De hoogtepunten van Yosemite: de Mist Trail

Yosemite National Park is wat mij betreft één van de mooiste parken van Zuidwest-Amerika. Het heeft een prachtig groen landschap met hoge bergen, verschillende watervallen en indrukwekkende bezienswaardigheden als de Mist Trail, Mirror Lake, Yosemite Falls en het uitzicht bij Tunnel View. Wandelliefhebbers kunnen hier zeker hun hart ophalen. Het park ligt op 3 tot 4 uur rijafstand van San Francisco, waardoor het goed te bezoeken is tijdens een roadtrip door Californië.

Yosemite National Park is vooral bekend om zijn watervallen, maar in het park, ongeveer zo groot als de Nederlandse provincie Zuid-Holland, vind je diepe valleien, grote weiden en bossen, gigantische sequoia’s en een uitgestrekte wildernis. Met je eigen auto of met de gratis shuttlebus rijd je van het ene naar het andere uitzichtpunt, zoals in de centraal gelegen Yosemite Valley. Toch beleef je al wandelend de wildernis van dit gebied pas écht. Mijn aanrader: hike de indrukwekkende Mist Trail om Yosemite in zijn volle glorie te zien.

Beste reistijd

Yosemite is in het voorseizoen op zijn mooist (mei – juni) vanwege de smeltende sneeuw die zorgt voor een enorme hoeveelheid water dat naar beneden klettert. Ook in de zomermaanden is Yosemite goed te bereizen, maar dan kan het erg druk zijn. In de wintermaanden zijn veel wandelroutes gesloten vanwege de sneeuw. Een bezoek aan Yosemite kost $35 per auto. Als je meerdere parken in Amerika wil bezoeken, is het voordeliger om een jaarpas ($80) aan te schaffen (prijzen 2023).

Yosemite NP ingang

Yosemite NP ingang

Mist Trail naar Vernal Fall

Ik heb in Yosemite NP de Mist Trail gelopen, die te boek staat als één van de meest bijzondere wandelingen in dit park. De naam zegt het eigenlijk al: “mist”, je loopt langs diverse watervallen die voor mist zorgen. Neem dus een vestje of regenkleding mee, want je zult nat gespetterd worden. Het is een route vol natuurschoon; een van de mooiste wandelingen die ik maakte.

De Mist Trail start bij de Happy Isles Bridge. Je wandelt eerst naar de Vernal Fall Footbridge onderaan de waterval, dan naar de top van Vernal Fall en je kunt vervolgens de Nevada Fall meepakken in je wandeling. De laatste klim naar de Nevada Fall kan best pittig zijn, maar je wordt rijkelijk beloond met een geweldig uitzicht op de hoge waterval en de vallei van Yosemite. Houd er rekening mee dat je zeker wel 6 tot 8 uur onderweg bent als je de 11 km route loopt, afhankelijk van je stops tussendoor om even te relaxen en te eten.

Wanneer je alleen het eerste deel van de route wandelt, tot onder aan de Vernal Fall Footbridge, ben je zo’n anderhalf uur bezig (circa 3 km). Voorbij deze brug splits het wandelpad: de Mist Trail volgt de rivier en de John Muir Trail loopt via Clark Point. Beide paden komen weer bij elkaar bij de Nevada Fall, zodat je ze fijn kunt combineren tot een lus.

Om rechtstreeks naar de top van Vernal Fall te gaan, klim je via de Mist Trail vanaf de voet van de waterval omhoog. Dit is een deel van de route waar je je regenjas of poncho weer aan moet trekken door de enorme hoeveelheid mistdruppels. Wandel je bij de top van Vernal Fall weer terug, dan duurt je totale route zo’n drie uur (7 km heen en terug). Maar wil je nog meer genieten van mooie uitzichten? Kies er dan voor om ook de laatste pittige klim te maken!

Mist Trail, boven de Vernal Fall is vaak een regenboog te zien

Door de nevel is boven de Vernal Fall vaak een regenboog te zien

mist trail yosemite hike

Om naar de top te komen beklim je de vele granieten traptreden

mist trail yosemite vernall falls

Deze mist verklaart waar de naam Mist Trail vandaan komt

Nevada Fall

De weg naar de top van Nevada Fall is soms steil en pittig, maar het is het dubbel en dwars waard. Het uitzicht is magnifiek. Zorg dat je wat te eten en drinken overhoudt, want de open rotsvlakte boven aan Nevada Fall is een uniek lunchplekje!

Om terug te lopen naar het startpunt kun je oftewel via dezelfde weg terug omlaag. Of je loopt door en komt vanzelf op de John Muir Trail die ook terug naar Yosemite Valley leidt. Kies je voor deze laatste optie, dan word je beloond met opnieuw fantastische vergezichten. Uitzicht op de naastliggende rots Liberty Cap en op de achterkant van de bekende rots Half Dome.

