5x doen in nationaal park Fulufjället

Mijn favoriete plek in Zweden is zonder twijfel het nationale park Fulufjället, een beschermd natuurgebied in het noordwesten van de provincie Dalarna, op de grens met Noorwegen. Het is een van die plekken waar de natuur het helemaal voor het zeggen heeft.

Nationaal park Fulufjället is vooral bedekt met dichte naaldbossen en mossen. Het park heeft zijn naam te danken aan de 1.044 meter hoge berg Fulufjället. Fjällen zijn lege en ruige hoogvlaktes. Naast de vele bossen bevindt zich in het park ook de Njupeskär. Deze waterval is met haar hoogte van 93 meter, waarvan 70 meter vrije val, de hoogste waterval in Zweden. Fulufjället is een ongerept stuk, fantastische Zweedse wildernis! Wat móet je doen als je in Fulufjället bent?

njupeskar

Waterval Njupeskär in nationaal park Fulufjallet in Zweden

#1 Actief in de natuur

Het Zweedse park heeft een oppervlakte van 385 km² en aansluitend ligt een kleiner park in Noorwegen, wat veel mogelijkheden biedt voor mooie tochten. Er is 123 kilometer aan mountainbike trails uitgezet en wel 140 kilometer aan wandelroutes, inclusief rustplekken, schuil- en overnachtingsplaatsen. Je kunt meerdaagse wandeltochten maken, maar ook met een dagrugzakje van hut naar hut wandelen. Drinken kun je uit de stroompjes en de grote meren; vissen mag vrijwel overal.

Doordat er jaarlijks veel toeristen zijn is het park toeristvriendelijk gemaakt, wat ik jammer vond. Persoonlijk vind ik het altijd een bijzondere ervaring als je in een natuurpark bent, dat je het zo natuurlijk mogelijk meemaakt. Met dit soort aangelegde paden is dat natuurlijk niet echt mogelijk.

fulufjallet zweden

Het plankenpad leidt je naar een plateau vlak bij de onderkant van de waterval

#2 Naar de Njupeskär

Dé toeristische trekker is de 93 meter hoge Njupeskär-waterval. Voordat ik het nationale park bezocht, dacht ik dat het niet zo bijzonder was. Ja, er is een waterval, maar meer wist ik ook niet. Er is echt een sprookjesachtig landschap te zien, wat mijn verwachtingen zwaar overtrof. De manier hoe het zonlicht op de waterval reflecteert is prachtig om te zien. Tijdens de wandeling naar de waterval ben je niet alleen. Het nationale park is wereldberoemd, en er zijn dus (helaas) veel toeristen aanwezig. Je moet de toeristen maar even wegdenken, want de natuur is echt schitterend om te zien.

Tijdens de wandeling naar de waterval loop je door een moerassig terrein (wel op de vlonders natuurlijk), vervolgens kom je in een naaldbos met ontelbaar veel tinten groen en ga je langzaam de hoogte in richting de waterval. Je kruist hier het riviertje de Njupån, dat naar de waterval leidt. Uiteindelijk kom je bij een kloof met een uitzichtpunt. Vanaf hier kun je er voor kiezen het pad te nemen richting de bovenkant van de waterval, of je kunt naar de bodem van de kloof gaan.

Wil je een korte wandeling maken naar de waterval Njupeskär, dan kun je kiezen voor Fallet runt, een wandeling van 5,5 kilometer met steile stukken waarbij je langs de boven- en onderkant van de waterval komt, of voor Njupeskärsslingan, een lichtere wandeling van 4 kilometer waarbij een groot deel van de wandelroute toegankelijker is gemaakt met planken en trappen.

Ik besloot voor de laatste optie te gaan. Helaas besloot iedereen dat te doen, maar het maakte mij allemaal niet meer uit. Ik moest de waterval van dichtbij bekijken. Op de bodem van de kloof stopte de toeristvriendelijke paden (gelukkig), en ging de weg over naar grote keien.

Wandelen in nationaal park Fulufjallet, Zweden

De routes op de Fulufjället zijn duidelijk aangegeven

#3 Naar Old Tjikko: de oudste boom ter wereld

Naast de Njupeskär is er nog zo veel meer te zien in Fulufjället. Er staan eeuwenoude bomen die na de ijstijd zijn gaan groeien. De bekendste is de Oude Tjikko, een Noorse Spar. Hoewel deskundigen hebben bepaald dat deze boom al bijna 10.000 jaar oud is, is het niet helemaal dezelfde boom gebleven. Toch heeft deze boom hetzelfde genetische DNA als bomen die 9500 jaar geleden op aarde groeiden. Hij groeit niet steeds groter, maar kloont zichzelf steeds opnieuw. Na ongeveer 600 jaar sterft de stam af en groeit uit hetzelfde wortelsysteem een nieuwe.

fulufjallet

#4 Op zoek naar wildlife

Als je door de overweldigende natuur van één van de jongste nationale parken van Zweden loopt, kun je je best voorstellen dat dit het leefgebied van beren, lynxen, veelvraten en wolven is. Het park is een bekende locatie voor veel soorten vogels, wolven, rendieren, elanden, bevers, bruine beren en de Euraziatische lynx. Helaas heb ik geen van die dieren gezien in het park, maar onderweg naar het park toe stak er een wolf over voor onze auto. Helaas ging het zo snel dat ik daar geen foto van heb kunnen maken.

Wil je graag groot wild spotten? Op zoek naar wilde elanden, bevers, bruine beren en bijzondere vogelsoorten? Ga dan op pad met een gids voor een echte natuurverkenning door Europa’s eerste PAN-Park. Een PAN-Park is een park waar je nog echte wildernis kunt ervaren.

#5 Leer over de Sami cultuur

Fulufjället vormt de zuidelijkste uitloper van het woongebied van de Sami. Hier kun je de Sami cultuur bekijken en grazen de kuddes rendieren, die je in het voorjaar en zomer tegen kunt komen. Bezoek een Sami-familie in hun zomertipi. Geniet van een bijzondere traditionele maaltijd, leer over de cultuur en geschiedenis en overnacht in de tipitent.

Tot slot

Het nationale park Fulufjället is ondanks de vele toeristen zeker de moeite waard om te bezoeken. Tip: trek lange kleding aan, want er zijn extreem veel muggen in het park. Ik bezocht het park in de zomer, maar het schijnt in de winter nóg mooier te zijn, als de waterval bevroren is. Dit was voor mij echt een van de mooiste wandelingen die ik ooit heb gemaakt.

Tekst en foto’s: Joëlle ‘t Jong

Meer info vind je op: Fulufjallet.se/

fulufjallet np

fulufjallet np

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>