Valencia met kinderen

Valencia barst van de leuke markten, boeiende musea, oude kerkjes en traditionele tapasbarretjes. Leuk voor de ouders, maar weet je dat het ook een ideale stad is als je met kinderen reist? Valencia biedt een compact centrum, relaxte sfeer én een heerlijk strand! Het is veilig, schoon en groen. De mensen zijn erg vriendelijk en vrijwel het hele jaar door is de temperatuur goed. In Valencia kun je met kinderen alle kanten op!

#1 Ga fietsen door het Turia park

Valencia is de ideale Spaanse stad om te fietsen, vol goed aangelegde fietspaden en mooie parken waar je doorheen kunt toeren. Huur een bakfiets, een fiets met een kinderzitje of een eigen fiets voor je kinderen en verken de stad op twee wielen! Bij Passion Bike hebben ze alle soorten en maten. In Valencia vind je meer dan 100 kilometer aan fietspaden. Absolute aanrader is fietsen door het Turia park naar de City of Arts and Sciences, langs mooie tuinen, sportvelden, fonteinen, vijvers en vol speeltuinen voor de kinderen. Bezoek ook de mooie bloemenbrug (Pont de les Flors) die het hele jaar in bloei staat.

bakfiets valencia

Een bakfiets is zo leuk!

Museo de las Cièncias Príncipe Felipe

Het Wetenschapsmuseum

L’Umbracle - Ciudad de las Artes y las Ciencias

L’Umbracle, een van de gebouwen uit de Stad van Kunst en Wetenschap

Een bakfiets huur je bij Passion Bike

Ook buiten het Turia park vind je veel fietspaden

Passion Bike Centro

Met de bakfiets door het oude centrum van Valencia

Met de bakfiets door het oude centrum van Valencia

Turia park - fietsen in een oude rivierbedding

Fietsen in een oude rivierbedding

Pont de les Flors

De bloemenbrug – Pont de les Flors

#2 Beklim de reus Gulliver

Fiets je vanaf het oude centrum door de Turia-tuinen (Jardín del Turia) richting de futuristische stad of het strand, dan kom je onderweg een reusachtige speelplaats tegen. Midden in het park ligt de 70 meter lange reus Lemuel Gulliver, de hoofdfiguur uit het boek Gullivers reizen. Gulliver is uitgebeeld op het moment dat hij door de inwoners van Lilliput gevangen is genomen en op zijn rug ligt, met touwen aan de grond verankerd. Het is een gratis speelplaats waarbij Gulliver tot klim-, klauter- en glijbaan is omgebouwd. Super leuk voor kids!

Parc Gulliver - Valencia

Het beeld vormt een populaire speelplaats waarin trappen, ladders, klimtouwen en glijbanen zijn verwerkt

Reus Lemuel Gulliver

De op de reus spelende kinderen (en volwassenen) doen door de omvang van het beeld denken aan de inwoners van Lilliput

Parque Gulliver

Parc Gulliver van bovenaf gezien

#3 Plezier maken bij de Stad van Kunst en Wetenschap

Aangekomen bij de City of Arts and Sciences kun je een van de geweldige gebouwen in. Bijvoorbeeld het Wetenschapsmuseum, met vooral op de tweede verdieping leuke activiteiten voor kinderen. Of bezoek het grootste aquarium van Europa, Oceanogràfic, waar je onder andere pinguïns, haaien, flamingo’s, dolfijnen en tropische zeesterren ziet.

Wetenschapsmuseum Valencia

De kidscorner van het Wetenschapsmuseum

Fietsen in Valencia

Het Wetenschapsmuseum

Museo de las Ciencias Príncipe Felipe

Voor de kinderen (maar eigenlijk voor iedereen die jong van geest is) zijn er in het water voor de ingang van het Science Museum in de zomer waterballs waarin je over het water kunt lopen en allerlei capriolen kunt uithalen. Het zijn transparante ballen die op het water drijven, ruim twee meter in doorsnede. Via een opening kun je in de waterbal stappen, waarna deze wordt afgesloten door een speciale duikersrits (zodat je droog blijft). Elke keer dat er iemand instapt, wordt er met een blower circa 5.000 liter “verse” lucht in de bal geblazen. Te spannend? Je kunt ook het meer op met een waterfiets of kajak, in een bootje met doorzichtige bodem of al suppend.

Aquaballs Valencia

Via een opening kun je in de waterbal stappen, waarna deze wordt afgesloten zodra er genoeg lucht in de bal geblazen is

Waterballs Valencia

Waterballen in Valencia

Suppen en varen bij de Stad van de Kunsten en Wetenschap

Je kunt ook het water op met een bootje, kajak of surfplank

#4 Beklim de oude stadspoorten

In Valencia zijn er nog twee authentieke stadspoorten te bewonderen, ooit onderdeel van de historische stadsmuur. De hoekige Torres de Serranos aan de rand van het Turia park, een oude herengevangenis. En de ronde Torres de Quart aan de rand van de wijk El Carmen, een oude vrouwengevangenis. De vele kogelgaten in de torens stammen uit de Spaanse Successie-oorlog (begin 1700). Je kunt de torens bezichtigen en beklimmen. Kinderen tot 7 jaar zijn gratis. Op zondag heeft iedereen gratis toegang, net als bij veel andere musea in de stad.

