Klettern net over de grens in Duitsland

In slechts vier uur rijd je vanuit Nederland naar de Moezel of de Rijn. Beide gebieden hebben veel te bieden. Je kunt er goed wandelen met uitzichten op de rivier, je hebt er overheerlijke wijn en pittoreske vakwerkhuizen. Als je moet kiezen tussen de Rijn en de Moezel, heb je wellicht iets aan hoe ik beiden ervaar: ik zie de Rijn als de stoere grote broer en de Moezel als het romantische zusje. Toch hebben beide een gedurfd uitstapje: een klettersteig (via ferrata) voor ongeoefende klimmers. Dus als je geen last van hoogtevrees en goede wandelschoenen hebt, lees dan verder!

De Calmont Klettersteig aan de Moezel

Als klettern je nog wat spannend lijkt, kun je het beste met de Calmont Klettersteig van iets meer dan 6 km beginnen. De Calmont berg aan de Moezel behoort tot de steilste wijnbergen ter wereld met een maximaal hellingspercentage van 65%. Je hebt er geen speciale uitrusting voor nodig. Eigenlijk is het gewoon een pittige wandeling met metalen ladders, stalen kabels en smalle richels. Ik vind dit één van de leukste wandelingen die ik in Europa gemaakt heb! Alleen als het erg nat is, zou ik hem afraden.

Calmont Klettersteig - Uitzicht op de Moezel

Uitzicht op de Moezel

De start

De Calmont Klettersteig kun je starten in Bremm of Edinger-Eller. Wij starten in Edinger-Eller waar wij in de lente (april) goed kunnen parkeren.  Aan het eind van het artikel vind je handige links om je op weg te helpen. Je kunt de klettersteig in één richting lopen en dan terug met de bus. Het is echter veel leuker om terug te lopen via de Calmont Höhenweg, die deel uitmaakt van de bekende Moselsteig. De Moselsteig is een lange afstandswandeling van 365 kilometer langs de Moezel. Op de Höhenweg heb je nog mooiere uitzichten dan tijdens het klettern.

Genieten van de Moezel

Genieten van de Moezel

Als een God in Duitsland

Op de klettersteig zien we ook kinderen lopen. Als je een beetje een wandelaar bent en geen hoogtevrees hebt, is de wandeling puur genieten. Je loopt bijna continu door wijnranken op de klettersteig en door bossen op de höhenweg. Is het dan helemaal niet spannend? Wel als je op het eind de bordjes Rundweg Todesangst volgt! Dat is echt een klein stukje klimmen, klauteren en roetsjen. Dit hoort niet bij de rondwandeling en kun je dus gemakkelijk vermijden.

Klettern = klimmen en klauteren op de klettersteig

Klimmen en klauteren op de Calmont Klettersteig

Calmont berg, de steilste wijnberg van Europa

De steilste wijnberg van Europa

In Edinger-Eller teruggekomen, zijn we door alle wijnranken wel toe aan een glaasje wijn. Ook dat is heel eenvoudig. Het stikt in dit dorp van de wijnhuizen. Wij proeven een glaasje wijn op het terras bij Walter J. Oster. Daarna verkennen we het dorp en stuiten we op Gutshof Zenz waar we in de kelder starten met een wijnproeverij, maar eindigen met een avondmaaltijd. Op de rondtocht kom je niets tegen om te eten of te drinken, dus we hebben wel trek gekregen!

Goddelijk genieten met Duitse wijn

Tijd voor een Duitse riesling!

De Mittelrhein Klettersteig aan de Rijn

Deze klettersteig is een klim waarbij het loont om je -zeker op één bepaald stuk- te zekeren. Je hoeft voor deze 5 kilometer lange klettersteig echter geen ervaring te hebben. Het is een klim voor beginners. Er zijn mensen die hem zonder klimmateriaal lopen, maar dat zou ik afraden.

