Wintersport voor dummies

Ik heb meer dan 30 landen bezocht, en daarbij ben ik winterse taferelen altijd uit de weg gegaan. Sneeuw en kou hebben me nooit getrokken. Maar onder het mom dat je alles een keer moet meemaken, heb ik een onlangs een wintersport voor dummies uitgeprobeerd. Niet in Oostenrijk of Frankrijk, maar in de Belgische Ardennen.

Sneeuw in de Belgische Ardennen

In de Belgische Ardennen is er in de winter zo’n 70% kans dat er sneeuw valt, en daarbij is de maand februari het meest veelbelovend. Je moet dus van een gokje houden als je in België een paar dagen wintersport voor dummies uit wil proberen. Of op het laatste moment beslissen om te gaan, in de hoop dat er nog een plekje voor je vrij is. Ook een gokje dus.

Wij boekten via de website van Ardennes Relais een leuk huis met open haard in het stadje Stavelot en we hadden zowaar geluk. Een kleine week voor ons vertrek viel er een dik pak sneeuw en die bleef ook nog eens heel goed liggen. Met een auto vol warme kleding vertrokken we naar België, en al tijdens de rit werden we getrakteerd op prachtige uitzichten op heuvels en bergen met sneeuw.

Uitzicht over de besneeuwde heuvels van de Belgische Ardennen

Uitzicht over de besneeuwde heuvels van de Belgische Ardennen

De Hoge Venen

Op onze eerste dag begonnen we in de Hoge Venen, een groot natuurgebied in het oostelijke deel van de Ardennen. Je kunt hier het hele jaar door mooie wandelingen maken en dat leek ons wel een deugdelijke inleiding op de winterpret. Je kunt er ook aardig wat bochtjes maken op de lange latten, in het skigebiedje van Ovifat.

Wij reden naar Baraque Michel, een oude herberg bij het plaatsje Jalhay. Vanaf de Fischbachkapel loopt er een breed wandelpad door de hoogveenvlakte, en op het moment van ons bezoek lag hier zo’n twintig centimeter sneeuw. Dit deel van de Hoge Venen ligt ongeveer 650 meter boven de zeespiegel, maar het wandelgebied is zo goed als vlak.

Je kunt bij Baraque de Michel in de Hoge Venen zowel wandelen als langlaufen. Dat wordt hier op een zonnige winterse dag dan ook door erg veel mensen gedaan. We maakten een wandeling van een paar kilometer en genoten van het uitgestrekte besneeuwde landschap.

Wintersport voor Dummies: langlaufen bij de Fischbachkapel bij Baraque Michel

De Fischbachkapel bij Baraque Michel

Wintersport voor Dummies: wandelen in de Hoge Venen

Wandelen in de Hoge Venen

Baraque de Fraiture

Het populairste skigebied van de Belgische Ardennen is Baraque de Fraiture. Je vindt het op een uurtje rijden van Maastricht, op nog geen kilometer van de snelweg af. Er zijn hier drie skipistes, vier langlaufpaden en een hoge helling om te sleeën.

Vol goede moed huurden we langlaufski’s. Maar door de combinatie van een heuvelachtig langlaufparcours en geen enkel idee hoe je moet remmen, hadden we het vooral druk met opkrabbelen uit de sneeuw. Na een uurtje ploeteren hadden we dit wel gezien; die lange latten waren niets voor ons.

Met een slee togen we naar de sleehelling van Baraque de Fraiture. Dit bleek al snel beter bij ons te passen. De helling is behoorlijk hoog en steil, dus we moesten wel een paar keer slikken voordat we ons naar beneden stortten. Uiteindelijk hadden we hier pret voor tien.

De hoge helling van Baraque de Fraiture om te sleeën

De sleehelling bij Baraque de Fraiture

De sleehelling bij Baraque de Fraiture

De sleehelling bij Baraque de Fraiture

Stavelot

Na twee dagen zon was het weer omgeslagen naar druilerige regen en wij vonden dat wel prima. In onze ogen hadden we wel genoeg van de winterpret geproefd, we waren toe aan iets anders. Gelukkig is er in de Ardennen nog veel meer te doen en te beleven. Zo is er in het centrum van Stavelot de Abbaye de Stavelot, een middeleeuwse abdij met meerdere musea.

We begonnen in de kelder van de abdij met het Formule 1 museum. Vlakbij Stavelot ligt namelijk het racecircuit van Spa-Francorchamps. De geschiedenis van dit circuit is in de abdij te bezichtigen met talloze oude en nieuwere racewagens van Ferrari en Porsche. Het is een leuke, interactieve tentoonstelling voor alle leeftijden.

De begane grond van de abdij is gewijd aan de geschiedenis van de ruim 1000 jaar oude abdijkerk. Ook dit is erg interactief opgezet en daardoor fijn om even rond te snuffelen. Samen met het historische centrum en de talloze leuke eettentjes om te lunchen is het plaatsje Stavelot dus prima voor een dagje afwisseling.

Abdij van Stavelot

Abbaye de Stavelot

Het Formule 1 museum in Abbaye de Stavelot

Het Formule 1 museum in Abbaye de Stavelot

Wintersport voor dummies

De skigebieden in de Belgische Ardennen hebben korte afdalingen van 2 kilometer lang en zijn ook niet erg groot. Het beperkt zich tot hellingen die in de Alpen het stempel ‘kinderweide’ zouden krijgen. Maar als je alleen maar voorzichtig aan het fenomeen wintersport wil snuffelen, is dat juist ideaal. Wanneer er dus sneeuw valt in de Ardennen: stap in de auto en proef dat wintersportgevoel in België!

Een paar dagen wintersport voor dummies in de Belgische Ardennen is, als het weer een beetje meewerkt, dus absoluut een aanrader!

Bekijk ook de vlog voor beelden van onze wintersport voor dummies in de Belgische Ardennen.

Liselore

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>