5x doen in Mechelen met kinderen

Op zoek naar een leuke citytrip voor de herfstvakantie? In het historische Mechelen valt heel wat te beleven voor jong en oud, dus neem gerust de hele familie mee naar deze veelzijdige stad. In de charmante binnenstad wandel je van de ene spelprikkel naar de volgende, terwijl je voor een panoramisch uitzicht de Sint-Romboutstoren beklimt. Weer of geen weer, je maakt de kinderen blij met het Speelgoedmuseum, Zoo Planckendael of het wetenschapsmuseum Technopolis.

Bij een stedentrip in België denk je waarschijnlijk aan Antwerpen, Brussel, Oostende, Brugge of Gent. Maar ga ook eens naar het kleinere Mechelen en laat je verrassen door deze leuke Vlaamse stad! Zeker wanneer je met kinderen op pad gaat. Mechelen staat namelijk ook wel bekend als Mechelen Kinderstad en heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een boeiende bestemming voor gezinnen met kinderen.

Buiten prachtige historische gebouwen, gezellige pleintjes en hippe hotspots barst het er van de leuke dingen om te doen met kinderen. Naast speelgelegenheden als de reusachtige ‘klimopsinjoor’ op het Sint-Romboutskerkhof en het labyrint in een van de grasperkjes voor de Sint-Katelijnekerk vind je in Mechelen ook een dierentuin en diverse musea voor kinderen van verschillende leeftijden. En dan zijn er in het centrum ook nog allerlei kindvriendelijke stadroutes uitgezet. Hoogste tijd om mijn leukste tips met jullie te delen over wat je moet doen in Mechelen met kinderen!

mechelen centrum

Mooi Mechelen

#1 De Sint-Romboutstoren beklimmen

Om meteen een overzicht over de stad te krijgen begin je je stedentrip met een hoogtepunt: het beklimmen van de 538 treden van de trots van Mechelen! De Sint-Romboutstoren is onderdeel van de gelijknamige kathedraal, maar de toren is de publiekstrekker. Met zijn hoogte van bijna 100 meter kun je er dan ook niet omheen. Het is onwijs leuk de toren te beklimmen met als uiteindelijke hoogtepunt de glazen Skywalk, die zich bovenop de stompe toren bevindt. Het is een hele klim, maar onderweg kun je wel op adem komen in een van de torenkamers die je op de verschillende verdiepingen tegenkomt.

Je kunt voor een eerste keer uitpuffen na 160 treden in de Kraankamer, waar via een authentieke loopkraan -het heeft wel wat weg van zo’n rad waar ratjes in kunnen rennen- zware materialen naar boven werden gehesen. Niet alleen allerlei bouwmateriaal werd zo opgetakeld, maar ook alle klokken van de historische beiaard. Ook kun je via een doorkijkje in de vloer de kathedraal van bovenaf bewonderen en kijk je vanaf wel veertig meter hoogte in de pijpen van het orgel.

Na 318 treden, nog 220 treden te gaan naar de top, zie en hoor je de tientallen klokken in de beiaarden. Stop je vingers in je oren want er komt serieus geluid uit. De klokken in de klokkenkamer hadden allemaal een naam naargelang hun functie, de reden waarvoor ze luidden: de stormklok, de dievenklok, de uurklok, de doodsklok… Niet veel verder zie je het 16e-eeuwse uurwerk en de 18e-eeuwse speeltrommel. Elke 7,5 minuut weerklinkt een deuntje, dus grote kans dat de beiaard aan het spelen gaat als jij daar bent.

Merkwaardig genoeg heet de hoogste kamer van de toren de askelder. Bereik je de askelder, dan hoef je nog maar 48 treden tot aan de top. Hier kun je meer lezen over de torenspits, die wel 167,5 meter hoog zou worden. Eigenlijk is de Sint-Romboutstoren dus niet helemaal af, want het was oorspronkelijk de bedoeling dat er nog een hoge spits op de toren zou pronken. Doordat de toren nooit voltooid is, kun je nu op bijna 100 meter hoogte eindelijk genieten van het welverdiende uitzicht. Boven aangekomen genieten we van het fantastische uitzicht dat reikt tot voorbij Antwerpen en Brussel. We zien zelfs het Atomium in Brussel en de kathedraal en haven van Antwerpen spotten, beiden 22 kilometer ver!