Indrukwekkende uitzichten bij de top van Nevada Fall

Indrukwekkende uitzichten bij de top van Nevada Fall

Mist Trail Yosemite top Nevada Falls

Mirror Lake Meadow Trail

Ook bezochten we Mirror Lake. Een absoluut plaatje en makkelijke wandelroute. Het is een korte wandeling die je naar plekken brengt waar de rosten perfect weerspiegelen in het meer. Het is een eenvoudige route die je makkelijk kunt meepakken tijdens je bezoek aan Yosemite. Ook hier geldt, in de zomermaanden staat deze vaak droog.

Mirror Lake Yosemite

Mirror Lake, waar de rotsen perfect weerspiegelen in het meer

Mirror Lake Meadow Trail

Yosemite Falls Trail

Yosemite Falls is de grootste waterval van Amerika en 739 meter hoog. De waterval bestaat uit de Lower en Upper Yosemite Fall. Als je deze waterval in de lente bezoekt, is deze op zijn mooist, hij is dan nog niet opgedroogd. Verschillende wandelroutes van afwijkende niveaus leiden naar deze waterval.

Yosemite Falls Trail

Yosemite Falls, de grootste waterval van Amerika

Tunnel View

Een bekend uitzichtpunt van Yosemite is Tunnel View, bij de Wawona Tunnel langs State Route 41. Vanaf deze plek kun je de Bridalveil Fall, de Half Dome en El Capitan zien liggen. Dit moet spectaculair zijn bij zonsopkomst of zonsondergang!

Uitzichtpunt Tunnel view

Uitzichtpunt Tunnel view

Uitzichtpunt Tunnel Yosemite

Beren in Yosemite NP

In Yosemite NP leven wilde dieren, zoals beren. De kans dat je ze ziet is niet heel groot (wij hebben er overigens wel eentje gespot op zo’n 30 meter afstand). Bij het Visitor Center wordt uitgelegd wat je moet doen als je er een tegenkomt. Over het algemeen zijn zij banger voor jou dan andersom, maar wees je ervan bewust dat ze kunnen aanvallen wanneer ze zich bedreigd voelen. Volg dan ook de regels op die je bij het Visitor Center krijgt. Eten moet sowieso altijd opgeborgen worden. Beren ruiken dit van heel ver. Bij de kampeerplekken staan overal metalen boxen waar eten, douchegel en alles wat een geur heeft opgeborgen moet worden, om beren weg te houden uit het kamp.

Beer in Yosemite NP

Handige tips voor wandelen in Yosemite NP

 • Bij de ingang van Yosemite NP krijg je een folder waarin de meeste hikes beschreven staan. De wandelpaden zijn duidelijk aangegeven.
 • Het park heeft een gratis shuttlebussysteem. De bus, die van 7 uur ‘s ochtends tot 10 uur ‘s avonds rijdt, stopt op diverse plaatsen in het park, van waaruit je je wandeling kunt starten.
 • De Mist Trail start bij de Happy Isles Bridge. Dat is halte #16 van de gratis shuttlebus.
 • De Mirror Lake Meadow Trail start vlakbij de Mist Trail, aan de overkant van de rivier de Merced. Dit is halte #17 van de gratis shuttlebus.
 • De Yosemite Falls Trail start niet ver van Yosemite Village. Dit is halte #7 van de Valleywide Shuttle.
 • Kom je met auto of camper? De beste benaderbare parkeerplaats voor de Mist Trail of Mirror Lake is Curry Village. Vanaf hier kun je de gratis shuttlebus nemen. De parkeerplaatsen kortbij de startpunten van de wandelroutes zijn vaak heel snel vol.
 • Plan minimaal twee volle dagen in Yosemite National Park. Maar als je langer de tijd hebt, zul je je zeker niet vervelen in dit prachtige park!
Joyce
 1. Marisca zegt:

  Mooi en interessant artikel, zou direct de wandeling willen maken! Met prachtige foto’s erbij

  • Joyce zegt:

   Dank je wel Marisca. Het is ook echt een aanrader, een fantastische wandeling vond ik het! Dus als je er in de buurt bent, zeker gaan hiken. groeten Joyce

 2. Vicky zegt:

  Prachtig geschreven Joyce! Wat een mooi avontuur en dan die prachtige foto’s maken het compleet!

  • Joyce zegt:

   Dank je wel Vicky, leuk om te horen.
   Het is een van mijn favoriete wandelingen. En heel fotogeniek bij de waterval en regenboog!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>