Duurzaam reizen – hoe regel je dat?

De wereld is mooi, cultuur is boeiend, natuur trekt me aan. Dus ik reis veel. Inmiddels kan ik door te reizen de wereld toch ook wat beter maken. Het is makkelijker dan ooit: duurzaam reizen en een duurzame hotelkamer boeken. Maar tegelijk ook moeilijker… Want hoe vind je de weg in de wirwar aan labels voor eco en duurzaam? Welke bestemming koestert de eigen cultuur ook echt? Wij helpen je.

Hoe boek je een reis die duurzaam is? Niet alleen ‘groen’ of ‘eco’, maar ook een stimulans voor regionaal cultuurbehoud en economische ontwikkeling? De Verenigde Naties stimuleren Duurzaam Toerisme voor Regionale Ontwikkeling. Het plaatje rond duurzaamheid is best ingewikkeld. Waar spaar je het milieu, stimuleer je het behoud van de plaatselijke cultuur en draag je bij aan de ontwikkeling van de lokale economie? Wij vonden drie websites die helpen bij duurzaam reizen.

Duurzaam reizen komt ten goede aan de lokale bevolking en het milieu.

Duurzaam reizen komt ten goede aan de lokale bevolking en het milieu.

Duurzaam reizen – een stappenplan

  • Stap 1. Beoordeel de milieu-belasting van je reis. Dat kan bijvoorbeeld via GreenSeat. Vooral belangrijk zijn de afstand tot je bestemming en bij vliegen ook het aantal overstappen. Lijnvluchten berekenen de CO2-footprint van je reis en geven de optie om deze (voor een kleine vergoeding) te compenseren. Goedkope prijsvechters doen dat niet. Via GreenSeat kun je makkelijk je vlucht maar ook de autokilometers van je roadtrip compenseren.
  • Stap 2. Zoek een duurzame bestemming. Dat kan via bijvoorbeeld via de Good Travel Guide en de wereldkaart van Green Destinations. Hier vind je ook de top-100 van best practices op gebied van duurzame bestemmingen uit 2022. Heel inspirerend!
  • Stap 3. Zoek en boek een duurzame accommodatie. De website van BookDifferent.com is de handigste manier om snel te zien wat de CO2-footprint van je kamer is, en welke labels het hotel heeft. Op de site vind je daarnaast het hele aanbod van Booking.com Echt een mooie opzet.

Stap 1: Hoe duurzaam is je vervoer?

Ver weg is niet goed voor het milieu. Punt. Je kunt echter wel proberen de schade te beperken. Ga je met de auto? Met de trein? Ga je vliegen? Zo ja: hoe ver en met hoeveel overstappen? Denk daar over na als eerste stap als je duurzaam wilt reizen. GreenSeat berekent de CO2-uitstoot van je reis. Grote vliegmaatschappijen geven je de mogelijkheid je CO2-footprint te compenseren. Je bijdrage wordt dan gestort in projecten die op wereldschaal positief bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Dit soort projecten worden o.a. uitvoert en bewaakt door de Climate Neutral Group in Utrecht. Lees hier waarom compensatie ECHT werkt.

Stap 2: Hoe vind je een duurzame bestemming?

Komt jouw geld goed terecht? Je kunt dat nu zelf controleren. Het Leidse bureau Green Destinations onderzoekt de duurzaamheid van bestemmingen. De Green Destination Review meet duurzaamheid wereldwijd en laat zien wat het voor jou als vakantieganger betekent. Er wordt gekeken hoe een stad of regio omgaat met milieu en klimaat, invloed op biodiversiteit, behoud van cultuur en authenticiteit, regionale economische ontwikkeling, ethische aspecten en beleid.

Green Destinations heeft een uitgebreide database met Duurzame bestemmingen wereldwijd.

Green Destinations heeft een uitgebreide database met Duurzame bestemmingen wereldwijd.

Veel vakantiegangers kiezen tegenwoordig voor ‘authentiek’. De bestemming moet ‘echt’ zijn en niet verpest door eindeloze flats en goedkoop vermaak. En dat is nu precies wat een duurzame bestemming inhoudt. Op die locatie wordt geïnvesteerd in behoud van lokale cultuur, milieu en plaatselijke economie. En er is beleid om de lokale bevolking te laten profiteren.

Stap 3: Hoe vind je een duurzame accommodatie?

Voor de bewuste consument is het steeds makkelijker om een eco-vriendelijke accommodatie te boeken. Het vinden van een eco-vriendelijke accommodatie gaat makkelijk via de website BookDifferent.com. Deze site laat zien welke eco-labels een accommodatie heeft. De website vermeldt tevens bij elke kamer de (berekende) CO2-footprint. En dat laatste is erg inzichtelijk. Je ziet direct welke accommodaties goed scoren. Vaak zijn dat juist niet de duurste. BookDifferent is een affiliate van Booking.com en dit betekent dat het hele aanbod van Booking.com er te vinden is. Bij het zoeken worden eerst de accommodaties met eco-label getoond. Bij doorklikken vind je de rest. Er zijn enorme verschillen: op Bali zie ik 5-sterren hotels met een CO2-footprint van 1,3 kg per kamer per nacht, maar ook van 70 (!) kg.

Ramada Bintang heeft een lage CO2-footprint van1.3 kg per kamer per dag.

Ramada Bintang heeft een lage CO2-footprint van 1.3 kg per kamer per dag.

Movenpick heeft een extreem hoge CO2-footprint van 70 kg per kamer per dag.

Movenpick heeft een extreem hoge CO2-footprint van 70 kg per kamer per dag.

Duurzaam reizen – welke labels zijn er

Er zijn twee soorten labels: eco-labels (groen, milieu) én labels die duurzaamheid bewaken en dus verder gaan. Want ‘duurzaam’ betekent zowel de bescherming van het milieu áls respect hebben voor de plaatselijke cultuur en economie. Sommige labels kennen een onafhankelijke controle door externe partijen (dat zijn er ongeveer 20), andere labels gaan uit van zelf-regulering (dat zijn er rond 180). Maar ja… hoe goed is een label nu eigenlijk? Ga er maar vanuit dat het voeren van een eco-label of een label voor duurzaamheid altijd goed is. Soms betekent het hebben van een label hooguit ‘wij willen ons als accommodatie of regio in de goede richting ontwikkelen’. Maar soms ook dat een accommodatie al veel heeft bereikt en dat dit is gecontroleerd. Op deze website wordt goed uitgelegd welke verschillende eco-labels en labels voor duurzaamheid er zijn.

Tekst: Arjan Mulder

Om te bepalen of een bestemming 'duurzaam' is bestaan veel criteria.

Om te bepalen of een bestemming ‘duurzaam’ is bestaan veel criteria.

Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>