twee uur te moeten wandelen? Ben ik kritisch, heb ik verkeerde verwachtingen of heb ik juist een realistische kijk?

Ik ga niet graag met de stroom mee, omdat dat te gemakkelijk is en het je niet op de mooiste plekken brengt. Ik maak graag mijn eigen keuzes en sta open voor verrassingen, maar toch heb ik mij onvoldoende ingelezen. Mijn tip aan de lezers van dit artikel is daarom: plan niet alles van tevoren, maak gebruik van de tips van reizigers die je tegenkomt en laat hen je inspireren. Hier is wat inspiratie vanuit mij die je hopelijk meeneemt. Laat Colombia je inspireren en geniet van de mooie Caribische kust.

Santa Marta

Sierra Nevada de Santa Marta: aan de voet van dit hoogste kustgebergte van Colombia ligt de stad Santa Marta. Vanaf Santa Marta heb je het tropisch groen van Minca binnen handbereik, maar ook de stranden van bijvoorbeeld het Tayrona National Park, Costeño Beach en wat verderop Palomino. Santa Marta kan ook de uitvalbasis zijn voor de La Ciudad Perdida (Lost City Track), maar let op: dit is geen must. Zelf heb ik Santa Marta vermeden, omdat er mooiere plekken zijn om te verblijven.

Tips

Bij veel hotels en hostels (zelfs in de bergen van Minca) komt de touroperator van de Lost City Track je daar ophalen. Zoek contact met je accommodatie of de touroperator om te achterhalen of dat het geval is bij jouw accommodatie naar keuze. Dan kun je verblijven waar jij wil en je grote backpack daar achterlaten tijdens je tocht naar de Verloren Stad.

Neem de bus naar Tayrona vanaf Mercado Público in Santa Marta. Je kunt ook vanaf een grote rotonde, maar mij is aangeraden om vanaf Mercado Público te reizen. Mercado Público ligt tussen Calle 11 en Calle 12. Via maps.me vind je in Santa Marta gemakkelijk de weg naar de opstapplaats Mercado Público. Je kunt zelfs ‘Bus to Tayrona/Palomino’ intypen en je ziet waar je moet zijn. Je stapt in en de assistent van de chauffeur komt na een tijd het ticket met je afrekenen. Het is maar 35 kilometer naar Tayrona.

Waar te verblijven?

Ik boekte mijn verblijf vooraf en heb gelet of het verblijf vlakbij de ingang van Tayrona National Park lag, of dat er een shuttlebus ging van de accommodatie naar het Tayrona National Park. De meest bekende ingang ligt aan het oosten van het park en heet El Zaíno. Boek een hostel vlakbij de entree, er zijn er genoeg online te vinden. Ga na het inchecken pas de volgende dag naar Tayrona NP, je kunt namelijk het beste om 08:00 uur vertrekken. Vaak is er een gratis shuttle van het hotel/hostel naar de entree en terug pak je de moto-taxi. Je kunt ook op andere plekken slapen.

Palomino: het is een uur met de bus, dus het overwegen waard als je liever langer op een plek verblijft in plaats van vlakbij Tayrona.
Castaño: vanaf hier is het 30 minuten reizen met de bus.

Tayrona National Park

Het strand van Caribisch Colombia

Je mag hier niet zwemmen, maar wel aan het strand zitten: doen!

Een hype of een echte parel?

Een schuldgevoel bekruipt mij bijna wanneer ik merk dat Tayrona National Park niet dat exclusieve gevoel oproept dat ik vooraf in de reisgidsen en blogs lees. Maar dan herinner ik mij dat ik een eerlijke schrijver ben voor Reishonger en daarom ook eerlijk beschrijf dat de wandeling naar het strand mooi was, maar geen must-see voor mij.
Verkeerde verwachtingen hebben dit veroorzaakt. Avontuurlijk had ik het ingeschat, meer dat Robinson gevoel: ik ga struinen en zweten door de tropische beplanting, af en toe rust ik op het iets wat afgelegen strand en zo af en toe kom ik andere reizigers tegen. Ben ik verwend? Is het de bewolking? Of is het de rij bij de entree dat een “ik sta in de rij bij een pretpark” gevoel oproept? Is het de massa aan mensen die de eerste mooie stranden voorbij lopen, omdat het pad daar niet naartoe leidt?

