Het jaar 2017 is door de Verenigde Naties bestempeld tot Internationaal Jaar voor Duurzaam Toerisme voor Regionale Ontwikkeling. Een breed begrip. De focus ligt daarbij niet alleen op ecotoerisme. Toerisme is ook de motor voor cultuurbehoud en lokale economische ontwikkeling. Het mooie Slovenië is de eerste winnaar!

Duurzaam toerisme voor regionale ontwikkeling

Duurzaam toerisme betekent voor de VN niet alleen ‘groen’ of ‘eco’. Onder duurzaam toerisme vallen voor de VN juist ook zaken als cultuurbehoud en lokale economische ontwikkeling. De VN heeft 2017 daarom uitgeroepen tot International Year of Sustainable Tourism for Development. Iedereen beseft dat reizen en de steeds goedkopere vliegtarieven niet goed zijn voor het milieu. Maar voor de regionale ontwikkeling in achtergebleven gebieden is toerisme juist een geweldige stimulans. Mits het op de goede manier gebeurt, en de lokale bevolking er van profiteert. Niet alleen grote touroperators. Het totale plaatje rond ‘duurzaam toerisme’ is dan ook best ingewikkeld. Er zijn inmiddels erg veel labels, maar ook (fake) certificaten.

Video van de Verenigde Naties over ‘International Year of Sustainable Tourism for Development’.

Slovenië koploper Duurzaam Toerisme

Vooral Slovenië doet het goed. In 2016 werd het land als eerste ter wereld uitgeroepen tot ‘duurzame bestemming’. Niet zo vreemd met alle groene velden, besneeuwde toppen en prachtige meren. Slovenië scoort met 96% positief op liefst 96 van de 100 criteria voor duurzaam toerisme. Onderzoeksbureau Green Destinations voerde het onderzoek uit. Locatie bezoek, veel interviews met plaatselijke deskundigen, het Slovenian Tourist Board (STO), overheid en ministeries hebben tot het positieve oordeel geleid. Ook economische en bestuurlijke factoren werden meegenomen.

Het meer van Bohinj, blikvanger in duurzaam toerisme in Slovenië. Foto Rosino

Het meer van Bohinj, blikvanger in duurzaam toerisme in Slovenië. Foto Rosino

Duurzaam Toerisme – onderzoek door Green Destinations

Het wereldwijd opererende onderzoeksbureau Green Destinations uit Leiden voerde het onderzoek naar duurzaamheid uit. Green Destinations ondersteunt en certificeert landen, regio’s en accommodaties. Het bureau heeft een uitgebreide lijst van criteria ontwikkeld t.b.v. certificering. Via deze Green Destination Standard wordt o.a. gekeken naar omgang met milieu en klimaat, belasting voor natuur en invloed op biodiversiteit, cultuur en authenticiteit, ‘groene’ economische ontwikkeling, bestuurlijke en politieke factoren en meer.

Ljubljana – groene hoofdstad

De Europese Unie onderstreept de hoge score van Slovenië. Zo werd de hoofdstad Ljubljana uitgeroepen tot Europa’s groenste hoofdstad. Niet zo gek. Slovenië is een land van groene bossen en meer dan 40 nationale parken en reservaten. Ruim 20.000 planten en dieren, kronkelende wegen en prachtige hiking trails maken Slovenië tot een aangenaam land. Minder dan 2 miljoen inwoners, mooie meren en de lekkerste wijn maken Slovenië een ontdekkingstocht waard.

Het meer van Bohinj, blikvanger in duurzaam toerisme in Slovenië. Foto Jess Damen.

Het meer van Bohinj, blikvanger in duurzaam toerisme in Slovenië. Foto Jess Damen.

Meer info over duurzaam toerisme:

Arjan
Volg mij!
Laatste berichten van Arjan (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>