Torres de Serranos

Torres de Serranos – de gotische stadspoorten bij het Turia park

Torres de Quart

Torres de Quart, de westelijke poort

#5 Bezoek het Bioparc

Als je naar het andere eind van het Turia park fietst, naar Parque de Cabecera, kom je bij het Bioparc. Het is een prachtige dierentuin met veel Afrikaanse dieren en planten. Het Bioparc staat bekend als een van de mooiste en meest diervriendelijke dierentuinen ter wereld. Bijzonder aan deze dierentuin is dat de leefomgeving van de dieren zo natuurlijk mogelijk is nagebouwd. Echt een stukje Afrika in Valencia. Duurzame ontwerpen en natuurlijke landschappen hebben een hoofdrol gespeeld bij de inrichting van deze zoo. Het idee van ‘zoo immersion’ is toegepast, wat betekent dat er geen visuele afbakeningen tussen de verblijven zijn.

Je bent er geen hele dag zoet, maar je kunt er makkelijk een paar uur doorbrengen. Sla zeker Madagaskar niet over, want daar hangen de dieren vrij rond. Zorg dat je er uiterlijk rond 17 uur bent, de dierentuin sluit om 19 uur (september). Of ga tijdens de Spaanse siësta, zo tussen 13:30 – 17:00.

Bioparc zoo immersion

In het Bioparc is de leefomgeving van de dieren zo natuurlijk mogelijk nagebouwd

Bioparc Valencia Baobab Forest

Met de baobabbomen om je heen is het net alsof je in Afrika bent

Vanaf restaurant Samburu en Kidepo zie je de Savannah en Animal presentation

Vanaf restaurant Samburu en Kidepo zie je de Savannah en Animal presentation

Afrikaanse olifant Bioparc

Elephant Lake

Bioparc - de Wetlands met nijlpaarden

De Wetlands met nijlpaarden

Bioparc Valencia - neushoorn op de savanne

Op de savanne leven de neushoorns tussen zebra’s, struisvogels, maraboes en ibissen

Het Bioparc sluit om 19 uur

Het Bioparc sluit in september om 19 uur

#6 Ga een (mid)dagje naar het strand

Het allerleukste aan Valencia is dat je een citytrip combineert met het waanzinnig fijne strand van Valencia. Sightseeën en relaxen op de playa gaan hier hand in hand! Op een klein stukje fietsen van het centrum liggen de brede zandstranden Las Arenas, La Malvarrosa en Patacona. Huur een strandbedje en parasol om lekker comfortabel in de zon te luieren. Neem een duik, ga snorkelen en bouw een zandkasteel. Eventueel kan de kinderwagen zelfs mee, want er zijn houten wandelpaden van de boulevard tot aan de zee. Verder zijn er op het strand toiletten, douches en verkleedruimtes. Als het minder warm is, kunnen de kinderen losgaan in een van de vele speeltuinen op het strand. Naast de America’s Cup is een grote speeltuin (en een lekker terrasje voor de ouders).

valencia - met de bus naar het strand

Met de bus naar het strand

Valencia met kinderen - Playa Las Arenas

Playa Las Arenas, naast de haven van Valencia – een prachtig groot, breed zandstrand

Valencia Las Arenas - zandsculptuur

Op Las Arenas kun je vaak een mooi zandsculptuur bewonderen

strand valencia

#7 Doe een Tuk Tuk tour

Met een tuk tuk door Valencia. Dat is echt een hele leuke manier om Valencia te leren kennen, voor het hele gezin! Er kunnen maximaal vier passagiers mee. De prijs varieert tussen de 20 en 30 euro per passagier, afhankelijk van de gekozen tour. Je kunt het historische centrum verkennen, eventueel inclusief Ciudad de las Artes y las Ciencias (CAC). De tour start voor het treinstation (Estació del Nord) en eindigt bij je hotel, op Playa de la Malvarrosa of bij de Mercado de Colon. Kinderen tot 10 jaar zijn gratis. Meer info op Tuk tuk Iberica.

Met de tuk tuk door Valencia

Onze gids Nacho neemt de tijd om ons alles over Valencia te vertellen

elektrische tuk tuk Valencia

Wat een leuke tour met de elektrische tuk tuk

Tuk tuk tour Valencia

À la Azië onder de Valenciaanse zon

#8 Maak een familiewandeling door het centrum

Elke zaterdagavond wordt er een Valencia Family Tour georganiseerd. Je ontmoet Sara, de gids, bij de Tourism Hub bij het treinstation (Estació del Nord) naast de opvallende stierenvechtarena ‘Plaza de Toros’. Samen bezoek je de meest karakteristieke plekjes van de stad, zoals de stationshal, het stadhuis, de Lonja de la Seda (Zijdebeurs) en de kathedraal. Sara neemt de kinderen mee op avontuur in Valencia aan de hand van leuke opdrachten, bijzondere vragen, kleurplaten en nog zoveel meer leuks. In de zomer duurt de tour van 18-20 uur, in de wintermaanden van 17-19 uur. Het is een speciale route voor kinderen (ongeveer 4 tot 10 jaar oud), one way van het treinstation naar de kathedraal.

