Chinese belevenissen

China, een immens land, biedt de reiziger een enorme diversiteit aan highlights. Je hebt de Verboden Stad en het plein van de Hemelse Vrede, maar ook Shanghai met de neonverlichte skycrapers. Je kan naar het Terracotta leger in Xi’an, maar ook naar authentieke lampionnen dorpjes of besneeuwde Himalaya toppen. Genoeg keus.

Ontmoeting met kaligraaf mr. Zeng, Xi’an

En eigenlijk is dit nog lang niet alles wat je in China kunt zien, maar vergeet ook niet wat je er kunt doen. Natuurlijk kun je je reisgids erbij pakken en de bekende plekken bezoeken. Wij tellen liever af met onze top 5 van unieke Chinese belevenissen. Niet China bezoeken, maar China écht beleven. En… uiteraard, zoals altijd bij een top 5: we beginnen bij nummer vijf en eindigen uiteindelijk bij onze top China-beleving-nummer één.

5. Ontmoeting met kalligraaf mr. Zeng, Xi’an

Natuurlijk sla je het Terracotta leger in Xi’an niet over (je wilt het toch gezien hebben als je in de buurt bent), maar de meeste reizigers komen ook alleen uitsluitend voor de levensgrote kleisoldaten. Het is inderdaad een bijzondere plek, maar wij waren ook blij verrast door de stad zelf: bedrijvige wijken, moslim straten en oude ambachten. Zo ontmoetten wij mr. Zeng, kalligraaf, tijdens onze reis. Zijn atelier ligt verstopt in de oude wijk en hangt vol met Chinese tekeningen. Engels sprak hij niet, maar met handen en voeten kwamen wij er wel uit.


4. Theetour in Chengdu

Miljoenenstad Chengdu is de theestad van China. Echte China kenners zeggen ook met trots: China heeft de beste theehuizen van de wereld, en Chengdu de beste van China. Struin met gids over de theemarkten en stel je eigen melange samen. Helemaal compleet maak je het als je ook een theetempel bezoekt, een plek waar (thee) rituelen plaatsvinden van monniken. Heb je dit allemaal gedaan, dan kun je nog ‘uitstomen’ met een kopje thee in een van de parken. Net zolang je helemaal loom bent van de thee, als je wilt.

Theetour in Chengdu

3. Tiger leaping Gorge

Inmiddels een van de bekendste trektochten van China, maar desondanks nog steeds de moeite waard. Wij raden een trekking aan van 2 dagen, waarbij je (met gids) over de bovenkant van een diepe kloof loopt. Maar onderweg zie je ook veel meer: kuddes geiten, Chinezen met ossen aan het werk op het platteland, rijstvelden en natuurlijk de afgrond van de steile kloof. Overnachten doe je halverwege de kloof in een eenvoudig hotel. Misschien is deze Chinese ervaring niet voor iedereen weggelegd, maar dat het een groot avontuur wordt staat (naar onze ervaring) garant.

Tiger leaping Gorge

2. Foodsafari Beijing

Je hebt de Verboden Stad, het plein van de Hemelse Vrede, de Temple of Heaven en je kunt zelfs vanuit Beijing naar de Chinese muur. Genoeg highlights, maar wij vonden tijdens onze reis nog net dat ene pareltje dat je net iets dichterbij China brengt. Duik met een gids de bizarre Chinese eetcultuur in: dwaal langs eetkraampjes met gebakken zeesterren, kippenpoten of zeepaardjes op een eetstokje. En als je echt durft: eet een hapje mee.

Foodsafari Beijing

1. Nomadenroute van China

Weinig reizigers zijn je voor gegaan en grote kans dat je geen reiziger in dit deel van China tegenkomt. Tussen Xi’an en Chengdu ligt de nomadenroute: lege grasvlaktes waar nomaden rondtrekken met hun kudde yaks en indrukwekkende kloosters met gebedsmolens. De besneeuwde Himalaya dorpen zie je in de verte pronken. Verwacht zeker geen luxe, accommodaties zijn hier eenvoudig en stroom valt vaak uit. Wat je wel kunt verwachten is een unieke Chinese beleving, waarbij weinig je voor zijn gegaan. En daarom met recht onze nummer 1.

Nomadenroute van China

Bovenstaande top 5 is samengesteld door de reisspecialisten van Riksja China, onderdeel van reisorganisatie Riksja travel. De online reisorganisatie werkt met bouwstenen, op deze manier kun je je eigen China rondreis (inclusief bovenstaande belevenissen) samenstellen.

 1. Tineke zegt:

  Ik ben een studente die binnenkort ( donderdag 24 maart) voor 2 weken naar Peking vertrekt. Ik heb op jullie site de “Nomadenroute” gelezen en deze heeft mijn interesse wel gewekt. Kan u mij hier wat meer info over geven?

  Weet u ook welk deel van de Chinese muur ik het beste doe? Ik heb liefst zo weinig mogelijk toeristen en prachtige natuur.

  Alvast bedankt, groeten Tineke

  • Hoi Tineke, wat gaaf dat je van de week naar China gaat!!
   De ‘nomadenroute’ kun je bij Riksja boeken, via China Online

   Ik zou persoonlijk niet voor Badaling gaan, erg toeristisch. Betere alternatieven vanuit Peking zijn Mutianyu en Jinshanling.

   Alvast heel veel plezier, en laat even weten hoe het geweest is!!

    • Persoonlijk zouden wij zeker de (slaap)trein nemen:
     – bus rijdt niet zo vaak, is 50 euro en zit je echt uren in
     – trein rijdt frequent, is 75 euro en duurt nog geen 6 uur

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>