Kaartjes voor de torenbeklimming zijn te koop voor 8 euro, voor jongeren tussen de 4 en 26 jaar betaal je 3 euro. Ben je met het gezin, dan geldt een voordeeltarief. De toegang tot de Sint-Romboutskathedraal zelf is trouwens kosteloos en de kerk is absoluut de moeite om even binnen te stappen!

Sint-Romboutskathedraal herfst

Sint-Romboutskathedraal grote hal

Sint-Romboutskathedraal Mechelen

Sint-Romboutskathedraal orgel en uurwerkkamer

Het enorme orgel en de uurwerkkamer

Het doorkijkje vanuit de toren naar het orgel

sint romboutstoren klokkenkamer

De zwaarste klok weegt bijna 8.000 kilo!

sint-romboutstoren uitzicht

De beloning van de klim is een fantastisch panoramisch uitzicht over de stad Mechelen en de omgeving vanaf de Skywalk

Bonustip voor Mechelen met kinderen

Loop je na je klim via de kant van de Wollemarkt naar de Grote Markt, dan kom je langs een parkje aan de voet van de toren waar een gele XXL-pop met de armen en benen omhoog in het gras ligt. En daarmee een glijbaan en klimtoestel in één vormt. Het ‘Opsinjoorke’ is de mascotte van Mechelen, die de eeuwige dronkenlap symboliseert. Het komische kunstwerk vormt een geweldig mooi contrast met de serieuze kerk op de achtergrond.

Opsinjoorke Mechelen

Wie klimt het hoogst op de XXL-pop bij de Sint-Romboutstoren?

Grote Markt Mechelen

De Grote Markt, het mooiste het plein van de stad

grote markt mechelen avond

De Grote Markt met het bijzondere stadhuis

#2 Kanovaren op de Binnendijle

Via Urban Escape kun je een Canadese kano huren om in het centrum de Binnendijle af te varen. Met je kinderen in een kano is dit een unieke manier om Mechelen vanaf het water te verkennen. Het startpunt is in de Kruidtuin, vlak voor het terras van eetcafé Via Via. De Binnendijle bevindt zich tussen twee sluizen, een aan de Nekker en een aan het Keerdok. Je vaart dus heen en terug tussen de beide sluizen, een route die ongeveer anderhalf tot twee uur duurt. De ene kant op vaar je onder de spoorwegbruggen door in het natuurgebied De Nekker – Mechels Broek richting de sluis naar Leuven. De andere kant op vaar je zo het historische centrum in, langs de jachthaven en het keerdok. Het is ontzettend leuk om te zien hoe Mechelaars wonen in de historische gebouwen en moderne luxe loften aan het water.

Het Dijlewater is afgeleid via het noorden, met name tegen het overstromingsgevaar. Het water in de binnenstad heeft daardoor geen getijdewerking meer en kan op een constant peil gehouden worden, wat helpt om rotting van (houten) funderingen tegen te gaan en om te vermijden dat kelders onderlopen. Bij het huren van de kano kun je een uitgebreide uitleg krijgen over het ontstaan van de stad, juist door de aanwezigheid van de rivier. Maar ook over de tol- en stapelconflicten van de 14e eeuw, en de doorvoerrechten die de Mechelaren in het verleden hieven en de precaire situatie die daardoor ontstond. Schepen die op de Dijle door Mechelen passeerden (richting Leuven) dienden hun reis tijdelijk te onderbreken en hun goederen in Mechelen te koop aan te bieden. Die stapelverplichting op haver, vis of zout kon worden afgekocht door de betaling van doorvoerrechten. Een heel interessant stukje geschiedenis!

Je kunt overigens ook bij de gezellige Vismarkt aan boord stappen van een elektrisch bootje en je al varende alles laten vertellen door de schipper. Travel with kids was met ons in Mechelen en zij vertellen onder meer over hun boottochtje in hun uitgebreide blog over Mechelen met kinderen.

