De Chinese 'provinciestad' Chengdu (tien miljoen inwoners) is vooral bekend om het nabijgelegen pandareservaat en als basis voor een bezoek aan de reuze Boeddha in Leshan. En de stad zelf kent ook een aantal mooie attracties zoals de Green Ram Temple, het Wenshu klooster en het levendige Culture park. Ik nam de metro naar twee eindpunten en voegde wat verrassende ervaringen toe.

De metro van Chengdu

De Chengdu metro kende tijdens mijn bezoek slechts één lijn, met een aantal andere in vergevorderd stadium van constructie. En dat was nog maar een paar jaar geleden. Maar met Chinese doortastendheid zijn er inmiddels zes lijnen af en is de eerste lijn al weer verder doorgetrokken. Er zijn nu dus veel nieuwe dingen te ontdekken voor wie daar zin in heeft.

De twee uiteinden van lijn 1 van de metro van Chengdu die ik bezocht, laten twee uitersten van het moderne stedelijke China zien. Een educatief en interessant uitstapje voor wie de gebaande paden durft te verlaten.

Het einde van lijn 1 – Century City

Ik stapte uit bij het zuidelijke eindpunt, Century City genaamd. Het station is ondergronds en als ik bovenkom sta ik aan een enorme asfaltvlakte, het uitzicht richting centrum gedomineerd door een immens gebouw met een golvend dak. Het blijkt het New Century Global te zijn, de grootste mall ter wereld. Vijfhonderd bij vierhonderd meter groot, waardoor zijn hoogte van honderd meter niet eens opvalt.

Chengdu - een enorme asfaltvlakte bij Century Global winkelcentrum

Een enorme asfaltvlakte, links Century Global

Het is alleen al door zijn schaal een bezienswaardigheid, zelfs als je niet komt shoppen. Alleen al aan winkelruimte past de Bijenkorf in Amsterdam er twintig keer in. En dat is nog maar een kwart van het totale vloeroppervlakte. Hotels met in totaal 20.000 bedden, bioscopen, amusementshallen, kantoren, een universiteit en een schaatsbaan van Olympische afmetingen. En als overtreffende trap een indoor strand van vijf vierkante kilometer. Een scherm van 150 bij 40 meter toont onder meer de zonsopgang en zonsondergang, die dan wel in dezelfde windrichting plaatsvinden. De welvaart die je hier ziet zorgt er overigens wel voor dat dit de enige plaats is waar je regelmatig de zon kunt zien, buiten is de stad meestal in een gelige smog gehuld.

Lobby van de Century Global Mall Chengdu

De Century Global lobby

Vissen in een roltrap in Century Global.

Century Global. Vissen zwemmen op een display langs de roltrap naar boven

Indoor strand in Century Global, Chengdu, China

Het indoor strand in Century Global

Lijn 1 – Tianfu Square

Geen eindpunt, maar een stop in het centrum. Maar ook een plek waar twee werelden bij elkaar komen. De uitgang komt uit op een beneden straatniveau liggend plein waar straten op uitkomen vol met luxe winkels. Alle westerse fastfoodketens zijn aanwezig, de winkels voeren een luxe assortiment al is er ook een C&A.

Bovengekomen kijkt Mao uit over het plein. Fonteinen in de vorm van draken markeren de ingang. Het nieuwe, wat kitscherige China. In de avond is er soms opera te horen als begeleiding van een indrukwekkende water- en lichtshow van de fonteinen op het plein.

Tianfu square shopping mall

Tianfu Square shopping mall

Tianfu Mall in Chengdu

Tianfu Mall – een gepolijste omgeving

Metro station en shopping mall Tianfu Square - Chengdu

Metrostation en shopping mall Tianfu Square

Beeld van Mao in Chengdu

Mao staat in ieder geval letterlijk nog op zijn voetstuk in Chengdu

Maar steek je de straat over dan kom je bij een vervallen betonnen trap die leidt naar een uitgestrekt stelsel van onderaardse gangen. Hier kon men schuilen bij een atoomaanval. Het is het grootste ondergrondse winkelcentrum, meldt een bord bij een ingang. Honderden meters aan kleine opgepakte winkeltjes met een heel ander, maar toch in essentie hetzelfde assortiment, goederen. Ook hier parfums, kleding, schoenen, speelgoed en horloges. Alleen hier is het meeste namaak of een fantasiemerk. De Action versus de Bijenkorf.

Winkeltjes in ondergronds gangenstelsel tegenover Tianfu square, Chengdu

Winkeltjes in ondergronds gangenstelsel tegenover Tianfu Square

Schoenenwinkel in de ondergrondse winkeltjes van Tianfu Square

Schoenen voor een paar euro

Het andere einde van lijn 1 – Weijianian

Dit station is van kaal beton en bovengronds. Bij de uitgang van dit noordelijke eindstation wacht een rij identieke hoge smalle voertuigen de reizigers op. De karretjes lijken slecht geconstrueerde kiosken op wielen. Onverharde wegen tussen vervallen betonnen flats voeren de meeste uitstappers naar verderop gelegen boerderijen, dorpen en velden.

Station Weijianian in Chengdu

Het station Weijianian

Hier eindigt de stad en begint het platteland. Tussen de flats hoor je kippen en zie je een enkel varken. Schuurtjes, bebouwde lapjes grond, alles wordt gebruikt. Hier vind je het China van enkele tientallen jaren geleden. Of eigenlijk ook het China van nu natuurlijk, want het is een land met heel veel verschillende versnellingen geworden. Van glanzende flatgebouwen met winkels en immense displays, tot flats met winkeltjes in schuurtjes en garages waar men naar een zwart-wit beeldbuis met een spriet-antenne erop kijkt. Van de laatste mode tot de tijdloosheid die kleding lijkt te krijgen als ze verschoten is.

Amateuristisch geknutselde karretjes in Weijianian, Chengdu

Amateuristisch geknutselde karretjes

Bebouwd lapje grond in Weijianian

Een bebouwd lapje grond in Weijianian, waar alles wordt gebruik

Betonnen flats in Weijianian Chengdu

Weijianian, het einde van de lijn

 

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>