Over GreenSpin en duurzaam reizen

GreenSpin zet zich in voor een meer bewuste manier van reizen, rekening houdend met natuur en milieu en de lokale bevolking op de bestemming. Martine Jongbloed doet de PR voor verschillende Franse bestemmingen, altijd met duurzame link. Met het oprichten van haar eigen PR kantoor GreenSpin zet zij vol in op de duurzame kant van Frankrijk. Wij spraken onlangs met Martine over treinen, fietsen, natuur, vrije ondernemers, kleinschalige adresjes, gezond eten en het steunen van lokale projecten!

Zou je je kort kunnen voorstellen?

“Martine Jongbloed, ik woon in Amsterdam samen met een Fransman en twee kinderen. Ik ben graag buiten op mijn zeilboot, op de schaats of op de racefiets. Ik houd erg van zeewier en heb een aantal jaar geleden een gezonde snack ontwikkeld die ik hopelijk ooit nog eens in de markt zet :)”

martine jongbloed greenspin

Martine Jongbloed

Hoe is het idee van GreenSpin ontstaan?

“Ik heb zelf veel gereisd en lang op de persafdeling van het Frans Bureau voor Toerisme gewerkt. Ik was persoonlijk al lange tijd met het thema duurzaamheid bezig en paste het ook in mijn werk bij het Franse bureau op een praktische manier toe door bijvoorbeeld per trein op persreis te gaan, tijdens events vegetarisch te serveren etc. Aangezien ik duurzaamheid leidend wilde laten zijn in al het werk dat ik doe ben ik met GreenSpin gestart. Eén van de voorwaarden om deel te kunnen nemen aan onze Green Meetups voor buitenlandse bestemmingen is bijvoorbeeld dat deelnemers per trein naar Nederland afreizen. Dat bleek voor een aantal bestemmingen reden om af te zien van deelname. Dat is dan jammer, maar ik wil hier consistent en coherent in zijn.”

“Ik geloof erin dat eenieder binnen zijn eigen branche het verschil kan maken om stapjes te maken naar een mooiere wereld.”

GreenSpin zet zich in voor een meer bewuste manier van reizen. Hoe bewerkstellig je dat?

“Ik geloof er heel erg in dat er een ander verhaal verteld moet worden. Media hebben de mogelijkheid om dit verhaal over te brengen, daarom geloof ik zo in de kracht van de media. Met GreenSpin hoop ik journalisten te inspireren met mooie verhalen die bijdragen aan een betere wereld. Uiteindelijk hoop ik dat dit leidt naar nieuwe normen waarbij we meer met de trein reizen en minder met het vliegtuig, plantaardiger eten en minder vlees en zuivel, ons weer één voelen met de natuur en rekening houden met de mensen om ons heen. Dit draagt niet alleen bij aan een mooiere planeet, maar ook aan de algehele welgesteldheid van de mens.”

“Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders graag bewuster willen reizen, maar niet weten hoe dit aan te pakken. Media zoals blogs maar ook kranten, magazines en podcasts weten precies hoe ze hun eigen doelgroep ’t best kunnen aanspreken en kunnen ze zo verleiden om voor een andere manier van reizen te kiezen.”

Montagne Verte - Franse Alpen

Montagne Verte organiseert in de Franse Alpen groene festivals, repair cafés en brengt locals en toeristen bij elkaar

Zijn er bepaalde bestemmingen waar je je met GreenSpin op richt?

“Momenteel werk ik voor veel verschillende bestemmingen in de Franse Alpen zoals de dorpen Châtel, Les Gets, Morzine, Avoriaz en La Plagne, maar ook de Franse Ardennen en een minder bekend gebied de Isère (zie headerfoto). Ook start ik binnenkort met PR voor een nieuwe fietsroute in Bretagne. Verder heeft alles wat met biodiversiteit te maken heeft heel erg mijn interesse. Biologische planten zijn van groot belang voor meer bijen en andere insecten. Veel Nederlanders weten niet dat insecten dood gaan wanneer ze van gangbare planten nectar slurpen. De scale-up Sprinklr, voor wie ik werk, verkoopt voedselbosjes en tuiny forests. Zodoende kunnen ook mensen met een klein tuintje of balkon een bijdrage leveren voor meer biodiversiteit.”

Architectuur en duurzaamheid in Avoriaz. Sneeuw werkt als isolatie op de daken.