De prijs voor het kanoën bedraagt 15 euro per persoon. Kinderen tot en met 6 jaar mogen gratis mee, tot en met 11 jaar betaal je 10 euro per kind. Het water is erg kalm, de boten zijn extreem stabiel en je kunt een zwemvest op maat krijgen. Geen zorgen dus met kinderen. Meer info: Urban Escape Mechelen.

kano huren mechelen

Een kano huren kan via Urban Escape, verzamelpunt is de Kruidtuin

dijle sluis

Eerst varen door het groen richting de sluis naar Leuven

kanotocht dijle mechelen

Onder de spoorwegbruggen door

dijle rivier mechelen

De rivier kronkelde ooit op veel meer plaatsen door de stad

kanotocht centrum mechelen

Kanoën in het centrum

Peddelen langs de Vismarkt, een gezellig plein in het centrum van Mechelen aan de Dijle

Peddelen langs de Vismarkt, een gezellig plein in het centrum van Mechelen aan de Dijle

kano mechelen schildpadje

We spotten zelfs een schildpadje, waarschijnlijk ooit gedumpt in het Vlaamse water omdat hij te groot werd voor zijn aquarium

canadese kano urban escape mechelen

Terug in de Kruidtuin

#3 ZOO Planckendael

In ZOO Planckendael zwerf je van het ene continent naar het andere. Het is een prachtige dierentuin met veel groen, ooit ontstaan omdat het dierenpark in Antwerpen niet verder uit kon breiden. In Mechelen werd een landgoed aangekocht, landgoed Planckendael, waar de ‘overtallige’ dieren uit Antwerpen heen werden gebracht. Al snel groeide deze dierentuin uit tot een volwaardige zoo en tegenwoordig is het de grootste dierentuin van België, waar de dieren veel ruimte krijgen.

De dierentuin is onderverdeeld in vijf continenten, die elk niet alleen andere dieren, maar ook een heel andere uitstraling hebben. De beplanting is aangepast aan het continent en ook de kleuren en de aankleding zijn geheel in thema. Zo ontdek je er de dieren in hun natuurlijke biotoop. In Afrika volg je een mooi pad langs nieuwsgierige giraffen en impala’s op de savanne en kun je in het hok van de moormaki’s en ringstaartjes wandelen. In Oceanië zie je de Tasmaanse duivel, kangoeroes en ook koala’s, dieren die je in Nederlandse dierentuinen niet aantreft. Naar Azië wil je om te klimmen in het enorme klimpark, waar je uitzicht hebt op de olifanten, het Keraladorp, een Indisch bergdorpje, en met een beetje geluk zie je de Indische leeuw. Leuk is trouwens dat je alle dieren te zien krijgt als je per gebied de voorgestelde route volgt.

Tussen de verschillende dierenverblijven zijn er tal van speeltuinen en klim- en klauterbanen te vinden. Hierdoor is een bezoek aan de Zoo Planckendael een leuke interactieve beleving. Planckendael staat garant voor een dagje plezier, avontuur en een heleboel leerrijke ervaringen. Je kunt verschillende voedermomenten meemaken, er is een vogelshow en je kunt een speurtocht ophalen bij de portier, waarna er een leuke attentie voor je klaarligt in de shop.

Een dagticket voor de dierentuin kost € 34,50 per volwassene en voor kinderen van 3 t/m 11 jaar betaal je € 28,50. Een parkeerticket kost nog eens € 11,00 per dag, maar je kunt ook prima een fiets huren of in de zomermaanden de Planckendael Express pakken die tussen het centraal station en de dierentuin rijdt. Je bereikt de dierentuin ook met bus 284, 285 of 286 vanuit het centrum van Mechelen. Fijn: je kunt in de dierentuin ook een kinderwagen of bolderkar huren, voor als je kinderen moe worden van al die stappen! En wist je dat je met een abonnement op Blijdorp ook twee keer per jaar gratis toegang hebt tot ZOO Planckendael?