Valencia Family Tour - Tourism Hub - Estació del Nord

Op naar de Valencia Family Tour – Tourism Hub – Estació del Nord

Plaza Ayuntamiento, het stadhuisplein

Plaza Ayuntamiento, het stadhuisplein, is het bekendste plein van de stad

valencia family tour

Opdrachten uitvoeren tijdens de Valencia Family Tour

Iglesia de los Santos Juanes

Iglesia de los Santos Juanes, naast de Mercado Central en tegenover La Lonja – weer een opdracht goed!

Plaza de la Virgen Valencia

Plaza de la Virgen met de grote fontein, de basiliek, de marmeren vloer en de gezellige terrasjes

#9 Beklim El Micalet: de klokkentoren van Valencia

Nu we het toch over die kathedraal hebben… Wat veel mensen niet weten, is dat je de karakteristieke klokkentoren van La Seu de València kunt beklimmen voor een geweldig uitzicht! Zodra je de kathedraal binnenwandelt (gratis) zie je links vooraan een deur, die naar de klokkentoren El Micalet leidt, ook wel Torre del Miguelete genoemd. Een ticket kost zo’n 2 euro, daarna begint de klim van 200 traptreden omhoog. Eenmaal per uur gaat de enorme klok bovenop de toren af, dus zorg dat je op dat moment niet onder de klok staat vanwege het lawaai.

El Micalet

El Micalet, ook wel Torre del Miguelete genoemd

#10 Geniet van mooie stadsparken

Naast de Turia-tuinen heeft Valencia veel andere leuke parken om te bezoeken met kinderen. Bijvoorbeeld de Jardines del Real, één van de mooie urban stadsparken van Valencia. Hier vind je prachtig aangelegde tuinen, archeologische opgravingen en een kindergedeelte met onder andere een verkeerstuin. Ook Jardin Botánico (de botanische tuinen van Valencia) en de historische tuin Jardines de Monforte met de mooie bloementunnel. In het Cabecera-park, achter het Bioparc, kun je waterfietsen huren op het Lago de los Cisnes.

Tips voor Valencia met kinderen

  • Ben je op zoek naar informatie over Valencia? Wij verzamelden hier alle artikelen over Valencia.
  • Wij vlogen met Vueling naar Valencia. Vueling vliegt vier keer per week rechtstreeks vanaf Amsterdam vanaf € 44,99 (‘s avonds), zes keer per week vanaf Brussel vanaf € 34,99 (in de namiddag).
  • Slaap in een familiekamer in hartje centrum – hotel Casual Vintage is echt práchtig gelegen! Als je deze link gebruikt, krijg je € 25,- korting bij Booking.com.
  • Over het algemeen gaan Spanjaarden laat eten. In de zomer kan dit wel om 22:30 zijn! Als jouw kinderen niet gewend zijn om zo laat te eten ‘s avonds, dan is bijvoorbeeld 100 montaditos een goed idee, een populaire spot onder de Valenciaanse kids. Je kunt ook lekker gaan picknicken op het strand van Valencia of in het fijne Turia park.
  • In Valencia kun je gebruik maken van de Valencia Family Card, waarmee je gratis met het openbaar vervoer reist. Behalve gratis vervoer (ook van en naar de luchthaven) krijg je er ook veel korting mee. Het kan dus aantrekkelijk zijn zo’n kortingskaart aan te schaffen als je kinderen 6 jaar of ouder zijn. Kinderen onder de 6 reizen gratis met de bus, tot 10 jaar gratis met de metro. Bij veel attracties krijgen kinderen tot 4 jaar gratis toegang.
  • Wij bezochten Valencia afgelopen weekend. En eind september was het er nog volop zomers. De temperatuur tikte elke dag makkelijk de 30 graden aan. Ga je echt in de zomer? Probeer dan te doen zoals de Spanjaarden: even uitrusten van 14:00 tot 17:00. De meeste winkels zijn dan dicht, je vermijdt de heetste uurtjes van de dag en de kids redden het om ‘s avonds mee uit eten te gaan.
  • Alle tien tips hierboven voor kids in Valencia hebben wij in tweeënhalve dag gedaan. Een vol programma, en meer dagen zou ook zeker geen straf zijn.
  • Heb jij nog tips voor Valencia met kinderen? Laat het ons weten!
Casual Vintage Valencia

Casual Vintage Valencia – Quadruple Room

Ontbijt Casual Vintage Valencia

Ontbijten met uitzicht op Plaza Ayuntamiento

Casual Vintage Valencia

Casual Vintage Valencia

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>