Architectuur en duurzaamheid in Avoriaz. Sneeuw werkt als isolatie op de daken

Welke ontwikkelingen zie je op het gebied van bewust reizen?

  • Verschuiving van bucketlist plekken/highlights naar onbekende bestemmingen en plekken
  • De focus van CO2-compensatie via bomen verschuift naar CO2-reductie door te kiezen voor een andere manier van reizen naar de bestemming, maar ook door bijvoorbeeld te kiezen voor compensatie door middel van solar cookstoves
  • Ethiek; we willen reizen (en consumeren) met respect voor mens, dier, natuur en milieu
  • Verschuiving van duurzaam reizen naar regeneratief reizen waarbij je een plek mooier achterlaat dan je hem aantrof
  • Ontwikkeling van (nacht)treinen netwerk en in het verlengde daarvan, heeft de Franse overheid alle binnenlandse vluchten die binnen 3 uur met de trein te bereiken zijn sinds afgelopen week geschrapt

Welke bestemmingen (wereldwijd) zijn er koploper op het gebied van ecotoerisme?

“Ik vind dat we binnen de toerismebranche helaas niet zo innoverend zijn. Daarom kijk ik voor inspiratie juist ook graag buiten de toerismebranche. Ik vind Future Affairs, low-tech movement, Universiteit van Wageningen, Bob Hendrikx en Wouter van Noort bijvoorbeeld interessant om te volgen.”

Reizen en duurzaamheid is misschien ook niet de meest voor de hand liggende combinatie?

“Toerisme kan een heel positieve impact hebben op een bestemming. Veel mensen zijn afhankelijk van de komst van toeristen. Door bewust te kiezen voor kleinschalige accommodatie kun je ervoor zorgen dat jouw geld ook werkelijk bij de lokale bevolking terechtkomt. Ook zorgt reizen voor meer begrip tussen verschillende culturen. Tot slot kun je positieve impact maken door een plek mooier achter te laten dan dat je hem aantrof. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een cleanup of beplanting.”

“Wanneer ik zelf afval in de natuur zie, dan neem ik ’t mee. Ik merk dat dit anderen uit mijn omgeving inspireert om hetzelfde te doen. Mijn kinderen vonden het vroeger een leuk spelletje. Nu zijn ze pubers en vinden ze ’t heel stom, maar ik heb goede hoop dat er toch iets van blijft hangen ;). Ik wil dit voorbeeld geven aangezien veel mensen denken niet het verschil te kunnen maken, maar door jouw keuzes inspireer je veel meer mensen dan je denkt.”

Groen Festival Cabaret Vert in de Franse Ardennen

Groen Festival Cabaret Vert in de Franse Ardennen

Ten slotte; heb jij nog tips voor reizigers die duurzamer willen reizen?

“Veel reizigers willen graag bewuster reizen, maar weten niet goed waar te beginnen. Mensen zijn gewoontedieren. Of het nu gaat om reizen of andere gewoonten, het is lastig om die gewoonten van de één op de andere dag te veranderen. Ik probeer zelf daarom microstapjes door te voeren, overigens niet alleen op reisgebied.”

“Wanneer je op reisgebied een eerste stap wil doorvoeren, dan raad ik aan te starten met na te denken over hoe je naar je bestemming reist of je bestemming uit te kiezen op basis van hoe je ernaar toe kunt reizen. Inmiddels weten de meeste mensen wel dat de reis tot bestemming maar liefst verantwoordelijk is voor 70% van de totale uitstoot tijdens je vakantie. Door bijvoorbeeld te kiezen voor de trein in plaats van voor het vliegtuig reduceer je je uitstoot al met 90%. Als vuistregel kun je aanhouden hoe langzamer je reist, hoe minder uitstoot. Een nachttrein is bijvoorbeeld veel zuiniger dan een hogesnelheidstrein zoals een TGV. Via de checklist hieronder vind je een aantal praktische tips die je toe kunt passen.”

checklist duurzaam reizen greenspin

Wil je weten via welk eerlijk platform je je accommodatie ’t best kunt boeken en ben je op zoek naar toffe activiteiten en naar concrete tips om lekker, eerlijk en gezond te eten, check
dan dit gratis te downloaden boekje: www.greenspin.nl/duurzaamfrankrijk

Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>