zoo planckendael plattegrond

In ZOO Planckendael zwerf je van het ene continent naar het andere

zoo planckendael waterspeeltuin

Bereid je voor: bij Afrika vind je de waterspeeltuin

zoo planckendael makis

Hier loop je door het verblijf van de zwarte maki’s en ringstaartjes

zoo planckendael lichtfestival dragons en unicorns

De voorbereidingen voor het lichtfestival Dragons en Unicorns (vanaf 27 oktober)

zoo planckendael lichtfestival dragons and unicorns

Lightfestival 2023: Dragons and Unicorns

zoo planckendael klimpark amerika

Laat je kroost de aap uithangen in het klimpark in Amerika

zoo planckendael groene dierentuin

Zoo Planckendael is een heel groene dierentuin

zoo planckendael continenten

Planckendael Express

In de zomermaanden kun je met de Planckendael Express naar de zoo

#4 Mechelen stuurt je Stappen

In het centrum van Mechelen zijn allerlei (kindvriendelijke) stadroutes uitgezet. Hier kun je kiezen uit verschillende themawandelingen die je door de vele straatjes leiden. Bijvoorbeeld: In de voetsporen van Margareta, een van de belangrijkste figuren uit de Mechelse geschiedenis. Of kies voor Verborgen Parels, de naam spreekt voor zich, of voor de Heavy Metal Route, die je meeneemt in het verhaal van de beiaardcultuur. Met het gezin volg je routes als Mechelen muurt (langs de toffe murals), Op Stap Met Kareltje of Mechelen stuurt je stappen.

Met het gidsje en de plattegrond ‘Mechelen stuurt je stappen’ in onze hand laten we ons door de compacte binnenstad van Mechelen leiden. Alle highlights hier zijn prima te voet te verkennen. Je kunt kiezen tussen twee zoektochten die kriskras door Mechelen lopen, en beiden op een speelse manier de Mechelse geschiedenis induiken. De ene wandeling ‘Met Natte Voeten’ brengt je (droog) naar alle plekken in de stad waar water een belangrijke rol speelt. ‘Van Arend tot Zwaluw’ is de andere route, dwars door het historische centrum, waarbij je op zoek gaat naar dieren in de stad.

Wij kozen voor de ‘Met Natte Voeten’ speurtocht, waarbij je Mechelen ontdekt over het water via het Dijlepad. Langs en over de Binnendijle ligt namelijk een drijvend houten vlonderpad, dat begint bij de Haverwerf bij de vroegere brouwerij Lamot en zo’n 550 meter verderop eindigt bij de Fonteinbrug bij de Kruidtuin, een prachtig stadspark met vijvers, eeuwenoude boomreuzen, een echte kruidentuin en een leuke speeltuin. Tijdens je wandeling over het pad kom je langs enkele idyllische plekjes in Mechelen die je anders nooit zou kunnen zien, behalve natuurlijk als je de kano pakt. Zo kom je langs de Zoutwerf, onder de oude Hoogbrug en langs prachtige gevels.

Kinderen kunnen met de plattegrond, het Grote Plan, het voortouw nemen. Het wandelboekje staat dan weer boordevol leuke weetjes voor jong en oud, en heeft volop vragen en raadsels die je samen met je kinderen kunt oplossen. Zo maakt de hele familie op een leuke manier kennis met de stad. En het leukste is: het gidsje met vragen en de plattegrond van ‘Mechelen stuurt je stappen’ kun je GRATIS afhalen bij het toerismebureau op de Vleeshouwersstraat of downloaden via hun site.

Ook op talloze andere plekken in de stad kun je terecht voor superleuke speurtochten. Bij de actieve brouwerij Het Anker in het Groot Begijnhof van Mechelen bijvoorbeeld kun je een puzzelwandeltocht kopen. Papa’s en mama’s gaan dit geweldig vinden. En bij Hof van Busleyden (het prachtige Renaissance stadspaleis) haal je een kinderspeurtocht af aan de balie van het museum. Je kunt de stad ook actief ontdekken met de app van Visit Mechelen.