Ik had vooraf het idee dat je zelf over de stranden kon slenteren richting de bekende stranden als eindpunt. Maar wat ik tegenkwam was een pad dat iedereen volgt. Dit maakt het minder exclusief en avontuurlijk en het voelt voor mij als massatoerisme. Minder exclusief en minder avontuurlijk maakt het niet minder mooi, want van de omgeving heb ik zeker genoten. Samen met een gezellige reisbuddy die ik heb leren kennen in mijn hostel was ik op pad in dit park en het was een geslaagde dag. Maar ga een beetje van de gebaande paden af, laat je wat meer verrassen. En misschien is Tayrona daar niet de aangewezen plek voor.

Vier overwegingen

(1)
Tayrona is mooi vanwege de vergezichten, de grote keien en het tropische groen. Je loopt jammer genoeg niet vaak op paden met uitzicht over de stranden, dit kom je maar af en toe tegen. De plek die je hierboven op de foto ziet, daar loopt iedereen aan voorbij. Je zult het misschien niet geloven, maar toch is het waar. Mijn advies aan jou luidt: doe dit niet, maar sla af bij het zien van deze spot. Ga juist hier liggen in plaats van meteen naar de plek Cabo San Juan del Guía waar iedereen gefocust op lijkt te zijn. Laat ze maar lopen en geniet van je moment van privacy. Het is zonde om stranden als deze voorbij te lopen, ook al mag je er niet zwemmen vanwege de rode vlag. Doe dit ook echt niet, helaas verdrinken er nog jaarlijks mensen die zich niet aan de regels en adviezen houden! Besef je goed: eenmaal bij Cabo San Juan del Guía heb je alsnog maar een klein deel (het oosten) van dit park gezien.

(2)
Is aan het strand liggen niks voor jou? Dan kun je vanaf Cabo San Juan del Guía landinwaarts wandelen naar Pueblito, dit duurt een uur of drie en is een pittige hike vanwege het vele klimmen over rotsen. Vrienden van mij hebben deze route gekozen. Vraag het personeel van de camping of het restaurant bij San Juan del Guía waar het pad begint. Ben je dit van plan, dan is een overnachting in Tayrona een overweging, zodat je uitgerust aan deze wandeling begint. Pueblito is namelijk nog niet de uitgang. De weg langs Pueblito brengt je naar een andere uitgang van Tayrona National Park: Calabazo. Tenzij je besluit rechts te gaan, richting Playa Brava. Ik ben er zelf niet geweest, maar via bookingssites zie ik mooie plaatjes voorbij komen. In totaal, van San Juan del Guía naar Calabazo, moet je rekenen op vijf uur met rust. Als ik mij beter had ingelezen, dan had ik een andere ingang gekozen en zelfs San Juan del Guía achterwege gelaten. De route via Calabazo, langs Pueblito met als einddoel Playa Brava klinkt goed en past beter bij mij, namelijk: wat meer weg van het massatoerisme!

Tropisch Tayrona in Caribisch Colombia

Tropisch Tayrona

Cabo San Juan in Caribisch Colombia

Cabo San Juan

(3)
Dagtrip of overnachten in Tayrona? Om 08:00 uur gaat het park open. Vanaf de entree kun je een shuttlebus pakken naar het startpunt van de wandeling voor 3.000 COP. Vanaf hier wandel je met pauzes en eventueel fotograferen in 2,5 uur naar het strand Cabo San Juan waar je ook kunt lunchen. Inclusief het wachten en de rit met deze shuttlebus ben je er ongeveer om 11:00 uur. Rond 17:00 uur zet de avond in en een uur later is het bijna donker. Houd er rekening mee dat je uiterlijk 15.30 uur richting de uitgang wandelt. Dan heb je ruim vier uur om het park te bekijken, te liggen aan de verschillende stranden en om wat te eten.

