Wandelen in Yosemite: de indrukwekkende Mist Trail

Yosemite National Park is de Amerikaanse natuur op haar best. Aan watervallen, bergen en valleien kom je hier niets tekort. Met eigen vervoer rijd je van uitzichtpunt naar uitzichtpunt, zoals in het centraal gelegen Yosemite Valley. Toch beleef je de natuur van Yosemite pas écht als je gaat hiken. Mijn aanrader: de indrukwekkende Mist Trail.

Je kunt de Mist Trail in Yosemite National Park grofweg in drie stukken delen: het deel tot Vernal Fall Footbridge, het deel tot de top van Vernal Fall en het deel tot de top van de Nevada Fall. De Mist Trail is één van de mooiste wandelingen die ik tijdens mijn rondreis Zuidwest-Amerika maakte.

Hiken in Yosemite: Vernal Fall Footbridge

Mist Trail Yosemite deel 1: tot Vernal Fall Footbridge

Het eerste deel van de Mist Trail loopt van de Happy Isles Bridge naar de Vernal Fall Footbridge. Er zitten steile heuvels in dit stuk, maar het uitzicht is meteen al mooi. Vanaf de brug kijk je uit op de Vernal waterval in de verte.


Dit deel van de route wordt het drukst bezocht. De meeste mensen draaien bij de brug echter weer om. Als je dat doet, ben je zo’n 1 tot 2 uur bezig (circa 2,5 km). Deze wandeling kun je met minimale voorbereiding maken, zolang je maar water bij je hebt. Bij de Vernal Fall Footbridge zijn toiletten. Ook is er een drinkwaterpunt.

B0oven de Vernal Fall in Yosemite is vaak een regenboog te zien

Wandelen in Yosemite National Park: regenboog aan de top van Vernal Fall

Mist Trail Yosemite deel 2: tot de top van Vernal Fall

Vanaf het tweede deel wordt de Mist Trail avontuurlijk. Om bij de top van de Vernal Fall te komen, beklim je 600 treden (300 meter hoogteverscihl). Hier ontdek je waarom deze hike de ‘Mist Trail’ wordt genoemd. Je klimt namelijk vanaf de voet van de waterval omhoog. Daarbij loop je constant door de nevel van de waterval. Je wordt hierbij héél erg nat. Het is net alsof je met je kleren aan onder de douche stapt.

Tijdens de klim naar de Vernal Fall word je heel erg nat

Eenmaal boven, wordt je inspanning beloond met een fantastisch uitzicht. Je staat bovenaan de Vernal waterval en ziet het water langs je heen naar beneden razen. Er is bijna altijd een regenboog te zien. Ook is er een grote rotsvlakte, Bij goed weer kun je hier je natte kleren uitspreiden om te laten drogen. Het is de perfecte plek voor een pauze met zelf meegebrachte snacks. Daarbij word je omringd door eekhoorntjes, dus pas ervoor op dat ze je eten niet te pakken krijgen.

Als je hier omdraait, duurt je totale route zo’n 3 uur (4 km). Doorgaan is echter zeker aan te raden. De mooiste uitzichten zitten namelijk in het laatste deel van de route!

Wandelen in Yosemite National Park - foto's en tekst door Sascha van Zonsbeek

Wandelen over de Mist Trail in Yosemite National Park, Zuidwest-Amerika

Mist Trail Yosemite deel 3: tot de top van Nevada Fall

Als je besluit verder te lopen, dan ga je op weg naar de top van Nevada Fall. Sommige stukken zijn steil, met haarspeldbochten en trappen die in de rotsen zijn uitgehakt. Ik vond de wandeling en klim goed te doen, zolang je af en toe pauzeert. Onderweg kwam mijn poncho nog regelmatig van pas, als bescherming tegen de mist van de watervallen.

In dit laatste deel zit nog eens 575 hoogteverschil. Bovenaan de 181 meter hoge waterval wacht één van de mooiste uitzichten van Yosemite National Park. Je kijkt uit over een grote vallei en de omringende bergen. Je kunt dicht bij de afgrond komen, die op sommige plekken met hekken is afgezet. Via een bruggetje loop je over de top van Nevada Fall heen. Hierna kom je op een open rotsvlakte, die licht afloopt richting de bergrand. Bovenaan is een toilet, maar verder zijn er geen voorzieningen. Neem zelf drinken en eten mee, want dit is de perfecte plek voor een picknick. Zelden had ik zo’n mooie lunchplek!

Wandelen in Zuidwest-Amerika, Yosemite National Park

Tijdens het wandelen over de Mist Trail ervaar je de natuur in Yosemite pas écht

Uitzicht op de Nevada Fall vanaf de John Muir Trail

Voor de terugweg zijn er twee opties. Je kunt allereerst via dezelfde weg terug omlaag. Een andere optie is de terugweg via de John Muir Trail. Welke route je ook kiest; uiteindelijk kom je weer bij de Vernal Fal Footbridge uit. Vanaf daar loop je terug naar het startpunt van de wandeling. Welke terugweg je ook kiest, in totaal ben je zo’n 5,5 uur (9 km) bezig.

Als je vanaf de top van de Nevada Fall doorloopt, kom je vanzelf op de John Muir Trail. Deze route is 1,5 km langer, maar biedt wel nieuwe uitzichten. Zo heb je geweldig uitzicht op de Nevada Fall, de rots Liberty Cap en de achterkant van de bekende rots Half Dome. Vanwege deze extra uitzichten vind ik de terugweg via de John Muir trail een aanrader. Je loopt ook een deel door het bos, zonder uitzicht. Hoewel dit pad steil is, is het een gemakkelijkere weg dan terug omlaag via de Mist Trail.

Praktische informatie over wandelen in Yosemite National Park

Praktische tips:

  • De wandeling start bij de Happy Isles Bridge. Dit is halte #16 van de gratis shuttlebus.
  • Kom je met eigen vervoer? Dan is de dichtstbijzijnde parkeerplaats de Yosemite Valley Trailhead Parking. Vanaf hier is het 15 minuten lopen naar de Happy Isles Bridge. Als deze parkeerplaats vol is, dan kun je parkeren bij Curry Village (ook wel Half Dome Village genoemd). Vanaf daar is het 20 minuten lopen naar het startpunt van de wandeling. Je kunt vanaf Curry Village ook de shuttlebus nemen.
  • Als je met eigen vervoer komt, laat er dan géén eten of drinken in liggen. Dit in verband met beren.
  • Neem absoluut een poncho of regenkleding mee. Onderweg naar de Vernal Falls word je namelijk héél erg nat. Neem eventueel ook een plastic tas mee om je camera(tas) te beschermen tegen het water.
  • Kleed je in laagjes, bij voorkeur in waterbestendige kleding. Er zit best wat hoogteverschil in de route. Boven kan het fris zijn, zeker als je kleding nat is geworden.
  • Ga je naar Vernal Fall of hoger, neem dan zeker wat te eten mee. Zowel Vernal Fall als Nevada Fall zijn prachtige lunchplekjes! Neem ook voldoende water mee.

Ben jij wel eens in Yosemite National Park geweest? En zou jij deze wandeling willen maken?

  1. In welke maand hebben jullie deze trail gedaan? Wij gaan in januari maar ben bang dat dit dan niet mogelijk is met de mogelijke sneeuwval.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>