Deze klettersteig begint in het pittoreske dorpje Boppard. Wij verblijven in hotel Baudobriga aan de Rijn. Vandaaruit kun je makkelijk naar de klettersteig lopen. Er zijn twee plekken waar je klimmateriaal kunt huren: Aral Tankstelle, Koblenzerstraße en Basecamp Boppard, Mühltal 6. Bij het benzinestation is het wat goedkoper, maar omdat we nog nooit een klettersteig gedaan hebben, kies ik voor het Basecamp in de hoop dat we uitleg krijgen. Het basecamp is een gezellig café waar ze in een hoek alle verhuurmateriaal hebben staan. Voor 12 euro huur je een complete set: helm, gordel en haken om je te zekeren. En je krijgt inderdaad zoveel uitleg als je wilt! Een goede keuze dus.

Boppard aan de Rijn

Boppard aan de Rijn

Vanuit het Basecamp loop je door een hekje naar boven. In principe is de klettersteig goed aangegeven, maar het is handig om de GPS te downloaden, want zodra we op de berg zijn weten we niet of we rechtdoor of rechtsaf een lange ladder af moeten. De GPS zegt rechtsaf, dus dat is wat we doen!

Ladders en kabels

Het klettern zelf bestaat uit tien ladders en 180 meter draadkabels. Gelukkig voor ons is het redelijk weer en miezert het slechts af en toe (in oktober). Ik zou deze tocht niet graag ondernemen in de regen, wanneer alles zompig en glad is. We hebben al heel wat ladders op- en afgeklommen en staalkabels door onze handen laten gaan, als het na ongeveer een uur echt spannend wordt. We zien een staalkabel langs de rotswand hangen met metalen beugels om je voeten op te zetten. Dit is het stuk wat ik absoluut niet gedurfd zou hebben, zonder mezelf te zekeren. We vinden het ontzettend gaaf om te doen. Het geeft echt een kick!

Klettern aan de Rijn

Het echte klettern kan beginnen!

Tijd voor ontspanning

Zodra je boven bent, kun je je ontspannen en heb je je klimmateriaal niet meer nodig. Dan word je getrakteerd op schitterende uitzichten over de Bopparder Ham: een bocht in de Rijn omgeven door wijnranken. De uitzichten zijn zo mooi dat ze ook prachtige namen hebben: Engelsseiche, Vierseenblick, Gedeonseck. Er zijn boven twee cafés/restaurants waar je wat kunt drinken. Wij doen de eerste aan: restaurant Vierseenblick. Dit is van binnen een soort van ouderwetse stamkroeg met houten schrootjes aan het plafond en een Perzisch tapijt op de vloer. In de winter kun je er niet lunchen, maar je kunt er wel heerlijke taart eten. Als je iets meer luxe wilt, loop je door naar het grotere restaurant Gedeonseck.

Uitzicht op de Bopparder Ham (Rijn)

Uitzicht op de Bopparder Ham (Rijn)

Na de restaurants zit de tocht er bijna op. Je ziet nog meer vergezichten en wij worden zelfs verrast met een regenboog. We lopen langs een kabelbaan naar beneden tot we weer uitkomen bij het Basecamp. Ondanks dat er 2,5 à 3 uur op de site staat, doen wij er (inclusief de stop met taart) vier uur over. In het Basecamp kun je lekkere glühwein drinken, wat we overwegen. Boppard is echter zo charmant en er is op dat moment een heuse bauernmarkt aan de gang, dat we toch teruglopen naar het centrum van Boppard.

Praktisch informatie over het klettern langs Rijn en Moezel

Mittelrhein Klettersteig

Het Boppard toeristenbureau heeft alle informatie over de klettersteig en het parkeren handig op één site samengevat. Helaas ontbreekt de GPS, maar die je kun je op AllTrails vinden.

Calmont Klettersteig

Er is een speciale website over de Calmont Klettersteig. Je vindt hier ook tips voor parkeren. Op de website vind je niet de GPS, maar de rondweg vind je makkelijk op Route You.

Cindy
Laatste berichten van Cindy (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>