Een andere optie is overnachten in het national park, maar die optie raad ik je niet aan wanneer Cabo San Juan je eindpunt is. De meningen verschillen hierover.  Een wat zwaardere kleine rugzak voor de nacht lijkt mij ook niet fijn met de hitte. Daarnaast hoor ik verhalen dat de tenten niet heel fris zijn en de hangmatten niet lekker slapen. Je komt gedurende jouw trip veel reizigers tegen en vraag naar hun mening en hun advies, dan kun je zelf een keuze maken die bij jou past. Ga je met El Zaíno als startpunt door richting Pueblito of Playa Brava, dan raad ik het je wel aan.

(4)
De keerzijde: van andere reizigers hoor ik hun verbazing over het zwerfafval rond de stranden van Tayrona en plastic dat in de zee verdwijnt, een oorzaak van het vele toerisme.
Op de dag dat ik er was zag het er opgeruimd uit en heb ik gelukkig amper afval gezien. Laten we met ons allen zorg dragen voor de natuur en ons afval weggooien daar waar het hoort. Ik lees dat er jaarlijks honderden kilo’s aan zwerfafval verwijderd moet worden.

Er worden ritjes te paard aangeboden. Het klinkt wellicht leuk, maar al snel zul je zien dat de paden vol rotsen niet geschikt zijn voor paardenvoeten. Helaas hebben wij paarden uit zien glijden en paarden gezien die grote moeite hadden de rotsen te beklimmen zonder toerist op hun rug. Laat staan met toerist. Niet elke bron van inkomsten is het stimuleren waard.

Het bezoek van alle toeristen en locals verjaagt de oorspronkelijke bewoners: de dieren van Tayrona National Park. Gelukkig sluit het park een maand per jaar, zodat het ecosysteem zich kan herstellen. Ook worden de locals die wonen in dit park deze maand niet gestoord door toeristen. Laat je informeren door de locals die je meer kunnen vertellen over Tayrona, waar we heel zuinig op moeten zijn.

En vergeet deze informatie niet:

De entree is 50.000 COP. Je kunt pinnen bij de entree, maar niet in het park. Neem dus voldoende cash mee.

Bij de entree moet je je paspoort tonen, anders kom je er niet in.

Vermijd het weekend en Colombiaanse feestdagen, want dan gaan ook veel Colombianen graag naar dit strand, waardoor je in een rij loopt richting het strand. En een Tayrona waar je moet zoeken naar een plek op het strand voelt minder idyllisch.

Neem na het kopen van je entreebewijs de shuttlebus naar het begin van de wandeling, dit scheelt je een heel stuk lopen. Vanaf daar is het namelijk twee uur wandelen naar bijvoorbeeld het strand Cabo San Juan. Het park opent om 08:00 uur, zorg dat je er vroeg bent zodat je niet op het heetst van de dag hoeft te wandelen.

Een rode vlag betekent niet zwemmen, niet doen dus! De stroming is sterk, dus het is heel gevaarlijk om wel te zwemmen. Het is er tevens afgelegen en er lopen op deze stranden geen strandwachten. Wees niet eigenwijs, maar volg het advies op.

Kijk goed om je heen en spot de vlinders, de grote rode mieren en apen. De apen zagen wij aan het einde van de dag, richting de uitgang. Een toffe afsluiter.

Rode mieren in het Tayrona National Park Apen in het Tayrona National Park, Santa Marta, Minca, Costeño Beach en Palomin

Wil jij ook op reis naar Colombia?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Colombia in de reisshop.

Geerke
Laatste berichten van Geerke (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>