Het mysterieuze verlaten dorp Doel

Laatst ging ik op verkenning in Doel, een verlaten dorpje in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen vlakbij Antwerpen. Doel is getransformeerd tot een verlaten (spook)dorp waar bijna een surrealistische leefomgeving ontstaan is. Maar het is absoluut fotogeniek.

In de stille straten van Doel

In de stille straten van Doel

fotogeniek doel

Doel is absoluut fotogeniek

Tsjernobyl, maar dan zonder de ramp

Op een regenachtige dag rijden wij richting het verlaten Doel. We komen langs de kerncentrale met wat verder weg de verlaten huizen in de stille straten. Het lijkt alsof er een ramp heeft plaatsgevonden net zoals in Tsjernobyl, Oekraïne. Gelukkig heeft er nooit een ramp plaatsgevonden, al denken de toenmalige inwoners daar anders over. De huizen zijn al een hele lange tijd niet meer bewoond. Om vandalisme tegen te gaan zijn ze dichtgetimmerd, maar dat weerhoudt mensen niet om binnen te breken. Het betreden van de huizen is strafbaar en overlast en/of vandalisme wordt beboet.

kerncentrale doel

De kerncentrale van Doel (KCD) met vier reactoren en twee koeltorens van zo’n 170 meter hoog

doel belgie

De kerncentrale ligt slechts één kilometer ten noorden van het dorp

De vernietiging van Doel

Ergens voel ik me schuldig dat ik als een soort ramptoerist rondkijk in een dorp dat in no-time veranderde in een zogenaamd spookdorp. Tot 1977 was Doel een zelfstandige gemeente met 1.300 inwoners. Vijftig jaar later -in 2017- wonen er nog enkele mensen. Ik wil uiteraard niet als ‘ramptoerist’ overkomen; ik wil gewoon meer weten over het mysterieuze dorpje. Het is een verdrietig verhaal, er is een jarenlange strijd geweest tussen de toenmalige inwoners en de overheid. Sinds de jaren ’60 zijn er plannen voor een uitbreiding van de Antwerpse haven en een mogelijke nieuwe kerncentrale. De toenmalige bevolking werd gedwongen om Doel te verlaten, met als gevolg dat er veel protesten zijn geweest. Door de economische crisis was een havenuitbreiding niet meer nodig, wat betekent dat het dorp destijds voor niks kapot is gemaakt. Een enkeling geeft niet op en gaat nog steeds de strijd aan voor het bestaan van hun dorp. Lees meer over het behoud van het dorp.


graffiti in Doel

Vandalisme

De huizen zijn destijds bespoten met graffiti door echte (graffiti)kunstenaars om de huizen te beschermen. De afgelopen jaren zijn er veel ramptoeristen geweest die zowel onbewoonde als bewoonde huizen hebben ondergespoten met lelijke graffiti-tags. Winkels, de school en zelfs de begraafplaats zijn vernield, waar ik overigens echt van schrok. Het is erg om gebouwen te vernielen, maar om grafstenen te vernielen waar nog steeds mensen onder liggen is echt ontzettend respectloos. Mensen gaan echt ver.

Het is zeker de moeite waard om Doel te bezoeken, maar houd rekening met de bevolking. Betreed de huizen niet, en zorg niet voor overlast. Doel is een dorp met een lange geschiedenis. Vernieling zorgt voor de verdwijning van Doel en dat mag absoluut niet gebeuren.

Tekst en foto’s: Joëlle ‘t Jong

verlaten schommel in Doel

Een verlaten schommel bij het gesticht in Doel

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>