haverwerf mechelen

Bewonder de mooie pandjes aan de Haverwerf: het Paradijske, de Duiveltjes en Sint-Jozef

brouwerij lamot

Brouwerij Lamot, startpunt van de themawandeling ‘Met Natte Voeten’

zoutwerf mechelen

waag steur zalm mechelen

De authentieke gevels van de Waag, de Steur en de Zalm

kruidtuin mechelen

De Kruidtuin

De Kruidtuin Mechelen

Mechelen stuurt je stappen. Van Arend tot Zwaluw: het Grote Plan

Van Arend tot Zwaluw: het Grote Plan

streetart mechelen

Mechelen muurt: over streetart in Mechelen

Mechelen wegwijzers tourist office

#5 Diner in de Vleeshalle

Mechelen heeft natuurlijk tientallen leuke restaurants, biercafés en lunchrooms, zoals Bar klak, Sister Bean, Funky Jungle, Foom, Het Bestek en Barbib in de stadsbibliotheek. Ook barretjes in overvloed: Lux28, ’t Ankertje aan de Dijle, de Gouden Vis, Kafee Zapoi, Café De Wei of Kuub. Maar echt een feestje is een diner in de Vleeshalle, een monumentale hal waar ooit slagers hun koopwaar aanboden. Vandaag de dag is de grote hal omgeturnd tot culinaire hotspot in het hartje van Mechelen, waar je in het diverse aanbod zeker je gading vindt. Want de gerechten die je er vindt, gaan veel verder dan alleen vlees, zoals de naam misschien doet vermoeden.

Kom zeker langs voor de smeuïgste guacamole, artisanale kroketten, kraakverse focaccia of hemelse burgers! Smikkel van authentieke Vietnamese street food als aromatische phở, ga voor heerlijke (sushi)bowls met een stevige lading avocado of proef de enige echte Kitty O’Shea’s Cottage Pie in Mechelen bij Hunter’s Out of Ireland. Natuurlijk vind je er ook pizza, lekkere frieten en pannenkoeken. Er is een centrale bar waar je je drankjes bestelt en een koffietentje dat overheerlijke koffie en thee serveert. Voor een ijsje of een knapperige wafel breng je een bezoekje aan nICE! Een diner in de Vleeshalle kun je natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt, maar reken op een € 25,00 per persoon.

de vleeshalle mechelen

Dinertip: de Vleeshalle

de vleeshalle bar

Een drankje bestel je bij de centrale bar

Op citytrip naar Mechelen?

Mechelen zelf heeft zo veel te bieden heeft, dat je er het best overnacht in een van de familievriendelijke hotels. In Mechelen slaap je in een gewezen ziekenhuis, met zicht op wat ooit het populairste zwembad van de stad was of in een wellnesshotel dat vroeger een visrokerij en sigarenfabriek was. Maar ook het aanbod aan B&B’s is rijkelijk. Wij sliepen in Martin’s Patershof, een hotel gebouwd in het interieur van een gotische kerk! De verbouwing van het voormalige klooster van de minderbroeders tot prestigieus hotel is met veel respect voor de geschiedenis van het 800 jaar oude gebouw gedaan. Zowel de kamers in de kerk als in het kloostergedeelte zijn voorzien van alle mogelijke luxe, maar gebouwd rond de eeuwenoude pilaren, glas-in-loodramen en andere kerkelementen, waarbij veel van de originele details bewaard zijn gebleven. Magnifiek!

En het mooie is: vanaf Nederland ben je zo in Mechelen. Vanaf Amsterdam of Utrecht is Mechelen per trein in twee uur te bereiken, vanaf Breda duurt de reis nog geen uur! Makkelijk en comfortabel. Vanaf een van beide Mechelse stations, Mechelen en Mechelen-Nekkerspoel, ben je in een klein kwartiertje wandelen in het centrum van de stad. Alles wat je wilt weten over een bezoek aan Mechelen met kinderen vind je op de site van Visit Mechelen!

martins patershof hotelkamer

Onze hotelkamer in het kerkgedeelte

martins patershof mechelen

Adembenemend overnachten in de voormalige kerk met talrijke religieuze details

ijzerenleen mechelen

IJzerenleen, een van de belangrijkste centrumstraten

grote markt mechelen avond

Mechelen, een heerlijke stad voor een weekendje weg!

gouden carolus mechelen

Drink een Gouden Carolus. Genaamd naar Keizer Karel, is dit biertje op en top Mechels. Proef vooral elke variant!

reuzenrad antwerpen

Doordat Antwerpen en Brussel om de hoek liggen, kun je een citytrip ook perfect met een van deze steden combineren

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>